D66

VVD-minister Zalm moet armoede niet bagatelliseren. Dat zegt D66-kamerlid Bert Bakker, woordvoerder armoedebestrijding van de D66-fractie. Zalm noemt armoede in Nederland betrekkelijk, omdat het in de jaren '50 veel erger was. Bakker: `Natuurlijk heeft Zalm volkomen gelijk dat elke Nederlander rijk is als je het op wereldschaal bekijkt. De vraag is wat hij met die constatering beoogt. Als hij wil zeggen dat we ons niet meer druk hoeven te maken over mensen aan de onderkant, dan ben ik dat zeer met hem oneens'.

Werkende armen

Bakker erkent dat armoede relatief is. `Natuurlijk, een arme Pool heeft méér dan een arme Afghaan en een arme Nederlander heeft het relatief nog weer beter. Ook in vergelijking met andere rijke landen doet Nederland het helemaal niet slecht. Maar er zijn twee redenen waarom D66 zich wel degelijk grote zorgen maakt. Een stijgend aantal mensen kan de eindjes niet aan elkaar knopen terwijl ze wel een baan hebben. En het armoedeprobleem wordt ook steeds meer een exclusief allochtonenprobleem. Daarmee bestaat het risico dat het zich gaat vermengen van vraagstukken van integratie en discriminatie. De problemen kunnen elkaar gaan versterken, waardoor het steeds minder goed beheersbaar wordt. Daarom verdient het armoedevraagstuk de volle aandacht van de ministers, óók die van de minister van financiën'.

Schulden

Volgens Bakker bestaat er wel degelijk armoede in Nederland. `Mensen maken schulden, komen door omstandigheden onverwacht snel in de bijstand terecht of hebben andere problemen. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Ook met het goede sociale stelsel dat we hebben, zullen er altijd mensen buiten de boot vallen. Eigen verantwoordelijkheid is het uitgangspunt, maar de overheid hoort niet blind te zijn voor mensen die ondanks alle voorzieningen toch in ernstige moeilijkheden komen. Dat geldt eens te meer als zij kinderen hebben'.

Mede op voorstel van D66 is het budget voor de bijzondere bijstand vorige maand met 35 miljoen euro opgehoogd. De bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen die ondanks de reguliere sociale voorzieningen toch nog in de problemen komen om in hun basisbehoeften te voorzien. Ook is er dankzij de steun van D66 25 miljoen gekomen voor hulp aan mensen met problematische schulden. Het kabinet Balkenende II heeft de koppeling tussen lonen en uitkeringen weer in ere hersteld.

Hervormingen

D66 wijst de suggestie van de SP van de hand, dat armoede in Nederland een direct gevolg zou zijn van overheidsbeleid. `Wat voor beleid je ook voert, er zullen altijd op het minimum zitten. Dat verwijt kun je dus altijd en aan elke regering maken. Daarmee is het op zichzelf betekenisloos. Zeker nú is het een onzinnig verwijt. Alle onderzoeken wijzen uit dat ondanks vier jaar recessie de armoede maar een heel klein beetje is gestegen, terwijl die in de jaren '90 al forst was gedaald. Door de bank genomen gaat het niet slecht'.

Bakker noemt het kwalijk dat partijen als de SP en PvdA het argument gebruiken om belangrijke hervormingen zoals het nieuwe zorgstelsel tegen te houden. `Als het over de gezondheidszorg gaat is de échte vraag hoe we ook over twintig of dertig jaar een goede, toegankelijke zorg overeind houden. Wie het nieuwe zorgstelsel alleen afrekent op de inkomenseffecten achter de komma is kortzichtig. Echte solidariteit betekent een redelijke inkomensverdeling, maar óók rekening houden met nieuwe generaties. Die mogen we niet opzadelen met enorme schulden, een failliet zorgstelsel, slecht onderwijs of een onbetaalbare sociale zekerheid. Het is makkelijk om het Museumplein te laten volstromen voor `solidariteit met onszelf'. Maar echte solidariteit betekent ook kijken naar de toekomst en buiten onze eigen landsgrenzen. Als je ook daar rekening mee houdt liggen zaken vaak heel anders. Het is niet zo dat wie in Nederland het woord "solidariteit" het meest in de mond neemt ook de beste plannen heeft voor de toekomst van Nederland. Het tegendeel is vaak waar, zo constateer ik'.
29-12-2005 15:14