PvdA Utrecht

30 december 2005
Op 30 december 2005 heeft de PvdA Utrecht middels onderstaande open brief de heer Zalm uitgenodigd voor een bezoek aan de gemeente Utrecht. De brief is geschreven naar aanleiding van zijn interview in het Algemeen Dagblad van 29 decemeber 2005. In dit interview noemt de minister armoede in Nederland betrekkelijk.

Voor inlichtingen:

Rinda den besten: 06-20135318


Geachte heer Zalm,

Met verbazing lazen wij uw interview in het Algemeen Dagblad van donderdag 29 december 2005. Het was ons al bekend dat u graag provoceert. Het is echter niet te verteren dat u de werkelijkheid niet onderkent. Zeker voor de groep die dagelijks armoede ervaart is dit erg kwetsend. Zij worden in de kou gezet door uw kabinet.

"Armoede is betrekkelijk", dat is natuurlijk makkelijk praten. Alles is betrekkelijk, maar u staat aan de goede kant van de lijn. De welvaart is in de afgelopen decennia toegenomen. Daarom leven wij nu in een andere tijd, met andere primaire levensbehoeften dan enkele decennia geleden.

Inderdaad, 50 jaar geleden, zoals u opmerkt in uw interview, had niemand een PC in huis. Nu hebben leerlingen een PC nodig, alleen al om hun huiswerk te kunnen downloaden. PC een luxe? De werkelijkheid is nog schrijnender; vele ouders kunnen alleen met heel veel moeite schoolboeken voor hun kinderen aanschaffen.

Sociale uitsluiting en stille armoede komen ook in Nederland voor. Voedselbanken schieten als paddestoelen uit de grond, ouderen kunnen steeds moeilijker rondkomen met hun AOW, de aanvragen voor schuldhulpverlening nemen toe en het aantal ontruimingen van woningen van mensen die hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen groeit.

Aandacht voor deze groepen blijft geboden. En daar zetten wij ons in Utrecht keihard voor in. De gemeente Utrecht kent een goed armoedebeleid. Armoedebeleid dat gericht is om mensen een helpende hand te bieden voor de gevolgen van Rijksbeleid. Een helpende hand in moeilijke tijden. Een stad die ook een zeer actief fraudebeleid kent. Fraude wordt hard aangepakt zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van de sociale voorzieningen. Wij staan wél klaar voor mensen die het echt nodig hebben.

Wij nodigen u bij deze uit eens een kijkje te nemen in onze gemeente. Wij hopen dat u op onze uitnodiging ingaat zodat u met uw eigen ogen ziet waar het om gaat als we het hebben over armoede.

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend,

Hans Spekman,
Rinda den Besten,

Wethouder Sociale Zaken
Fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA Utrecht

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Utrecht vindt u op: http://www.utrecht.nl/emaildisclaimer