Ministerie van binnenlandse veiligheid voltooit invoering ...

Department of homeland security

Ministerie van binnenlandse veiligheid voltooit invoering biometrisch toegangssysteem

WASHINGTON, December 30 /PRNewswire/ --


- Belangrijke vooruitgang voor immigratie- en grensbeleid

Het US-VISIT programma van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid heeft de installatie van voorzieningen voor biometrische toegangscontrole voltooid bij 104 aankomsthavens aan de landsgrenzen, zoals verplicht gesteld was door het congres. Voorzieningen voor biometrische toegangscontrole worden nu ingezet op alle bestaande aankomsthavens die opengesteld zijn voor US-VISIT reizigers.

'De pogingen van de Amerikaanse regering om het landelijke systeem voor immigratie en grensbeheer te verstevigen heeft een enorme sprong vooruit gemaakt met de inzet van US-VISIT voorzieningen voor toegangscontrole in al onze aankomsthavens en overzeese instellingen die visa uitgeven,' zei minister van binnenlandse veiligheid Michael Chertoff. 'Met US-VISIT wordt Amerika veiliger door ons systeem voor grensbeheer te verbeteren met behulp van vooruitstrevende technologie en processen om de zich voordoende bedreigingen, uitdagingen en mogelijkheden van onze wereld in de 21e eeuw het hoofd te kunnen bieden.'

US-VISIT heeft met ingang van 29 december 2004 biometrische toegangsprocedures ingevoerd bij de 50 drukste aankomsthavens aan de landsgrenzen van de Verenigde Staten en Canada en de Verenigde Staten en Mexico; waarmee ze de gestelde deadline van 31 december 2004 hebben gehaald. De invoering van biometrische toegangsprocedures voor elk van de overgebleven 104 aankomsthavens aan de landsgrenzen ligt ook voor op de door het congres gestelde deadline van 31 december 2005.

US-VISIT is een continuüm van veiligheidsmaatregelen waarmee biometrische en biografische gegevens van bezoekers bij instanties die visa verstrekken voor de Verenigde Staten verzameld worden bij hun aankomst en vertrek van Amerikaanse lucht-, zee- en grenshavens. Met het programma wordt de veiligheid verbeterd door de identiteit van iedere bezoeker te verifiëren en door hun biometrische en biografische gegevens te vergelijken met lijsten van gezochte terroristen, criminelen, en overtreders van de immigratiewetten.

Sinds januari 2004 zijn er met US-VISIT meer dan 44 miljoen bezoekers verwerkt, waardoor het programma de meest grootschalige biometrische toepassing ter wereld is. Met behulp van biometrie zijn door US-VISIT bij Amerikaanse aankomsthavens meer dan 970 mensen met een crimineel verleden of eerdere overtredingen van de immigratiewetten tegengehouden, waaronder ontsnapte gevangenen, veroordeelde verkrachters, drugskoeriers, veroordeelde moordenaars en talloze overtreders van de immigratiewetten.

Daarnaast zijn er met het BioVisa programma van het ministerie van buitenlandse zaken, dat volledig geïntegreerd is in US-VISIT, 14.000 treffers geweest bij personen die een aanvraag deden voor een visum om naar de Verenigde Staten te reizen.

Bij veel aankomsthavens aan de landsgrenzen is, door de eenvoudige, snelle en goede biometrische processen van US-VISIT en de automatisering van het I-94 formulier, de verwerkingstijd bij secundaire inspectie gereduceerd.

Op dit moment wordt US-VISIT gebruikt voor alle bezoekers die de Verenigde Staten binnengaan, ongeacht het land van herkomst en of ze met een visum reizen. Er zijn enkele uitzonderingen. Canadese staatsburgers zijn vrijgesteld, evenals de meeste Mexicaanse bezoekers die een aanvraag doen voor toelating met een "border crossing card", ook wel een laser visum genoemd, en gedurende een tijdslimiet van 30 dagen in de grenszone reizen.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.dhs.gov/us-visit .

Website: www.dhs.gov/us-visit