Llink


Reporters LLiNK opgepakt

16 december 2005 LLiNK-verslaggevers Petra Spreij en Jefrim Rothuizen zijn in Brazilie gearresteerd. Voor het LLiNK Jaaroverzicht: het Vergeten Verhaal van....., filmden ze het vergeten verhaal van de inheemse indianen.

Het verhaal was ingestuurd door CIMI, een belangenorganisatie voor indianen. Één van de onderwerpen was de landkwestie Nhande Ru Marangatu, een inheems gebied van Guarani-Kaiowá indianen in de deelstaat Mato Grosso do Sul, west-Brazilië.

Woensdagmiddag kwam het bericht bij het CIMI-team in Mato Grosso do Sul binnen dat de aangekondigde ontruiming van het inheems gebied vastgesteld was voor donderdag 15 december, 06.00uur. Op woensdagavond vertrok het team van LLiNK met drie CIMI-medewerkers naar het inheems gebied om daar de voorbereidingen te filmen. De politieke leiders van de indianen waren in gesprek over de te volgen strategie, de spirituele leiders zongen en baden tot hun voorouders en de kinderen maakten protestposters.

President Lula heeft het inheems gebied Nhande Ru Marangatu, 9000 hectare groot, is in maart officieel erkend. De laatste fase in het afbakeningsproces van inheems gebied. Daarna zijn de grootgrondbezitters, die stellen dat het gebied van hun is, naar de rechter gestapt met verschillende zaken. Eén daarvan vroeg om de ontruiming. En dat verzoek werd op woensdag 7 december goedgekeurd.

Om zes uur stipt cirkelde een helikopter over het gebied. Ongeveer 100 indianen, een tiental vertegenwoordigers van ondersteunende organisaties, waaronder CIMI en de mensenrechtenorganisatie CDDH, en verschillende journalisten, waren verzameld bij de ingang van het gebied. De situatie was gespannen. Wat zou er gaan gebeuren? Zou er geweld gebruikt gaan worden? Waar zouden de indianen heen worden gestuurd?
De indianen hielden emotionele toespraken en konden niets meer doen dan afwachten. Om half 8 verscheen de helikopter nog een keer en drie kwartier later doemde de politie op. Drie bussen, paarden en weer die helikopter. In totaal 80 man federale politie en 120 man militaire politie. Zwaar bewapend en totaal niet in verhouding met de 100 indianen, die bleven zingen en bidden. Op het moment dat de helikopter vlak over onze hoofden scheerde, brak de paniek uit. Vrouwen gilden, kinderen huilden en de reporters van LLiNK hadden door dat de situatie ernst was.

De politie benaderde de indianen en ging in gesprek. Petra en Jefrim filmden de gebeurtenis, maar op het moment dat de politie ontdekte dat ze buitenlands spraken, werden ze vriendelijk verzocht met hen mee te gaan, om te checken of hun documenten in orde waren. Ook de Nederlandse medewerkster van CIMI, Geertje van der Pas, moest mee. Toen bleek dat de medewerkers van LLiNK geen ofíciële vergunning hadden aangevraagd om te werken in Brazilië (dat duurt namelijk een half jaar), maar op een toeristenvisum binnen waren, werden ze meegenomen naar het politiebureau. Na een kort verhoor werden ze vrijgelaten. Boete 413 reais per persoon (ongeveer 150 euro) en binnen drie dagen het land verlaten.

Ondertussen werd er in Nhanda Ru Marangatu besloten dat de indianen hun gebied zouden verlaten. Welke keuze hadden ze? Ze mochten de spullen uit hun hutten halen en zouden een kampement langs de weg opslaan. De politie vertrok grotendeels en op dat moment kwamen grootgrondbezitters het gebied binnen. Zij staken de hutten in brand, alsof de hele actie nog niet genoeg psychologisch leed had veroorzaakt.

Op dit moment hebben de indianen hutten van plastic langs de weg gebouwd en wachten ze af wat de andere rechtszaken zullen uitwijzen. Want hoe kan een besluit van de president worden teruggedraaid? Waarom moet het op deze manier? Hoe kan een volk zoveel onrecht worden aangedaan? Vragen die de Nederlandse journalisten en ook de indianen zichzelf veelvuldig zullen blijven stellen.

Uitzending LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van... vrijdag 30 december, 20.30 uur, Nederland

---