Ingezonden persbericht


Persbericht 31 december 2005

Spetterende FINALE van Nijmegen 2000 jaar

Waardige afsluiting van succesvol jubileumjaar!

De viering van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen is gisteravond, 30 december, waardig afgesloten. Met een groot spektakel midden op het Keizer Karelplein. De bijna 400 evenementen van het afgelopen jaar hebben de cohesie in de stad vergroot. Ook heeft de geslaagde jubileumviering Nijmegen op de kaart gezet als oudste stad van Nederland.

Ondanks het weeralarm wisten 15.000 mensen gisteravond het plein veilig te bereiken. "Door de kou en het afgegeven weeralarm waren we bang dat er minder mensen zouden komen. Maar de opkomst overtrof ruimschoots onze verwachtingen. Wat een geweldige sfeer! Een waardige afsluiting van een onvergetelijk jubileumjaar", aldus de voorzitter van de stichting Nijmegen 2000 jaar, Jacques Thielen.

De drukke en chaotische rotonde- het Keizer Karelplein - werd volledig afgesloten voor verkeer. Het verkeersplein was sprookjesachtig aangekleed en bood ruimte aan een groot centraal podium en vele kleinschalige acts. Er was volop gelegenheid om op te warmen met glühwijn, snert en warme worst.

Jarige Frans Bauer

Tussen 20.45 en 23.15 uur trad een keur aan topartiesten op. Lange Frans & Baas B, Jan Keizer, De Sjonnies én een jarige Frans Bauer. Het 'Lang zal hij leven' klonk uit 15.000 kelen en 23.000 vuurwerksterretjes straalden. De Finale werd afgesloten met een spectaculaire vuur- en lichtshow op muziek van deejay Jochen Miller.

Tussen de optredens door keek presentator Arne Jansen terug op de jubileumviering. Samen met burgemeester Guusje ter Horst en stichtingsvoorzitter Nijmegen 2000 jaar, Jacques Thielen. "Een jaar om nooit te vergeten. Met bijna 400 evenementen. Oude en nieuwe, groot- en kleinschalig, hoog- en laagdrempelig. Het was een echt feest van, voor en door Nijmegen. Een geslaagd jubileum dat de Waalstad op de kaart heeft gezet als 'oudste stad van Nederland', blikt Thielen terug.

Jubileumviering
Het afgelopen jaar bruiste de Waalstad als nooit tevoren. Door de vele activiteiten nam het aantal toeristen flink toe. Dit kwam onder meer door grote publiekstrekkers als de replica van de middeleeuwse donjon in het Valkhofpark en de bijzondere expositie van middeleeuwse miniaturen van de gebroeders van Limburg in Museum Het Valkhof.

Daarnaast heeft de jubileumviering gezorgd voor meer cohesie in de stad en in de wijken. Inwoners van Nijmegen zijn trotser geworden op hun stad en dragen dat ook uit. Ook is het historisch bewustzijn in de Waalstad gegroeid.

Noot voor de redactie : voor meer informatie: stichting Nijmegen 2000 jaar, Lidy klein Gunnewiek 06- 55 88 62 65 (