Gemeente Smallingerland

Carbidschieten
22 november 2005

Jaarwisseling 2005-2006 Carbidschieten

Wilt u carbidschieten dan moet u dit van tevoren melden. Aan de melding zijn geen kosten verbonden. De regels waaraan moet worden voldaan zijn de volgende.

Carbidschieten (gebaseerd op artikel 2.6.4. Algemeen Plaatselijke Verordening)

* Er mag alleen gebruik worden gemaakt van een melkbus of dergelijk voorwerp met een maximale inhoud van 50 liter en van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide oftewel carbid en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.
* Er moet sprake zijn van een deugdelijke verankering van de bus en het projectiel waarmee geschoten wordt.

* De eigenaar van het terrein van waaraf wordt geschoten dient toestemming te hebben gegeven (schriftelijke toestemming).
* De plaats waar geschoten wordt moet zijn gelegen: op een afstand van tenminste 75 meter van woonbebouwing en op een afstand van tenminste 300 meter van in gebruik zijnde voorzieningen voor het houden van dieren .

* Het carbidschieten mag uitsluitend plaats vinden op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Op de naleving van deze regelgeving zal door de politie in samenwerking met de brandweer en de gemeente streng worden toegezien. De gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van het carbidschieten

Voor het illegaal carbidschieten (overtreden van APV bepaling 2.6.4) zijn de straffen:

* Personen onder de 18 jaar worden doorverwezen naar Halt;
* 18-plussers riskeren een boete van rond de 225 euro.

Procedure Carbidschieten

Beschrijving
In het belang van de openbare orde, (verkeers-)veiligheid en het milieu worden er regels gesteld aan het carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Het carbidschieten tijdens de jaarwisseling is verboden tenzij wordt voldaan aan een aantal voorschriften. Deze voorschriften hebben onder meer betrekking op de inhoud van de bus waarmee geschoten wordt (maximaal 50 liter) en de afstand tot bebouwing.

Procedure
Het carbidschieten dient vóór 13 december 2005 te zijn gemeld aan Burgemeester en Wethouders.
U dient hiervoor gebruik te maken van het meldingsformulier carbidschieten, zie hiervoor elders op deze pagina, het formulier is ook verkrijgbaar bij de publieksbalie.
Bij de melding dient een tekening te worden overgelegd waarop de plaats staat aangegeven waar geschoten wordt.
Indien u niet zelf eigenaar bent van het terrein dient u tevens een verklaring te overleggen waaruit blijkt dat de eigenaar van het terrein toestemming geeft voor het carbidschieten.

Doorlooptijd
De termijn van afdoening van de melding bedraagt gemiddeld 1 week.

Klik hier om het meldingsformulier te downloaden.