Hoogheemraadschap van Rijnland


Ontwerp calamiteitenplan ter inzage

Op 20 december 2005 heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden het ontwerp-calamiteitenplan vastgesteld.

Van 6 januari 2006 tot en met 3 februari 2006 ligt dit ontwerp ter inzage op grond van de Rijnlandse inspraakverordening. U kunt tijdens bovengenoemde periode uw zienswijze over het ontwerp-calamiteitenplan naar voren brengen.

Achtergrond

Het voorkómen van calamiteiten is natuurlijk ons streven. Desondanks kunnen ze toch vóórkomen. Sommige zaken heb je niet in de hand. Daarom is Rijnland goed voorbereid op de bestrijding van calamiteiten. Om dat gestructureerd te laten verlopen heeft Rijnland een calamiteitenorganisatie opgezet.

Voorbeelden van calamiteiten zijn:

* te hoge waterstanden (boezem en polder), onder andere als gevolg van extreme (lokale) neerslag;

* doorbraak of dreigende doorbraak van waterkeringen;
* calamiteuze verontreiniging van het oppervlaktewater;
* uitval van afvalwater- en effluent- transportleidingen of van installaties zoals rioolgemalen en afvalwaterzuiveringen;

In het calamiteitenplan legt het hoogheemraadschap vast hoe het zich voorbereidt op calamiteiten en hoe het daartegen optreedt. Het calamiteitenplan geeft de organisatiestructuren, procedures en afspraken voor calamiteitensituaties. In het plan beschrijft Rijnland wie welke taken en bevoegdheden heeft bij calamiteiten en hoe afstemming met regelgeving en andere organisaties plaatsvindt.

Voor de daadwerkelijke bestrijding van calamiteiten zijn zogenaamde calamiteitenbestrijdingsplannen opgesteld. Hierin beschrijft Rijnland hoe er gehandeld moet worden bij verschillende soorten calamiteiten.

Waar kunt u het ontwerp calamiteitenplan inzien

Het ontwerp calamiteitenplan kunt u van 6 januari 2006 tot en met 3 februari 2006, gedurende de reguliere openingstijden, inzien op de volgende locaties:

* kantoor van hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 in Leiden;

* districtskantoor Noord, Marktplein 47, in Hoofddorp;
* districtskantoor Midden, Hoofdstraat 1-3 in Leiderdorp;
* districtskantoor Zuid, Herman Heijermanslaan 4 in Waddinxveen.

Het ontwerp calamiteitenplan is ook te downloaden:

Calamiteitenplan

Supplement Werkwijzer van de calamiteitenorganisatie

Supplement externe Telefoonlijst

Supplement crisiscommunicatie

Supplement Netwerkpartners

Supplement Preparatie

CBP - Waterkwantiteit

CBP - Waterkwaliteit

CBP - Keringen

CBP - Afvalwater

Bedenkingen

Uw zienswijze stellen wij in ieder geval op prijs. Hij wordt beoordeeld op toegevoegde waarde. Dat wil zeggen dat als uw reactie leidt tot een verbetering van het calamiteitenplan , wij het plan daarop aanpassen.

U kunt tot en met 3 februari 2006 uw gemotiveerde zienswijze indienen bij:

het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland

t.a.v. ing. J.W.P. de Groot

Postbus 156

2300 AD Leiden

Het indienen van bedenkingen kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren. Desgewenst kunt u verzoeken om vertrouwelijke behandeling van uw persoonlijke gegevens.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden informeert degenen die hun zienswijze naar voren hebben gebracht schriftelijk over zijn beschouwingen op deze zienswijze. Dat gebeurt nadat het college het calamiteitenplan definitief heeft vastgesteld.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ing. J.W.P. de Groot, tel. 071 - 3 063 063 of via e-mail erwin.groot@rijnland.net.