Ministerie ez

http://www.minez.nl

Persbericht
Ministerie van Economische Zaken
6 januari 2006

8 miljoen euro voor gebiedsgerichte innovatieprojecten

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft circa 8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die de innovatieve slagkracht versterken van Zuidoost en Oost-Nederland en de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad. Daarnaast wordt begin 2006 naar verwachting nog een resterend bedrag van 1 miljoen euro toegekend. Deze impuls is onderdeel van breder gebiedsgericht economisch beleid, dat staatssecretaris Van Gennip in 2004 heeft ingezet met de nota Pieken in de Delta.

EZ wil binnen dat kader met de pilot gebiedsgericht innovatiebeleid de technologische speerpunten van regios versterken. De genoemde innovatieve regio s kunnen volgens het ministerie uitgroeien tot internationaal concurrerende hot spots. Zij hebben afgelopen jaar in samenwerking met EZ regionale innovatieagenda s ontwikkeld. De door EZ gehonoreerde projecten passen daar in. Het gaat om projecten gericht op de oplossing van regiospecifieke knelpunten én op de vergroting van de nationale innovatiekracht.

In Zuidoost Nederland gaat het om projecten op het gebied van high tech systemen en materialen, versterking van het MKB, life sciences en de start van de Open Innovatiecampus Design & Technology. Oost-Nederland benut kennisconcentraties in voeding, gezondheid en nanotechnologie. In de Zuidvleugel van de Randstad staat de verbetering van de concurrentiepositie van de Nederlandse glastuinbouw centraal, in de Noordvleugel de versterking van de creatieve industrie. Samenwerking en synergie tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en regionale overheden is in alle gevallen cruciaal. In de bijlage staat meer informatie over alle (regionale) projecten.

De totale kosten van de toegekende projecten bedragen bijna 35 miljoen euro. De overheid neemt 16,3 miljoen euro voor zijn rekening. EZ en de regionale overheden financieren ieder de helft. Vanaf 2006 maakt het gebiedsgericht innovatiebeleid onderdeel uit van de bredere Pieken in de Delta programma s. Voor de periode 2007 - 2010 stelt EZ daarvoor 297 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag vormt de Rijksbijdrage, dat samen met regionale publieke en private gelden de uitvoering van het gebiedsgerichte economische beleid mogelijk maakt.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon
0800-6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl.
Voor journalisten: Jelle Wils, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6464, e-mail: j.wils@minez.nl.

Bijlage: de gehonoreerde projecten:

Zuidoost Nederland

High tech systemen en materialen:


1) Automotive Technology Centre (ATC): intermediaire organisatie op het snijvlak van kennisinstellingen en bedrijfsleven. Door kennis naar de markt te brengen versterkt het ATC het innovatievermogen van de automotive industrie in Nederland. Totale projectkosten zijn 1.910.000 euro. EZ en de regionale overheden dragen ieder maximaal 645.000 euro bij.


2) Dutch Manufacturing Institute (DMI): instituut voor kennisontwikkeling en verspreiding gericht op verdere ontwikkeling van de maakindustie. Financiële bijdrage van EZ voor een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een topinstituut voor advanced manufacturing technology in combinatie met een industriegerelateerd kennisplatform. Deelnemers zijn LIOF, BZW, LWV, BOM en NV Rede. De geraamde projectkosten zijn 250.000 euro, waarvan het ministerie van EZ en de regionale overheden ieder de helft voor hun rekening nemen.

Design:


3) Open Innovation Campus Design & Technology: Viertal deelprojecten gericht op de realisatie van een materialenbibliotheek (platform voor onder andere ontwerpers en vormgevers), startersbegeleiding voor designbedrijven en het versterken van de samenwerking tussen designers en de maakindustrie. Centraal staat het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid op het snijvlak van design en technologie. Totale projectkosten zijn 1.882.350 euro. EZ draagt maximaal 473.500 euro bij, de regionale overheden 856.500 euro.

Versterking MKB:


4) Van kennis via kunde naar kassa in High Tech Systems, Food Interconnection en Human Health: het versterken van de concurrentiekracht van het MKB in de marktsegmenten high tech systemen, voeding en gezondheid. Samenwerking van LIOF, BOM, Syntens en NV Rede. De nauwe samenwerking tussen het MKB en kennisinstellingen moet leiden tot het creëren van nieuwe bedrijvigheid in deze markten. Totale kosten zijn 3 miljoen euro. EZ en de regionale overheden dragen ieder 1.137.500 euro bij.

Life sciences:


5) Centre for Moleculaire Medicine (CMM) : diverse partijen (Philips, TU Eindhoven, Universiteit en ziekenhuis Maastricht) doen baanbrekend onderzoek naar molecular imaging, diagnoses en therapie. Het gaat om de opstartfase van het CMM via een aantal verschillende onderzoeksprojecten, waarbij ook het midden- en kleinbedrijf betrokken zal zijn. Naar verwachting kennen EZ en regionale overheden begin 2006 subsidie toe aan dit project.

Oost Nederland

Voeding en gezondheid:


1) Nanotechnology for food and health: oprichting van een programma voor toepassingsgericht micro- en nanotechnologie onderzoek op de themas voeding en gezondheid. Op deze wijze komt onderzoekscapaciteit van kennisinstellingen beschikbaar voor het bedrijfsleven, waardoor innovaties gemakkelijker worden gerealiseerd. Wageningen Universiteit, Universiteit Twente en Radboud Universiteit voeren deze onderzoeken gezamenlijk uit in opdracht van het bedrijfsleven (MKB). Totale kosten zijn 12 miljoen euro, EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 2 miljoen euro.


2) Melk op Maat: onderzoek naar innovaties in de huidige zuivelketen. Focus op effectievere benutting van variatie in melksamenstelling. Vraaggestuurde benadering van de zuilvelproductieketen (met de consument als drijvende kracht) gericht op substantiële versterking van de mondiale positie van de Nederlandse zuivelsector. Deelnemende partijen: Food Valley (trekker) en samenwerkende onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, verenigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Totale projectkosten 3 miljoen euro. EZ en regionale overheden dragen ieder 695.500 euro bij.


3) Innovaties in koelvers: onderzoek gericht op een sterke kwaliteitsverbetering in koelverse maaltijden door innovaties in processing en verpakking. Dit leidt tot verbetering van de voedselveiligheid en reductie van de distributie- en uitvalkosten. Het project zal leiden tot intensieve publiek-private samenwerking binnen Food Valley. Deelnemende partijen: WUR/Agrotechnology & Food Innovations en Struik Foods. Totale projectkosten 6 miljoen euro, EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 1 miljoen euro.

Zuidvleugel van de Randstad


1) Proeftuin aquacultuur: combinatie van glastuinbouw (o.a. tomatenteelt) met visteelt in dezelfde kas. Deze unieke combinatie, waarin de kas intensiever wordt gebruikt, leidt tot integratie van logistieke ketens in de glastuinbouw en visteelt. Gericht op versterking van de internationale concurrentiepositie van beide sectoren. Participanten zijn procesautomatiseerder Priva BV (trekker), Wageningen Universiteit, TU Delft en enkele andere bedrijven en kennisinstellingen. Totale projectkosten bedragen 870.000 euro, EZ en regionale overheden financieren ieder maximaal 240.000 euro.

Noordvleugel van de Randstad

Creatieve cluster:

1) Cross Media Week: verkent de samenhang tussen en de toekomst van onder meer film, televisie, gaming, muziek, internet en mobiele diensten. Doelstelling is het organiseren van een groot terugkerend evenement met internationale uitstraling waarin creatieven kennis uitwisselen en nieuwe contacten aangaan. Totale projectkosten 1.671.000 euro. EZ en regionale overheden betalen ieder maximaal 378.000 euro.
2) Nederlandse Gamedagen: de Stichting Nederlandse Gamedagen wil gamingonderwijs,
-onderzoek en -bedrijfsleven beter op de internationale kaart zetten door de organisatie van een week waarin game-ontwikkeling centraal staat.
Doelstelling is een podium bieden aan professionals, bedrijven, overheden en opleidingen om creatieve en inspirerende producten, onderzoek en opleidingen te presenteren. De totale projectkosten bedragen 354.000 euro. EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 105.000 euro.

3) Leerbedrijf / kennisverspreiding: gericht op het verbeteren van de relaties tussen multimedia bedrijven en onderwijsinstellingen. Uitbreiding van het Leerbedrijf (reeds gevestigd in Hilversum) in Haarlem, waarbij samengewerkt zal worden met de Hogeschool INHOLLAND. Kennisverspreiding aan de hele multimediasector via de organisatie van workshops en een congres. De geraamde projectkosten zijn 388.922 euro. EZ en de regionale overheden dragen ieder maximaal 159.950 euro bij.

4) Utrecht Innovatie Partner: richt zich op het verbeteren van businessplannen van innovatieve mkbers en starters. In 2006 intensivering van activiteiten in Utrecht. Vanaf 2007 uitbreiding naar het noordelijke deel van de Noordvleugel. Startende ondernemers en mkbers worden gesteund bij de uitwerking van hun businessplan. De starter of mkb]er krijgt een certificaat, dat - als keurmerk - bancaire financiering vereenvoudigt. Totale projectkosten 142.052 euro. EZ en regionale overheden dragen ieder de helft bij.