Gemeente Almere

VBA nieuwjaarsspeech op 5 januari 2005

Dames en heren,

Afgelopen weekend stond er op de buitenlandpagina van de NRC een grafiek waaruit af te lezen was hoe groot het vertrouwen van de Europeanen in de Amerikaanse president is. Tot mijn verbazing heeft de Nederlander meer vertrouwen in Amerika dan de gemiddelde Europeaan. Daarmee trekt ons land één lijn met het Verenigd Koninkrijk en Portugal en onderscheiden we ons van Frankrijk, Duitsland en Spanje. Alhoewel ik sprak van verbazing aan mijn kant valt deze uitslag makkelijk te verklaren. Als distributie-natie, met Rotterdam en Schiphol op ons grondgebied, zijn we van nature meer Atlantisch georiënteerd dan continentaal. Onze (handels)belangen worden, en dat is al eeuwen zo, beter behartigd in een bondgenootschap met het Verenigd Koninkrijk en Amerika dan in samenwerking met de belangrijkste landen van het Europese Continent. Dit is ook de reden dat Nederland er zo hard aangetrokken heeft om Engeland binnen het verband van de Europese Unie te trekken.

Misschien bent U inmiddels verbaasd over het feit dat een lokale wethouder op de nieuwjaarsreceptie van een lokale ondernemersvereniging zijn speech begint met een verhaal over de internationale politiek. Maar ook dat valt te verklaren. Voor ik daarmee begin wil ik U allen, ook namens het Almeerse college van Burgemeester en Wethouders een goed 2006 toewensen en het bestuur van de Vereniging Bedrijfskring Almere van harte bedanken voor de uitnodiging om op uw nieuwjaarsreceptie te mogen spreken. We kunnen inmiddels spreken van een goede traditie waarbij, in de speeches, niet om de hete brij wordt heengelopen maar bepaalde irritaties zonder schroom op tafel kunnen worden gelegd.

Alom wordt de poldercultuur geroemd. In Almere zitten nog de ondernemers die de handen uit de mouwen willen steken en de gemeente helpt hen daar graag bij. De VBA is dan ook een enthousiaste club die meestal niet kan wachten om nieuwe plannen uit te voeren en ook zelden op de rem trapt. De Vereniging volgt nauwgezet de discussies in het stadhuis en heeft opgemerkt dat de samenwerking tussen Amsterdam en Almere, na een periode van mineur, de afgelopen zes jaren is geïntensiveerd. De VBA zag er een mooi thema in voor deze bijeenkomst en formuleerde dan ook de vraag "Dubbelstad Amsterdam-Almere: fictie of realiteit?" Nogmaals: Ik ken de VBA als een enthousiaste club die het leven altijd van de zonnige kant beziet. Ik kan me dan ook nauwelijks anders voorstellen dan dat het antwoord van de VBA op de gestelde vraag is dat de dubbelstad Amsterdam-Almere realiteit moet zijn dan wel worden. Ik zeg het nu voor de derde keer: de VBA is een enthousiaste club maar soms te enthousiast!

De wereld is de laatste jaren flink aan het veranderen. De toenemende samenwerking binnen de Europese Unie heeft geleid tot meer eenduidige regelgeving; tot het vervallen van de binnengrenzen én het gebruik van één munteenheid. Deze trend tot globalisering is nog eens versterkt door het gebruik van het internet. Het belang van de nationale staat is in Europa aan het afnemen en de regio's, die nationale grenzen overschrijden, zijn aan het opkomen. Op zich is dat niet vreemd want we keren daarmee deels terug naar een situatie die we ook kenden voor het ontstaan van de nationale staat.

Voor de helderheid poneer ik de stelling dat we leven in de tijd van de Europese regio's. Daarbij moet u denken aan regio's als Parijs, Londen, Berlijn en Barcelona. De regio Amsterdam, die jarenlang in de top vijf van de rangordelijstjes stond, is op dit moment aan het dalen en gebieden in Oost Europa (Praag, Warsaw, Boedapest)zetten hun opmars naar de bovenste regionen jaar op jaar door. Wil de Amsterdamse regio, in economisch opzicht, blijven meedoen dan ligt hier een flinke uitdaging.

De roep van Amsterdam is groter dan haar massa. In de regio's Parijs en Londen wonen wel zo'n tien miljoen mensen; de stad Amsterdam heeft zelf nog geen driekwart miljoen inwoners. Toch is massa een belangrijke voorwaarde voor economische ontwikkeling. Wil Amsterdam die massa krijgen dan heeft ze de omliggende gemeenten als Haarlemmermeer, Haarlem, Zaandam, het Gooi en Almere nodig. Alles bij elkaar komen we dan op zo'n 2 1/2 miljoen mensen in de Amsterdamse regio.

Naast Amsterdam zelf zijn twee andere gemeenten in de regio van cruciaal belang. Dat is in de eerste plaats Haarlemmermeer, omdat daar de luchthaven Schiphol ligt, en in de tweede plaats Almere omdat daar redelijk snel woningen gebouwd kunnen worden. Waarmee ik constateer dat Almere voor Amsterdam een natuurlijke bondgenoot en misschien wel, zoals Han Lammers dat vroeger zei, "een begeerde bruid" is.

De volgende vraag, die logischerwijze gesteld wordt, is of de liefde wederzijds is. Het zou me verbazen als hier in de mensen in de zaal zouden zitten waarbij zelfs enige genegenheid tot Amsterdam zou ontbreken. Want er is een intensief verkeer tussen beide steden gaande. Eén derde van de inwoners van Almere is in Amsterdam geboren en veel van de Almeerders trekken dagelijks naar de nationale hoofdstad om er te werken, te leren of deel te nemen aan het culturele leven.

Enige jaren geleden heeft de Almeerse gemeenteraad uitgesproken dat iedere Almeerder die dat wil ook in zijn stad een baan moet kunnen vinden. Met andere woorden: de woon-werkbalans moet in evenwicht komen. Als de economische ontwikkeling van Almere mede ter hand wordt genomen in het kader van de ontwikkeling van de Amsterdamse regio dan biedt dat grote kansen voor Almere. Bedrijven willen graag dichtbij de luchthaven zitten; snel een gebouw neer kunnen zetten; een beroep kunnen doen op een goed opgeleid arbeidspotentieel dat snel beschikbaar is en - als bedrijf - bereikbaar zijn. In het licht van de Amsterdamse regio voldoet Almere in positieve zin aan deze eisen en kan dus ook een goede bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van de regio. Het is bovendien ook goed voor Almere zelf. Ter illustratie de constatering uit een recent rapport over bedrijfsmigratie in de Amsterdamse regio. Daaruit blijkt dat, tussen 1998-2004, ruim 4100 bedrijven vanuit Amsterdam naar Almere zijn verhuisd en dat ruim 850 bedrijven een omgekeerde beweging hebben gemaakt. Waarmee ik maar geconstateerd wil hebben dat Almere de Amsterdamse regio én de naam Amsterdam nodig heeft bij de economische ontwikkeling. Daarmee kan ik uitspreken dat Almere en Amsterdam natuurlijke bondgenoten zijn. Zoals ik Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika ook natuurlijke bondgenoten heb genoemd.

De VBA vraagt zich af of Almere en Amsterdam een dubbelstad is. De eerste vraag die dan beantwoord moet worden is wat een dubbelstad is. Het roept bij mij een associatie op van fusie. Bovendien heb ik het gevoel dat bij een dubbelstad sprake is van twee gelijkwaardige steden. Alhoewel mij enige Almeerse arrogantie niet vreemd is durf ik toch niet aan Almere op één lijn te stellen met Amsterdam. Daardoor wordt een dubbelstad bij voorbaat dus al een fictie. En als ik bij mijn metafoor van de internationale politiek blijf dan constateer ik dat er tussen Atlantisch georiënteerde landen zeer nauw wordt samengewerkt maar dat er geen sprake is van een "dubbelland" of een fusiestaat. Zeer nauwe samenwerking: ja; fusie:nee.

Amsterdam en Almere zijn ongelijkwaardige grootheden. Enkele jaren geleden was de slogan van de hoofdstad "Amsterdam heeft het" en die van Almere: "In Almere kan het". Treffender kan het verschil eigenlijk niet worden weergegeven.

Elke tijd kent mensen die toonaangevend zijn in het debat. Lange tijd is die rol bijvoorbeeld vervuld door een econoom als Milton Friedman en tegenwoordig staat Richard Florida nogal in de schijnwerpers. Hij spreekt van de creative city. In zijn visie hangt het economisch succes van een stad of regio niet alleen af van het aantal banen dat tot stand komt. Het cultureel klimaat in een stad is volgens hem bepalend voor de economische ontwikkeling, innovatie en inkomensgroei. Hij denkt dat plezier in het werk voor veel mensen belangrijker is dan de hoogte van het inkomen. Florida relateert het economisch succes aan de drie t-s: talent, technology en tolerantie.

Ook hier doen de genoemde slogans opgeld: In Amsterdam is het meer en in Almere is het aan het komen. Zonder dat we van Richard Florida gehoord hadden zijn we al hard aan de slag gegaan om het concept van de "creative city" in Almere van de grond te trekken. We stimuleren het culturele klimaat, we dagen talent uit, lopen voor op technologische ontwikkelingen en proberen dat in een tolerante sfeer te doen. Ik wil het concept "creative city" nu iets verder uitwerken.

Wonen

De kracht van Almere is al jaren de grote verscheidenheid aan woonlocaties. De nieuwe wijken aan de Noorderplassen en in Almere-Buiten is aantrekkelijk voor diverse bewoners. Daarnaast gaat ook de ontwikkeling van Almere-Overgooi gewoon door. Daarmee biedt onze stad unieke woonlocaties in de regio Amsterdam. Zowel in het stadscentrum als in de woonwijken krijgt de architectuur alle kansen.

Creative city

Het cultureel klimaat in Almere zal dit jaar een enorme impuls krijgen. Als het goed gaat is eind dit jaar het nieuwe theater klaar. Daarvoor wordt het grootste deel van het nieuwe stadscentrum opgeleverd, wordt het aantal winkels flink uitgebreid en zullen veel winkels van hun oude naar een nieuwe plek verhuizen. Naar verwachting zal de oplevering van het nieuwe centrum veel nieuwe banen genereren. Maar dat niet alleen: het zal bijdragen aan de "creative city" waar mensen graag shoppen, flaneren, uitgaan en andere dingen doen.

Horeca

Een grote klacht van het bedrijfsleven is het gebrek aan horecagelegenheden waar met gasten geluncht en gedineerd kan worden. Door middel van de Almeerse horecaprijs, die in oktober is toegekend aan Brasserie De Kemphaan, is geprobeerd de Almeerse horeca meer in de spotlights te zetten. Overigens is het aantal eetgelegenheden in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Naast de befaamde sterren kent Michelin ook de "Bib Gourmand" toe aan keukens die een uitmuntende prestatie leveren voor een gunstige prijs. Brasserie Bakboord heeft in 2005 deze Bib Gourmand toegekend gekregen. Eén van de Nighlife Awards is in het afgelopen jaar toegekend aan Danscafe Men at Work.

Verglazen

Ondanks de nauwe banden tussen Almere en Amsterdam is competitie tussen beide steden niet verkeerd. Als dat in een dialectisch proces wordt de hele regio en bovendien nog beter van ook. Met lede ogen zie ik gebeuren dat Amsterdam 40.000 woningen gaat verglazen. Maar daar staat in Almere iets tegenover waar Amsterdam niet aan kan tippen. In maart zullen alle Almeerse onderwijs- en zorginstellingen (inclusief de bibliotheken) aangesloten op het glas. Ongeveer de helft van de Almeerse bedrijventerreinen is inmiddels aangetakt op het supersnelle breedband en met de aantakking van de resterende bedrijventerreinen is gestart zodat Almere binnenkort met trots, als enige gemeente, kan zeggen dat alle bedrijventerreinen verglaasd zijn.

Op het gebied van de Information Technology doet Almere het toch al niet slecht. Met gepaste trots mag ik u meedelen dat de gemeente Almere als organisatie is genomineerd voor de internationale prijs van het blad Computerworld. De prijs wordt toegekend aan, wat heel prestigieus heet, "worldleading organisations in use and leadership of ICT".

Onderwijs

Het Almeerse onderwijs staat in hoog aanzien en is volop in ontwikkeling. De Almeerse scholen voor voortgezet onderwijs scoren goed en het Information Engineering Instituut had een uitstekende accreditatie. Nieuwe vormen van hoger onderwijs zijn ontwikkeling. Zo het plan om nog dit jaar van start te gaan met een Ondernemersacademie. Dit initiatief wordt voornamelijk getrokken door de UvA-HVA, uiteraard in nauwe samenwerking met de gemeente Almere en de provincie Flevoland.

Sport

De pioniers van Almere hebben er voor gezorgd dat Almere een echte sportstad werd. De Triathlon is bijna onlosmakkelijk aan Almere verbonden en van het prille begin heeft bijna elke sport hier zijn eigen club gehad. De sportcultuur is de afgelopen jaren nog behoorlijk verbreed met het betaald voetbal en het professionele volley- en basketball.

Ook op andere gebieden krijgt de "creative city" Almere vorm. Naast het huidige Bastionhotel zijn er vergaande plannen om op de Veluwse Kant, waar nu de Montessorischool staat een mooi hotel te bouwen. Als het Kasteel wordt afgebouwd en het hotel in het stadscentrum in gebruik wordt genomen zal dat betekenen dat Almere binnen enkele jaren vier hotels, voor verschillende doelgroepen, binnen haar grenzen heeft.

Dames en heren, Ik ga even terug naar de metafoor van de internationale politiek. Nederland is niet inwisselbaar voor Amerika of het Verenigd Koninkrijk. Net zo min is Almere inwisselbaar voor Amsterdam of Amsterdam inwisselbaar voor Almere. Uiteraard zal de Amsterdamse regio moeten werken aan een eigen identiteit. Maar die kan alleen ontstaan als de deelnemende steden hun eigen identiteit kennen. Amsterdam heeft een eigen identiteit en Almere werkt hard aan een eigen identiteit. En zal dat ook moeten blijven doen.

De economische ontwikkeling is vooral in handen van de markt. Als die vertrouwen heeft in de toekomst gaat ze investeren. Na jaren van economische recessie lijkt het er op dat dit vertrouwen weer terugkomt. Volgens de Stichting voor Economisch onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zal de Almeerse economie dit jaar met 5,1 procent groeien. Dit zijn landelijk gezien bovengemiddelde groeicijfers. Uiteraard zet dit Amsterdam op scherp waarvoor een groeiprognose bestaat van slechts 2,8 procent.

De overheid kan haar steentje aan de economische ontwikkeling bijdragen in de voorwaardenscheppende sfeer. In deze collegeperiode hebben we, zonder ons er echt bewust van te zijn, hard gewerkt aan het concept van de creative city van Richard Florida. Daardoor wordt Almere een steeds aantrekkelijker plaats voor bedrijven. Waar de Rijksoverheid nog wel hard aan moet trekken is het bereikbaarheidsprobleem.

Ik begin met de opmerking dat niet Almere maar Amsterdam een bereikbaarheidsprobleem heeft. De verwachting is dat er dit jaar, op vele fronten, door Den Haag besluiten worden genomen om de infrastructuur rond Almere te verbeteren. De studies over het doortrekken van de A6-A9 dan wel het uitvoeren van de stroomlijnvariant (langs de A1 en de Gaasperdammerweg) zijn afgerond waardoor het moment van keuze dichterbij komt. Ter verlichting van de huidige overlast zal binnenkort gestart worden met het gebruik van de vluchtstrook op de huidige A1. Als het aan Almere ligt wordt de Tweede Hollandse brug zo snel mogelijk uitgevoerd omdat die in alle varianten noodzakelijk is en bij de toevoeging van de vluchtstrook al zijn vruchten kan afwerpen.

De aanleg van de Hanzelijn is inmiddels zeker en een besluit over de Zuiderzeelijn moet ook in het verschiet liggen. Voor de ontwikkeling van Almere is een doorgaande spoorlijn, het liefst naar Noord-Duitsland en Scandinavié, van groot belang.

De interne bereikbaarheid van Almere heeft volop de aandacht van het college. De studie over de bereikbaarheid van het stadscentrum is inmiddels afgerond en nog voor de verkiezingen legt het college de resultaten van een drevenstudie aan de gemeenteraad voor.

De aanleg van de IJ-meerlijn is, wat Almere betreft een noodzakelijke voorwarde om na 2010 invulling te kunnen geven aan de groeiopgave met 40.000 woningen tot 2030.

Dames en heren,

Het thema van deze bijeenkomst heeft mij verleid tot het houden van een exposé over de verhouding Amsterdam-Almere. Mijn conclusie is dat deze steden natuurlijke bondgenoten zijn die elkaar nodig hebben. Een dubbelstad is een fictie; een eigen identiteit van elk vande participerende steden in de regio is hard nodig; nauwe samenwerking is gewenst en competitie mag als die leidt tot versterking van de regio.

Alhoewel de economische groei van Almere boven het landelijk gemiddelde lag had ik de woon-werkbalans in onze stad graag meer in evenwicht zien komen. Het is niet slecht gegaan. Het afgelopen jaar zijn er een paar flinke bedrijven naar Almere gekomen. Ik denk aan de Gele Gids en het UWV. PON-Equipment staat op scherp om naar Almere te verhuizen. En dan heb ik het nog niet eens over het Midden en Kleinbedrijf dat een zeer grote banenmotor vormt voor onze mooie stad.

De economie trekt weer aan. Het gaat niet slecht met het Almeerse bedrijfsleven maar het kan altijd beter. Diverse Almeerse bedrijven hebben het afgelopen jaar nominaties en prijzen binnengesleept. De beddenwinkels Groen Beheer uit Almere hebben, op grond van hun enorme omzetstijging, door het Financiële Dagblad de Gazelle 2005 voor Flevoland toegekend gekregen. Voor de Flevopenningen staan drie Almeerse bedrijven genomineerd: Forms Broker, de Emexus Group en Weber Etiketten. U begrijpt het: Ik kom tot het moment van uitreiking van de prijs voor de beste Almeerse onderneming in 2005.

Daarvoor switch ik naar het engels.

Ladies and gentlemen,

It is a good tradition to start the year by honouring the company that has shown the best entrepreneurship over last year. For 2005 the VBA and the municipality of Almere have been unanimous in their choice of the winner.

As every year the winner of the award has to meet criteria such as: outstanding performance in terms of growth or product development, the successful introduction of a new product, or a remarkable performance on the area of energy savings.

The winner of this year has shown exceptional entrepreneurial skills in rapid growth. Starting 11 years ago with 1 production line, they are now about to realise the fourth line and to reach a capacity of 10 million products a week. With their environment management system they have succeeded in continuing improvements of energy savings. The company contributes to a healthy society. Not only by their product but also by their social en cultural activities.

They have been in Almere since 1993, built their factory here and started their first European operations in 1994. Ladies and gentlemen, I present to you the winner of the Award for Best Entrepreneurship 2005: Yakult Europe B.V.

I would like to invite the president of Yakult Europe B.V., Mr. Suzuki to the stage.

Overhandigen Award:

Van harte gefeliciteerd. In het Japans: "omedeto gozaimasu"