PERSBERICHT - 2006-01-06

Landelijke aftrap zondag 8 januari door Gelderse commissaris Cornielje

'Jaar van het Circus 2006' begint in Apeldoorn

Het jaar 2006 is uitgeroepen tot het Jaar van het Circus. Het is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, de Club van Circusvrienden Nederland en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Door veel activiteiten, met als eerste een 'Wintercircus'in Apeldoorn, willen ze in het themajaar laten zien dat circus kunst, erfgoed en vermaak is.

Dat betekent: het hele jaar genieten van klassiek en modern circusvermaak. De koorddansers balanceren hoog boven het publiek dat van spanning de adem inhoudt. Even later zorgen de paarden voor een prachtige dressuur. En natuurlijk zijn er de clowns die iedereen aan het lachen krijgen. Een bezoek aan het circus blijft toch een groot feest.

Landelijke aftrap
Het Wintercircus Apeldoorn, opgezet door acteur Wim Zomer, vormt de locatie van de landelijke opening van het Jaar van het Circus. Op zondag 8 januari, tijdens de voorstelling van 16:00 uur, verricht commissaris van de koningin in Gelderland Clemens Cornielje de officiële opening van het themajaar.

Hoe hij dat doet, blijft nog even een verrassing. Het Wintercircus is een prachtige gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met het fenomeen circus. Bijna 30 topartiesten van over de hele wereld zorgen voor een heerlijke middag vol klassiek en modern circusvermaak.

Jaar van het Circus
Het Jaar van het Circus is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, de Club van Circusvrienden Nederland en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ze worden bijgestaan door vele circusorganisaties en alle Nederlandse circussen. Samen willen ze laten zien dat circus kunst, erfgoed en vermaak is. Het themajaar staat bol van de activiteiten. Er zijn festivals, tientallen circusvoorstellingen, open dagen, tentoonstellingen, een fotowedstrijd, lespakketten, een prachtig boek. Geen enkel aspect van het circus blijft onbelicht.

Klassieke en nieuwe vormen
De eerste Nederlandse circusvoorstellingen hadden plaats aan het eind van de achttiende eeuw. De ontwikkelingen volgden elkaar in een razend tempo op. Lieten de eerste circussen vooral acrobatiek en clownerie zien, tegenwoordig nemen theater en artistieke presentaties een steeds belangrijker plaats in. Het klassieke circus en nouveau cirque bestaan naast elkaar. Alle soorten circus doen mee aan het Jaar van het Circus. In het Jaar van het Circus telt Nederland ongeveer vijftien reizende circussen met een klassiek programma. Zo'n twaalf wintercircussen verzorgen in december en januari hun voorstellingen. Verder zijn er tientallen jeugdcircussen.

Lees ook: Unieke voorstellingen Rotterdams jeugdcircus op 7 januari

Noot voor de redactie (