Gemeente Vlaardingen


Echte 'haringkoppen' gezocht
06 januari 2006

Reportage: vrijdag 18.00 en 20.00 uur, NOS Journaal.

Reconstructie schedel In 2006 zal in Vlaardingen een onderzoek van start gaan naar menselijk DNA van echte 'Haringkoppen'. Het is de bedoeling om dit DNA van authentieke Vlaardingse families te vergelijken met het DNA dat onlangs in de 1.000 jaar oude Vlaardingse schedels is aangetroffen. Mensen waarvan de voorouders aantoonbaar in de 16e eeuw in Vlaardingen woonden, komen voor het onderzoek in aanmerking. Het is misschien zelfs mogelijk dat nakomelingen van de duizend jaar geleden overleden Vlaardingers worden getraceerd.

De directe aanleiding voor dit onderzoek is de ontdekking dat de 1.000 jaar oude Vlaardingse schedels, die archeologen enkele jaren terug hebben opgegraven op de locatie 'Gat in de Markt' nog DNA bleken te bevatten.
Uit het onderzoek door DNA-deskundige prof. dr. Peter de Knijff van het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek (FLDO) bleek dat het niet alleen om het best bewaarde DNA van Nederland gaat, maar ook het tot op heden oudste DNA. De resultaten zijn zo hoopgevend dat ook op de andere 34 schedels DNA-onderzoek zal plaatsvinden. Daarmee ontstaat er voor Nederland een uniek bestand van 1.000 jaar DNA. Op basis van dit bestand kan nader onderzoek worden gedaan naar de herkomst van Vlaardingers.

Oer-Vlaardingers
Met de opbouw van het unieke databestand van 1.000 jaar oud DNA is het mogelijk om dit te vergelijken met DNA van authentieke Vlaardingse families. Op basis van dit onderzoek kan inzicht worden verkregen in migraties en evolutionaire processen van de moderne mens. Daarmee overstijgt dit onderzoek het Vlaardingse belang. De DNA-deskundige prof. dr. Peter de Knijff heeft toegezegd om in zijn laboratorium een grote groep Vlaardingers het DNA te willen onderzoeken. De gemeente Vlaardingen zal de kosten op zich nemen van het onderzoek naar het duizend jaar oude DNA, maar zoekt voor dit onderzoek ook nog een subsidieverstrekker. De stadsarchivaris H.J. Luth zal de zoektocht naar oer-Vlaardingers leiden. Het Stadsarchief beschikt over een groot genealogisch bestand met tienduizenden Vlaardingse voorouders, op basis waarvan de heer Luth oer-Vlaardingers kan selecteren. Daarnaast zal de heer Luth het oudste Vlaardingse poorterboek gebruiken. Dit poorterboek uit 1555 is eigenlijk de neerslag van de eerstbekende volkstelling, waarbij de Vlaardingse poorters, dat wil zeggen burgers, genoteerd werden. In dat jaar telde Vlaardingen 261 poorters. Omdat achter veel poorters een gezin zal hebben gestaan, kan de omvang van de Vlaardingse bevolking op zon 1.500 geschat worden. Enkele oer-Vlaardingse families die toen al voorkwamen zijn Buttgen (=Bot), Drop, Goch en Hoogendam, Fousert, Broek, Bergwerf, De Zeeuw, Brobbel en Den Admirant. Op basis van het DNA-onderzoek is het misschien zelfs mogelijk om nakomelingen te traceren van de duizend jaar geleden overleden Vlaardingers. Wellicht is het mogelijk dat er bijvoorbeeld nog een nazaat kan worden teruggevonden van de boomkistman, waarvan op opdracht van het Vlaardings Museum een gezichtsreconstructie is gemaakt.

Migraties
De zoektocht naar de oer-Vlaardinger zal overigens niet zo eenvoudig zijn. Door migraties van personen en complete families zullen ook authentieke Vlaardingse families een voortdurende vermenging hebben gekend met 'vreemd' DNA. Zo is het heel goed mogelijk dat reeds rond 1000 al handelaren uit verre streken zich vestigden in Vlaardingen. De schedels dateren uit een periode dat Vlaardingen een turbulente ontwikkeling doormaakte. Kort na 1000 groeide Vlaardingen namelijk uit tot de belangrijkste plaats van wat later het graafschap Holland zou heten, wat een aanzuigende werking op handelaren had die van ver kwamen. Zo zijn er zelfs resten van Engelse Vikingschepen aangetroffen, waarvan delen waren gebruikt om er grafkisten van te bouwen.

Ook op andere wijze kan er vermenging van het DNA hebben plaatsgevonden. Uit onderzoeken blijkt dat maximaal 1% procent van de mensen een andere biologische vader heeft dan dat men denkt. Dit zal in het verleden vermoedelijk niet anders zijn geweest, en dit kan het onderzoek naar het oer-DNA van de Vlaardinger bemoeilijken. Daarom is het zo bijzonder dat er in de loop van 2006 in Vlaardingen de beschikking komt over een voor Nederland uniek databestand van 1.000 jaar oud DNA.

Nieuwjaarsreceptie
Mensen die meer over dit onderzoek willen weten, kunnen terecht op de Vlaardingse nieuwjaarsreceptie die van 16.00 uur tot 19.00 uur zal worden gehouden op zaterdag 7 januari in het oude Stadhuis. Vlaardingers, of mensen van buiten Vlaardingen, die menen oer-oude wortels te hebben in Vlaardingen kunnen zich aanmelden voor het DNA-onderzoek op de nieuwjaarsreceptie op het Stadhuis bij de stadsarchivaris H.J. Luth. Deze zal op basis van het genealogisch bestand en het poorterboek uit 1555 controleren of de betreffende persoon in aanmerking komt voor DNA-onderzoek. Het daadwerkelijke DNA-onderzoek, het afnemen van wat wangslijm, zal na een selectie van kandidaten in de loop van 2006 plaatsvinden. Op de nieuwjaarsreceptie zijn ook de schedels zichtbaar waarin het oudste DNA van Nederland is ontdekt. Stadsarcheoloog T. de Ridder is aanwezig om nadere toelichting te geven.