Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg (UvT) en St. Elisabeth Ziekenhuis gaan samen studenten Medische psychologie opleiden

Staatssecretaris geeft goedkeuring aan nieuwe masteropleiding in Nederland

De Staatssecretaris voor het hoger onderwijs Mark Rutte heeft woensdag 4 januari toestemming gegeven voor de start van de tweejarige masteropleiding Medische Psychologie. Bij Medische psychologie staat de relatie tussen psychologisch welbevinden en fysieke gezondheid van mensen centraal. De opleiding is de eerste in zijn soort en is ontwikkeld in het kader van de Brabant Medical School. In dit samenwerkingsproject wordt het universitaire deel van de opleiding verzorgd door de faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT. Het St. Elisabeth Ziekenhuis zorgt voor de directe link met medische opleidingen en voor situering in een medische setting. De opleiding gaat in september 2006 van start.

Deze unieke opleiding kenmerkt zich door een integrale benadering van de patiënt vanuit de gedachte dat somatische, psychologische en contextuele aspecten bij elke aandoening een rol spelen. De opleiding richt zich op onderzoek en psychologische interventies bij patiënten met chronisch lichamelijke ziekten en klachten, zoals hartpatiënten en kankerpatiënten. Ook wordt in de opleiding aandacht besteed aan de problematiek van neurologische en pediatrische aandoeningen. Voor patiënten betekent deze aanpak een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van zorg.

In de opleiding is een uitgebreide klinische stage opgenomen tijdens het tweede jaar van het masterprogramma, waarbij het St. Elisabeth Ziekenhuis en de universiteit eveneens samenwerken. Tijdens de opleiding leren studenten Medische psychologie om vaardigheden en kennis op het gebied van diagnostiek en therapie in dienst te stellen van de optimalisering van de behandeling van somatisch zieke patiënten. De expertise komt zowel tot uiting in direct contact met de patiënten en andere persoonlijk betrokkenen, als in bijdragen aan multidisciplinair overleg met andere professionals. Met de wetenschappelijke vaardigheden als achtergrond kunnen psychologen bijdragen aan beter inzicht in de psychologische aspecten van lichamelijke ziekten. De studenten Medische psychologie die straks van de nieuwe opleiding komen, zullen zowel in de eerstelijns gezondheidszorg als bij ziekenhuizen en zorginstellingen gaan werken.

De opleiding wordt aan de zijde van de UvT gecoördineerd door opleidingsdirecteur prof. dr. Johan Denollet, hoogleraar Medische psychologie van de UvT, in samenwerking met prof. dr. Anneloes van Baar, hoogleraar Pediatrische psychologie, en prof. dr. Victor Pop, hoogleraar Eerstelijns geneeskunde. Bij partner St. Elisabeth Ziekenhuis is de coördinatie in handen van chirurg dr. Anne Roukema. Samen met hem zullen internist dr. Cees van der Heul, longarts Thomas Macken en onderzoekscoördinator dr. Jolanda de Vries colleges en begeleiding verzorgen. In het onderzoek zullen eveneens medisch specialisten participeren, alsmede onderzoekers van het departement Psychologie en Gezondheid van de universiteit. Artsen-in-opleiding en master-studenten van de opleiding Medische psychologie zullen in het kader van hun opleiding deelprojecten uitvoeren.

Onderwijs en onderzoek op het gebied van Medische psychologie vergt intensieve samenwerking tussen de UvT en het St. Elisabeth Ziekenhuis en uiteraard ook met andere partijen, zoals de huisartsen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis zal de studenten een praktijkervaringsplaats (werkplaats) bieden tijdens het klinische deel van hun opleiding. Ook zal er meer Medisch psychologisch onderzoek in het ziekenhuis gaan plaatsvinden.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UvT-persvoorlichter, drs. Pieter Siebers, tel. 013 466 2004 of met de voorlichter van het St. Elisabeth Ziekenhuis, Gaby Wertenbroek 013 539 2102. Persberichten van de Universiteit van Tilburg staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/.
De persberichten van het St. Elisabeth Ziekenhuis zijn te vinden op www.elisabeth.nl