Nieuwe themasite Burgerschap online

Kennisnet

In samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lanceert Kennisnet de nieuwe themasite www.burgerschap.nl. De website is een combinatie van www.burgerschap2005.nl en www.waardenennormen.kennisnet.nl en biedt informatie over burgerschap in de school, in Nederland en in Europa. Verder is er ruimte voor het uitwisselen van meningen en ervaringen in de maatschappij. De site richt zich voornamelijk op leraren in basis en voortgezet onderwijs, als ook in het beroepsonderwijs. Voor leerlingen, ouders en onderwijs ondersteunend personeel biedt de site ook voldoende aanknopingspunten om na te denken over waarden en normen thuis en op school.

www.burgerschap2005.nl is begin 2005 door het ministerie van OCW opgezet in het kader van het .European Year of Citizenship through Education.. Dit Europese jaar van burgerschap door onderwijs en vorming heeft als doel de ontwikkeling van beleid en praktijk op het gebied van burgerschapseducatie te bevorderen. Op www.burgerschap2005.nl heeft OCW informatie geplaatst over initiatieven en activiteiten van overheden, (onderwijs)instellingen en anderen die zich bezighouden met burgerschapseducatie. (Nemen jongeren actief deel aan onze samenleving? Voelen zij zich in het alledaagse leven burger van hun eigen land? Kennen zij hun rechten en plichten binnen Europa? Dit zijn vragen die vooral aan de orde zijn in het onderwijs en het vormingswerk.) De website www.waardenennormen.kennisnet.nl is begin 2004 ontwikkeld door Kennisnet, op initiatief van het ministerie van OCW. Met deze site wil stichting Kennisnet een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over waarden en normen in de (onderwijs)samenleving en geeft zij invulling aan haar publieke taak.

www.burgerschap.nl
www.burgerschap2005.nl is, zoals de naam al zegt, alleen relevant voor het jaar 2005. De content is per 1 januari 2006 volledig weergegeven op de themasite Burgerschap. Ook de themasite waarden en normen zal volledig geïntegreerd worden met Burgerschap. De reden hiervoor is dat waarden en normen één van de onderwerpen is die binnen het kader burgerschap vallen en dus op een dergelijke site beter op zijn plaats is. Alle content die nu te vinden is op waardenennormen.kennisnet.nl is per 1 januari ook volledig te vinden op www.burgerschap.nl.
Het belang van burgerschap voor onze huidige maatschappij is onomstreden en maakt binnenkort dan ook deel uit van de kerndoelen. Daarbij gaat het niet alleen om kennis over de rol van de burger in Nederland en Europa. Ook het zich gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen is uitdrukkelijk in de kerndoelen opgenomen. www.burgerschap.nl biedt . naast de informatie op de huidige websites www.burgerschap2005.nl en www.waardenennormen.kennisnet.nl - lesmateriaal, informatie, links en discussies over het actuele onderwerp Burgerschap in de school, Nederland en Europa.

Over Kennisnet
Stichting Kennisnet is de publieke internetdienstverlener voor en door het onderwijs. Met de portal www.kennisnet.nl ondersteunt Kennisnet het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen. Kennisnet maakt onderwijsvernieuwing praktisch toepasbaar in de klas en ondersteunt scholen die hun onderwijs anders willen inrichten.

Kennisnet in het hart van het onderwijs


---