Holocaust en bedreiging van Israël door President Ahmadinejad

Beantwoording Kamervragen lid Ormel over de ontkenning van de holocaust en de bedreiging van de staat Israël door President Ahmadinejad

Ministerie van Buitenlandse Zaken
================
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag

Directie Noord Afrika en
Midden-Oosten
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum 6 januari 2006 Behandeld M.A. Ivalo
Kenmerk DAM-630/05 Telefoon 070-3485838
Blad 1/1 Fax 070-3486639
Bijlage(n)1
Betreft Beantwoording vragen van het lid Ormel over de ontkenning van de Holocaust en de bedreiging van de staat Israël door President Ahmadinejad.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel over de ontkenning van de Holocaust en de bedreiging van de staat Israël door President Ahmadinejad, kenmerk 2050605390 d.d. 23 december 2005.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Ormel (CDA) over de ontkenning van de holocaust en bedreiging van de staat Israël door president Ahmadinejad.

Vraag 1
Wanneer ontbiedt u de Iraanse ambassadeur vanwege de ontkenning van de holocaust en bedreiging van de staat Israël door president Ahmadinejad?1

Vraag 2
Bent u bereid de Iraanse ambassadeur uit te nodigen voor een gesprek met overlevenden van de vervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Vraag 3
Kunt u de Kamer de reactie van de Iraanse ambassadeur meedelen?

Antwoord
Op 15 december jl. is de ambassadeur van Iran ontboden voor een gesprek over de bedoelde uitlatingen van President Ahmadinejad. De ambassadeur is namens mij de verontwaardiging over en verwerping van deze uitspraken overgebracht. De ambassadeur zegde toe de opvattingen van de Nederlandse regering aan de Iraanse autoriteiten over te brengen. Eerder die dag had ik in Brussel en marge van de Europese Raad, tegenover de media dezelfde boodschap uitgedragen. Ik verwijs hierbij ook naar mijn antwoorden op de vragen gesteld door het lid Van Baalen (kenmerk 2050605360). Ik zie geen heil in het uitnodigen van de ambassadeur voor een gesprek over deze uitlatingen met vervolgingsslachtoffers.

1) Reformatorisch Dagblad, 16 december jl.