AutoRai

Uitbreiding Fiat Croma programmma met 1.8 16v versie

(1/6/2006)
Afgelopen najaar presenteerde Fiat Auto haar fonkelnieuwe Croma. Topdesigner Giorgetto Giugiaro tekende voor dit compleet nieuwe concept. Kernpunten van de nieuwe Croma zijn de innovatieve motoren, de ongekende interieurruimte en de superieure bouwkwaliteit. Ten tijde van de introductiefase was de rol van instapmodel weggelegd voor de Croma 2.2 16v benzinemotor. Nu wordt deze taak overgenomen door de 140 pk sterke Fiat Croma 1.8 16v.

Geheel in lijn met de overige motoren, blijkt ook de 1.8 16V een prima met de Fiat Croma te combineren krachtbron. De 140 pk sterke viercilinder stelt de Croma in staat om in slechts 10,2 seconden van 0 naar 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 206 km/h te bereiken. Maximale efficiency qua brandstofverbruik: de Croma 1.8 16v noteert een keurige 7,5 liter per 100 km in de gecombineerde cyclus. De 1.8 benzinemotor wordt gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak.

Naast het motorische aspect, verrast de nieuwe Fiat Croma zijn berijders met de meer dan riante interieurruimte. Zelfs met vier of vijf volwassenen aan boord is het nog altijd prima toeven. Voor een gezin met drie kinderen wordt er daarnaast meer dan voldoende bagageruimte geboden. De Fiat Croma is 4,75 meter lang, 1,77 meter breed en 1,60 meter hoog. Zijn wielbasis meet een fikse 270 centimeter. Vooral die grote wielbasis en de ongeveer 10 centimeter hogere bouw dan in deze klasse gebruikelijk is, maakten het Giugiaro mogelijk een recordformaat cabine te creëren. De Croma behoort tot de ruimste autoâs in zijn klasse. Dankzij de vlakke vloer, de lage dorpels en de hoog geplaatste zitvlakken van de comfortstoelen zet de nieuwe Fiat Croma een nieuwe mijlpaal op het gebied van de toegankelijkheid van het interieur. Bestuurder en passagiers stappen als het ware âhorizontaal inâ. De uitzonderlijk grote cabine staat bovendien borg voor een uitstekende zitpositie en plezierig veel hoofd- en beenruimte. De afstand tussen de beide zitrijen is onovertroffen. Vermeldenswaardig is eveneens de hoogstaande bouwkwaliteit. Zowel in de afwerking als wat betreft de gebruikte materialen is veel aandacht besteed aan het garanderen van een superieur kwaliteitsniveau.

Verborgen bagagevak
Ruim is ook de kofferbak. In standaard opstelling meet hij 500 liter en dat is naar behoefte uit te breiden tot een inhoud van 1.610 liter. Afhankelijk van de uitvoering kan de rechter voorstoel voorover worden geklapt, zodat een laadlengte van maximaal 270 centimeter mogelijk wordt en blijkt het bagageruim een vernuftig modulair systeem: het biedt de mogelijkheid een geheel vlakke laadvloer te creëren, terwijl meteen een verborgen bagagevak ontstaat waarin bijv. een laptop of handtas onzichtbaar kan worden opgeborgen.

Het hoogwaardige Croma-onderstel zorgt voor passende prestaties op het gebied van stabiliteit en bochtvastheid. Aan de voorzijde is een nieuwe generatie van de beproefde McPherson opstelling toegepast en achter heeft de Croma een fraaie Multilink wielophanging, met aan beide zijden een viervoudige wielgeleiding. Mede dankzij de snelheidsafhankelijke, elektro-hydraulische stuurbekrachtiging laat de Croma zich zeer exact dirigeren.

Maximale veiligheid
Met de actieve en passieve veiligheid van de Croma is het uitstekend gesteld. Naast geavanceerde standaard technieken als ABS, EBD (elektronisch remkracht verdeling) en ESP (elektronische stabiliteitsregeling, standaard op alle versies m.u.v. 1.8 16v en 1.9 JTD 120 pk) is Fiats Comfort Wagon bijvoorbeeld altijd voorzien van zeven airbags. Waaronder een die de onderbenen van de bestuurder beschermt (zogenaamde knie-airbag). In de toonaangevende EuroNCAP crashtest behaalde de Fiat Croma onlangs de maximale score van vijf sterren.

Met een vanafprijs van ⬠25.495,- voor de Croma 1.8 16v Active is het prijskaartje zeer concurrerend en uiterst aantrekkelijk te noemen. Speciaal voor de zakelijke markt is er de Croma Business Connect met standaard onder andere Connect NAV / GSM-module en parkeersensoren (⬠28.995,-).

Scherpe leasetarieven
Om in de zakelijke markt sterk voor de dag te komen, zijn scherpe tarieven van levensbelang. De afschrijving van de auto vormt een substantieel deel van het leasebedrag. In het geval van de Fiat Croma zit het wel snor met de restwaarde. Analyses van het gerenommeerde instituut Eurotaxolyslager laten zien dat de te verwachten restwaarde van de Croma boven die van de meerderheid van zijn concurrenten ligt. Hierdoor kunnen leasemaatschappijen scherp calculeren. Full operational leasing van een Croma 1.8 16v Active kost via Fiat Financial Solutions bijvoorbeeld slechts ⬠469,- (excl. BTW) per maand^*. Financial lease is al mogelijk vanaf ⬠369,- per maand. Meer informatie over financieringen en leasing vindt u op de website www.fiatfinancialsolutions.nl