PERSBERICHT - 2006-01-06

Directeur Gijsbert Valstar: 'Geen toeters-en-bellen steeds meer gewaardeerd'

Belangstelling natuurkamperen stabiel in 2005

Ondanks een lichte daling in de binnenlandse vakanties bleef de belangstelling voor de Natuurkampeerterreinen in 2005 stabiel op circa 494.000 overnachtingen. 'In feite een relatieve toename in een krimpende markt', vindt directeur Gijsbert Valstar van de Stichting Natuurkampeerterreinen, 'die bewijst dat er een groeiende belangstelling is voor kamperen-zonder-toeters-en-bellen'.

Valstar schrijft dat bij het verschijnen van het nieuwe Groene Boekje 2006, het groenste campinggidsje van Nederland waarin alle 140 erkende Natuurkampeerterreinen staan beschreven.

Mooie plekjes
Stuk voor stuk mooie plekjes om te kamperen, een schitterende omgeving, ruime plaatsen en rust; met goed basissanitair maar zonder allerlei extra voorzieningen als zwembaden, kampwinkels, horeca en ander vertier. 'Waar je de wereld van het kamperen met de luxe van eenvoud kunt ontdekken', aldus Valstar.

Meer belangstelling
De groeiende belangstelling voor het natuurkamperen bleek vorig jaar ook uit de toegenomen verkoop van Het Groene Boekje. 'Kamperen-zonder-toeters-en-bellen doet het goed', constateert Gijsbert Valstar. 'Mooie ligging, ruime plaatsen, eenvoud aan voorzieningen en gastvrijheid worden anno 2006 zeer gewaardeerd. Er is behoefte aan onthaasting en kamperen met de luxe van eenvoud'.

Volledig overzicht
De 18e editie van Het Groene Boekje is 104 paginas dik en bevat de beschrijvingen van alle 140 Natuurkampeerterreinen, inclusief ligging, aanwezige voorzieningen, tarieven en bereikbaarheid. Een handig overzichtskaartje van Nederland maakt het zoeken naar een geschikte lokatie eenvoudig.

Kampeerkaart
Ook in 2006 heeft Het Groene Boekje een uiterlijk dat bij de sfeer van een Natuurkampeerterrein past. In Het Groene Boekje is ook de Natuurkampeerkaart opgenomen, die nodig is om van deze terreinen gebruik te maken maar is ook voor de kampeerder een soort garantiebewijs voor de kwaliteit van het terrein. Verder is een middenkatern opgenomen met veel voorkomende vragen en uiteraard de daarbij behorende antwoorden. Duidelijke informatie om misverstanden te voorkómen en het kampeerplezier te vergroten.

Nieuwe terreinen
In 2006 zijn er vier nieuwe kampeerterreinen erkend als Natuurkampeerterrein. Deze zijn gelegen in Beilen, Leende, Loosdrecht en Swalmen.

Informatie
Het Groene Boekje is voor 9,= verkrijgbaar bij de Stichting Natuurkampeerterreinen, Postbus 413, 3430 AK Nieuwegein, telefoon 030-6033701 (di t/m vr van 10.30-12.30 u), via
www.natuurkampeerterreinen.nl, een groot aantal reisboekhandels en buitensportzaken en bij alle ANWB-kantoren en VVV/ANWB-agentschappen.