Partij van de Arbeid


Den Haag, 06 januari 2006


Vragen van de leden Samsom en Koenders (beiden PvdA) aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking


over de mensenrechtensituatie in Ethiopië


1) Bent u op de hoogte van de snel verslechterende mensenrechtensituatie in Ethiopië, met name sinds de verkiezingen van 15 mei 2005.


2) Herinnert u zich uw antwoord op vraag 6 van de schriftelijke vragen van Koenders en Samsom, gesteld op 9 juni 2005, waarin u stelt dat Nederland zeer actief betrokken is bij pogingen, samen met EU-partners en andere donoren om een dialoog tussen alle partijen tot stand te brengen? Hoe beoordeelt u het resultaat van die pogingen tot nu toe, gegeven het feit dat inmiddels honderden oppositieleiders in de gevangenis zijn gezet en tientallen mensen zijn omgekomen in gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de oppositie en politie en er zelfs sprake is van massa-executies van oppositie-aanhangers in Dedesa Camp?


3) Welke maatregelen, bijvoorbeeld het bevriezen van hulpprogramma's en het beperken van reismogelijkheden van leden van het regime, hebben de EU en andere donoren inmiddels genomen om het regime in Ethiopië onder druk te zetten de uitslag van de verkiezingen en de mensenrechten te respecteren? Welke maatregelen heeft de Nederlandse regering genomen?


4) Bent u bereid om, gegeven de huidige situatie, alsnog maatregelen te nemen om het regime in Ethiopië onder druk te zetten, waaronder het bevriezen of terugtrekken van ontwikkelingshulp en het beperken van reismogelijkheden voor het regime?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl