Provincie Overijssel

⬠3,5 miljoen subsidie voor innovatieve projecten

Overijssel en Gelderland ontvangen een bedrag van ⬠3.695.500,-- aan rijkssubsidies voor de ontwikkeling van drie innovatieve projecten in Twente en de Achterhoek. De financiële impuls wordt benut voor projecten en onderzoek rond kennisontwikkeling en -toepassing in voeding, gezondheid en nanotechnologie. De totale projectkosten bedragen 21 miljoen euro.

Gedeputeerde Abbenhues, portefeuillehouder voor Economie en Innovatie in Overijssel, is blij dat de kennisprojecten door het ministerie van Economische Zaken goed gewaardeerd zijn. âHet zijn inhoudelijk excellente projecten die leiden tot een versterking van de regionale economie, toepassingen van nieuwe technieken en werkgelegenheidâ, aldus de gedeputeerde.

De projecten, die zijn opgenomen in een regionale innovatieagenda, zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden waaronder het ministerie van EZ en de provincie. Naar verwachting wordt begin maart de volledige agenda met alle projecten uit de valleys food, health en technology van Oost-Nederland gepresenteerd.

Naast de bijdrage van het ministerie stelt de provincie Overijssel ook nog een subsidie van ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar aan de drie projecten. Hiervan gaat het grootste gedeelte naar het project Nanotechnology for food en health. Naar verwachting gaan de projecten in maart dit jaar van start en hebben een looptijd van ongeveer anderhalf jaar.

Nanotechnology for food and health: oprichting van een programma voor toepassingsgericht micro- en nanotechnologie onderzoek op de themaâs voeding en gezondheid. Op deze wijze komt onderzoekscapaciteit van kennisinstellingen beschikbaar voor het bedrijfsleven, waardoor innovaties gemakkelijker worden gerealiseerd. Wageningen Universiteit, Universiteit Twente en Radboud Universiteit voeren deze onderzoeken gezamenlijk uit in opdracht van het bedrijfsleven (MKB). Totale kosten zijn 12 miljoen euro. Het ministerie van EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 2 miljoen euro.

Melk op Maat: onderzoek naar wenselijke innovaties in de huidige zuivelketen. Focus op effectievere benutting van variatie in melksamenstelling. Vraaggestuurde benadering van de zuivelproductieketen (met de consument als drijvende kracht) gericht op substantiële versterking van de mondiale positie van de Nederlandse zuivelsector. Deelnemende partijen: Food Valley (trekker) en samenwerkende onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, verenigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Totale projectkosten 3 miljoen euro. Het ministerie van EZ en regionale overheden dragen ieder ⬠695.500,-- bij.

Innovaties in koelvers: onderzoek gericht op een sterke kwaliteitsverbetering in koelverse maaltijden door innovaties in processing en verpakking. Dit leidt tot verbetering van de voedselveiligheid en afname van de distributie- en uitvalkosten. Het project zal leiden tot intensieve publiekprivate samenwerking binnen Food Valley. Deelnemende partijen: WUR/Agrotechnology & Food Innovations en Struik Foods. Totale projectkosten 6 miljoen euro. Het ministerie van EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal
1 miljoen euro.

Twente is één van de vier landelijke innovatieregioâs. In de door het Kabinet vastgestelde beleidsnotitie âGebiedsgerichte Economische Perspectieven; Pieken in de Deltaâ is de regio aangewezen als âhotspotâ. Dit betekent dat Twente een belangrijke concurrentiepositie kan verwerven op de internationale markt. De verschillende kennisinstellingen en de vele kennisintensieve bedrijven die Twente rijk is, bieden hiervoor de juiste basis.