Provincie Utrecht

Kavelruil Ossenberg ondertekend

6-1-2006 -

Op de valreep van 2005 is op 21 december jl. de kavelruil Ossenberg ondertekend. Door de ruil verbeteren vier veehouders in de omgeving van Langbroek hun verkaveling door het vergroten van de oppervlakte grond dicht bij huis. Het is de tweede ruiling die onder begeleiding van de kavelruilcoördinator Langbroekerwetering tot stand is gekomen. Kavelruil draagt bij aan een beter economisch perspectief van de landbouwbedrijven in de Langbroekerwetering. Dat is belangrijk voor de agrarische sector en voor het behoud van het bijzondere landschap in het gebied.

Het gebiedsgericht project Langbroekerwetering zet in op verbetering van de landbouwstructuur. De provincie Utrecht heeft daarom de Stichting ter bevordering van de Utrechtse Kavelruil gevraagd actief met kavelruil aan de slag te gaan. Kavelruilcoördinator Arno Plomp: "Als je in een nieuw gebied van start gaat, zijn de eerste kavelruilen altijd belangrijk. Niet alleen omdat de betrokken boeren hun verkaveling verbeteren, maar ook omdat het behaalde resultaat hopelijk andere agrariërs aan het denken zet over het verbeteren van hun eigen verkaveling".

In de kavelruil Ossenberg ruilen 5 partijen ruim 10 hectare grasland met elkaar; vier veehouders en Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL). Eén van de deelnemers is Gert van Doorn: "Ik vergroot mijn perceel bij huis. Daarvoor heb ik een ander perceel afgestoten dat op afstand van mijn erf ligt. Dat spaart tijd en ik heb beter toezicht op het vee. Een hele mooie ruil." Andere deelnemers vergroten hun bedrijf of krijgen veldkavels dichter bij huis. BBL doet mee in de ruil, door twee percelen te verkopen en één perceel in een zoekgebied voor natuur aan te kopen.

Deelnemers aan een kavelruil hoeven de notaris- en kadasterkosten niet te betalen. Het notariskantoor krijgt een vergoeding aan het ministerie van LNV. De deelnemers zijn bovendien vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Deze financiële voordelen komen nog bij de voordelen die de verkaveling biedt.

Meer informatie: Jaap Knoppert, telefoon 030 258 3325

Laatst gewijzigd op 06-01-2006. Paginabeheer: Jaap Knoppert