Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (06/01)

OOSTERHOUT NB, 6 januari 2006

87 minderjarigen naar Bureau Halt vanwege vuurwerk

DISTRICT OOSTERHOUT: De politie in het district Oosterhout verwees in de laatste weken van 2005 en de eerste week van 2006 in totaal 87 minderjarigen naar Bureau Halt vanwege vuurwerkdelicten. Verdeeld over de verschillende teams ziet het overzicht er als volgt uit:

Team Waalwijk: 6 HALT-verwijzingen
Team Dongen: 19 HALT-verwijzingen
Team Loon op Zand: 14 HALT-verwijzingen
Team Gilze-Rijen: 6 HALT-verwijzingen
Team Oosterhout: 13 HALT-verwijzingen
Team Geertruidenberg: 23 HALT-verwijzingen
Team Altena: 6 HALT-verwijzingen

Twee minderjarigen uit Dongen kwamen niet in aanmerking voor een verwijzing naar Bureau Halt. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt omdat ze 2300 stuks vuurwerk in hun bezit hadden. Dat was teveel om naar Halt te mogen. Twee jongens uit Werkendam lieten de kans voor een verwijzing naar Bureau Halt aan zich voorbij gaan. Zij kozen voor een proces-verbaal.

Bij Bureau Halt krijgen overtredertjes een werk- en/of leerstraf. Schoonmaken bijvoorbeeld, of vuurwerkafval opruimen. Dat gebeurt in een schoolvakantie of op een vrije zaterdag. Als er schade is ontstaan moet die uiteraard eerst vergoed worden. Voordeel is dat er geen boete meer volgt en er ook geen strafblad ontstaat. Als de minderjarige zijn afspraken met Bureau Halt niet nakomt, volgt er alsnog een proces-verbaal dat naar de officier van Justitie gaat.

Motorrijder onderuit in Waalwijk

WAALWIJK: Een 40-jarige man uit Dongen is bij een verkeersongeval in Waalwijk gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op donderdagmiddag 5 januari rond 16.50 uur op de kruising Burgemeester Smeelelaan en De Coubertinlaan. Het slachtoffer was met zijn motor ten val gekomen en is door de ambulance overgebracht naar het Twee Steden in Tilburg. De aard van de verwondingen van de man zijn niet bekend bij de politie. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Vermoedelijk heeft de motorrijder een stuurcorrectie gemaakt tijdens een inhaalmanoeuvre, waarbij hij ten val kwam. Nader verhoor van betrokkenen en getuigen moet daar nog uitsluitsel over geven.

Automobilist beschonken de sloot in

ALMKERK: Op donderdag 5 januari 2006 omstreeks 20.00 uur kreeg de politie de melding van een eenzijdig ongeval op de Emmikhovenseweg. Ter plaatse troffen de agenten een personenauto aan in de sloot. De bestuurder van de auto was niet meer op de plaats van het ongeval aanwezig. Omstanders wisten echter te vertellen wie de bestuurder was geweest en enige tijd later troffen de agenten hem aan. De man werd meteen gearresteerd omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 565 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur opgelegd. De verdachte is om 02.00 uur weer in vrijheid gesteld.

Brand in Waalwijkse woning

WAALWIJK: Brandweer, ambulance en politie werden vrijdagochtend 6 januari om 08.15 uur door de Gemeenschappelijke Meld Kamer gedirigeerd naar de Poelruiterstraat. Daar zou een woning in brand staan, waarbij de bewoners naar het dak gevlucht waren. Bij aankomst bleek het hele gezin al in veiligheid te zijn. Uit het dak kwam rook en aan de achterzijde van de woning waren op de benedenverdieping vlammen zichtbaar. Om die reden heeft de politie de naaste buren zijn verzocht om hun woning tijdelijk te verlaten.
Ambulancepersoneel ontfermde zich over de moeder van het gezin, die zwanger bleek te zijn. Zij hoefde, nadat ze van de schrik was bekomen en was opgewarmd, niet mee naar het ziekenhuis. De brand was ontstaan op de benedenverdieping, die ook behoorlijke brandschade opliep. Het is nog niet precies duidelijk hoe de brand is ontstaan. Het gezin is voorlopig elders ondergebracht.

Invalidewagen raakt van de weg

OOSTERHOUT: Een 37-jarige invalide vrouw uit Raamsdonksveer is met haar invalidewagentje van de weg geraakt. Dat gebeurde op vrijdag 6 januari om 12.35 uur op de Kreeksluisweg. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw de macht over het stuur van haar brommobiel kwijt en belandde in de struiken. De Oosterhoutse brandweer moest er aan te pas komen om de vrouw te bevrijden. De politie trad daarbij verkeersregelend op. De vrouw was niet gewond en kwam met de schrik vrij. Een takelbedrijf heeft haar karretje, dat aan de voorzijde beschadigd was, geborgen.

Over de kop na remmen voor overstekend wild

GILZE: Op de A-58 vloog een personenauto over de kop, nadat de bestuurder remde en uitweek voor plotseling overstekend wild. De 19-jarige vrouw uit Tilburg verloor de macht over het stuur en raakte de vangrail. De auto draaide om zijn as en vloog vervolgens over de kop en belandde op de linker rijstrook. Beide inzittenden konden de auto, zonder verwondingen, op eigen krachten verlaten. De passagier betrof een 20-jarige man uit Loon op Zand. De auto was total-loss. Het ongeval gebeurde in de nacht van donderdag 5 januari op vrijdag 6 januari rond 00.30 uur.

Politie onderzoekt inbraken

DONGEN: Nog onbekend is wat een inbreker buit maakte bij een woninginbraak in de Dahliastraat. De inbraak is gepleegd op donderdag 5 januari tussen 13.30 uur en 21.10 uur.
Om binnen te komen brak de dief een raam aan de achterkant open, waarna hij de hele woning doorzocht. Het buurtonderzoek, dat de politie instelde, leverde tot op heden nog geen bijzonderheden op.

GIESSEN: Drie computers en een beeldscherm zijn gestolen bij een inbraak in een bedrijfspand aan de Industrieweg. De inbraak vond plaats op donderdagavond 5 januari rond 20.41 uur . Op dat moment is namelijk het inbraakalarm geactiveerd. De gewaarschuwde politie was binnen 8 minuten ter plaatse. Op dat moment waren de daders al weer gevlogen.

WAALWIJK: Een bewoner van de Monseigneur Zwijsenstraat ontdekte donderdagavond 5 januari bij thuiskomst dat er was ingebroken in zijn woning. De daders sloegen vermoedelijk toe tussen 18.30 uur en 21.30 uur. Het is nog onbekend wat de inbrekers hebben gestolen. Wel is duidelijk dat ze achterdeur openbraken via de zogenaamde Bulgaarse methode. Daarbij breekt de dief de cilinder van het slot af, waarna hij de deur eenvoudig kan open. Normaal zit de cilinder ingepakt in twee slotschilden (het zogenaamde beslag). Als dit geen veiligheidsbeslag is, kunnen inbrekers dit beslag gemakkelijk ombuigen. Natuurlijk mogen de bevestigingsschroeven van de slotschilden niet aan de buitenkant zitten. Een inbreker schroeft het dan gewoon los. Door de slotschilden te verwijderen kan de inbreker bij de cilinder komen. Het kan ook voorkomen dat de cilinder dermate ver uit het slot steekt, dat de inbreker het beslag niet eens hoeft te verwijderen.

Niets werd er gestolen door de daders van een inbraak in een woning aan het Isaac Irionplein. Deze inbraak werd op vrijdag 6 januari om 12.00 door de bewoner ontdekt. De inbrekers braken de achterdeur open en doorzochten de woning.

Auteur: Jeroen Steenmeijer