Provincie Limburg

Clusters van kracht en MKB programmas uit Versnellingsagenda krijgen forse rijksimpuls

Vrijdag 6 januari is bekend gemaakt dat het Ministerie van Economische Zaken, de Provincies Limburg en Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven gezamenlijk vijf majeure projecten ondersteunen die de innovatieve slagkracht van de Technologische Topregio Zuid-Oost Nederland versterken. Deze projecten versterken de drie clusters van kracht Food, Chemie en Health Care & Cure en het MKB uit de Versnellingsagenda Limburg op weg naar 2012. Hiermee is een bedrag van 13 miljoen euro gemoeid. De partners in de projecten dragen daarvan 7 miljoen euro bij, het Ministerie van Economische Zaken 3,3 miljoen euro, de Provincie Limburg 1,2 miljoen euro, de Provincie Noord-Brabant 1,3 miljoen euro en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 1,2 miljoen euro.

De vijf projecten worden uitgevoerd in het kader van het gebiedsgericht innovatiebeleid, dat Staatssecretaris Van Gennip in 2004 heeft ingezet met de nota Pieken in de Delta. Dit beleid, dat samen met de regio wordt vormgegeven, wil de technologische speerpunten van regios versterken en is gericht op het uitgroeien van de regio Zuidoost Nederland tot een internationaal concurrerende hot spot. De ondersteunde projecten zijn: - een vernieuwingsprogramma gericht op het versterken van het MKB;

- een Centre for Molecular Medecine, dat cruciaal is voor de door ontwikkeling van het cluster Health Care & Cure;
- een cluster van projecten gericht op bedrijvigheid in de creatieve industrie op het snijvlak van design en technologie;
- een Automotive Technology Centre;

- een Dutch Manufacturing Institute.

Deze projecten versterken de projecten uit de Versnellingsagenda die Limburg op 12 oktober 2005 aan de Staatssecretaris heeft aangeboden en die met veel enthousiasme is ontvangen. De Limburgse Versnellingsagenda richt zich op drie clusters van kracht: Agro-Food, Chemie en Health Care & Cure, een kansencluster Nieuwe Energie en op het versterken van het MKB. Het Ministerie van Economische Zaken stelt 2,9 miljoen euro beschikbaar voor projecten in het kader van de Versnellingsagenda. Het gaat daarbij o.a. om projecten uit het Chemiecluster en die de kennistransfer en innovatieontwikkeling in het MKB bevorderen.

Voortgang Versnellingsagenda projecten
Binnen het (Agro)Food Cluster uit de Versnellingsagenda heeft de Provincie Limburg het voortouw genomen in de start van het Innovatiecentrum Gezonde Voeding, dat een belangrijke pijler wordt binnen Greenport op de kennisas Food binnen de Regio Zuid-Oost Nederland. Met een bijdrage van 1 miljoen euro wordt hier een fundament gelegd voor de toekomst. Andere noemenswaardige successen uit de Versnellingsagenda zijn: het bedrijf Nonox dat zich op Avantis wil gaan vestigen. De Provincie Limburg en andere overheden staan garant voor 1,8 miljoen euro om dit initiatief mogelijk te maken.

Het cluster Nieuwe Energie is inmiddels stevig georganiseerd en maakt voortgang met het in beeld brengen van de mogelijkheden. Naast Nonox zijn hier binnenkort nog meer concrete resultaten te verwachten. Ook op het gebied van Health Care & Cure is met name het project Intact, gericht op geavanceerde celtherapie in een vergevorderd stadium, waarbij ook de samenwerking met Singapore vruchten begint af te werpen.

6-1-2006 14:42