Gemeente Middelburg

Welkom op de tekstsite van de Gemeente Middelburg


---

None

Persbericht 5 januari 2006

Participatiefonds Middelburg uniek in Nederland

De gemeente Middelburg en woningcorporatie Woongoed Middelburg starten een Participatiefonds zodat ouderen met een laag inkomen zelfstandig kunnen blijven wonen. Die regeling is uniek in Nederland.

Vanuit de rijksoverheid worden ouderen gestimuleerd om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De gemeente Middelburg is door het ministerie van VWS aangewezen als één van de landelijke pilots om dit beleid vorm te geven. De gemeente en Woongoed Middelburg vinden dat ouderen moeten kunnen kiezen hoe zij willen wonen en zorg willen ontvangen. Daarvoor is het project Woonservicezones in het leven geroepen. Woonservicezones zijn wijken met een zorgsteunpunt van waaruit de zorg aan huis kan worden geleverd in levensloopbestendige woningen.

In een verzorgingstehuis krijgen mensen nu één rekening voor alle zaken: wonen, welzijn, zorg, diensten. Straks huren ouderen een woning in een woonservice-complex en moeten de andere onderdelen ingekocht worden bij diverse instellingen. Ouderen krijgen dan meer woonkwaliteit - een nieuwe ruime woning in plaats van een kleine kamer
-, maar zullen daar wel meer geld aan kwijt zijn. Dat betekent dat zelfstandig wonen met zorg aan huis minder bereikbaar zou zijn voor ouderen met een laag inkomen: zij zouden dan te weinig geld overhouden om te kunnen participeren in de samenleving.

Om te voorkomen dat ouderen met een laag inkomen om die reden niet naar de nieuwe woningen verhuizen, heeft het college van b&w van Middelburg er voor gekozen om hen een vaste bijdrage te geven om te kunnen participeren in de samenleving. Die bijdragen komen uit een op te richten Participatiefonds.

Middelburg is de eerste gemeente in Nederland die voor deze specifieke problematiek een oplossing heeft gevonden. Op 23 januari neemt de gemeenteraad een definitief besluit over dit voorstel van het Middelburgse college.