Commissariaat voor de Media

Commissariaat herziet oordeel Bouquet, Doktersroman en Intiem 06 januari 2006

Het Commissariaat voor de Media heeft zijn besluit van 22 september 2005 over de uitgaven uit de series Bouquet, Doktersroman en Intiem herzien.
Bij nader inzien merkt het Commissariaat deze uitgaven niet aan als boek maar als nummers van een jaargang van een met regelmatige tussenpozen verschijnende uitgave.
Daarmee vallen deze uitgaven van uitgeverij Harlequin onder de uitzondering die verwoord is in de Wet op de vaste boekenprijs.

Het Commissariaat had eerder het standpunt ingenomen dat de genoemde uitgaven moesten worden aangemerkt als boek in de zin van de wet. Naar aanleiding van het bezwaarschrift van uitgeverij Harlequin heeft het Commissariaat zijn besluit echter heroverwogen. Bij de behandeling van dit bezwaarschrift is komen vast te staan dat de uitgaven niet alleen op regelmatige basis verschijnen, maar tevens voorzien zijn van zowel een jaargang als een nummer. Bovendien is gebleken dat de uitgaven na de vaste verschijningsperiode retour worden genomen, dat de uitgaven een vaste omvang hebben en dat consumenten zich op de uitgaven kunnen abonneren.
Gezien het specifieke karakter van de uitgaven is het Commissariaat van oordeel dat deze zijn uitgezonderd van de Wet op de vaste boekenprijs.