Gemeente Sneek


Old Burger Weeshuis 425 jaar
Het Old Burger Weeshuis te Sneek bestaat in 2006 425 jaar. De Stichting geeft het jubileumjaar extra glans door verschillende activiteiten te organiseren of te ondersteunen. Tijdens een persconferentie willen verschillende bestuursleden van het OBW die activiteiten toelichten.

Om al vast een tipje van de sluier op te lichten:
- Gericht op het verleden van de het OBW: Henk Doevendans uit Sneek schrijft een jubileumboek.

- Gericht op de toekomst van het OBW: oud-Sneker prof. dr. Jan Douwe van der Ploeg, verbonden aan de Landbouwhogeschool te Wageningen verricht onderzoek ten aanzien van het beheer van de landerijen van de stichting.

- Eveneens gericht op de toekomst: als het onderzoek gereed is, worden de resultaten gepresenteerd tijdens een symposium.
- Gericht op het heden van het OBW: in het OBW-gebouw aan de Kleine Kerkstraat worden drie zondagmiddagconcerten georganiseerd.
- Gericht op de oorspronkelijke doelstellingen van het OBW: een weeshuis in Indonesië dat onderdak biedt aan meervoudig gehandicapte kinderen, krijgt een flinke cheque. Daarnaast zullen andere, soortgelijke projecten in binnen- en buitenland worden ondersteund.

Bij de persconferentie is een vertegenwoordiger aanwezig van het Indonesische weeshuis. Als markering van het start van het jubileumjaar overhandigt burgemeester Arno Brok van Sneek in zijn hoedanigheid van voorzitter van het stichtingsbestuur van het OBW, dan de cheque met de donatie voor het weeshuis.

Achtergrondinformatie
Het Old Burger Weeshuis werd in 1581 gesticht, na de kerkelijke Hervorming die in 1580 in Friesland plaatsvond. Het OBW kreeg het beheer over bezittingen van de kloosters Groendijk, Nazareth en het Kruizebroederklooster. Deze lagen in en rond Sneek en werden met de Hervorming opgeheven.

Momenteel verpacht de stichting het Old Burger Weeshuis nog landerijen bij negen boerderijen, vroeger Burger Weeshuys plaatsen genoemd.

De opbrengsten uit die goederen werden aanvankelijk uitsluitend besteed aan het verzorgen van Sneker stadswezen. De huidige stichting het Old Burger Weeshuis heeft ten doel het behartigen van algemeen Sneker belangen op sociaal, maatschappelijk, cultureel en/of recreatief gebied, met name door middel van het verlenen van éénmalige subsidies.

Zo droeg het OBW bijvoorbeeld bij aan het in stand houden van het carillon en gaf zij steun aan het Fries Scheepvaart Museum. Daarnaast is de laatste jaren subsidie verleend aan projecten op het gebied van monumentenzorg, bibliotheekvoorzieningen, muziek, sport, volksontwikkelingen, activiteiten van minderheidsgroeperingen, jeugdzorg en publicaties over de historie van Sneek.


© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 5-1-2006