Ingezonden persbericht

Aanleg van tien ecopassages in de Vallei

BARNEVELD, 20060106 -- In de Vallei worden komende maanden tien ecopassages onder gemeentelijke en provinciale wegen aangelegd. Door de aanleg van deze buizen onder drukke wegen kunnen onder meer dassen, amfibieën en reptielen veilig van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied trekken.


Het aanleggen van ecopassages is een belangrijk onderdeel van het Reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost. Met deze maatregel wordt versnippering van natuurgebieden teruggedrongen. Verschillende diersoorten kunnen hierdoor hun leefgebieden vergroten en daarmee worden de kansen voor instandhouding van deze diersoorten vergroot.
De ecopassages worden aangelegd op plekken waar veel verkeersslachtoffers onder dieren vallen en daar waar wegen barrières vormen in het netwerk van natuurgebieden. De ecopassages zijn geschikt voor dassen, amfibieën en reptielen. Naast deze diersoorten maken ook veel andere kleine zoogdieren als egels, bunzingen en marters gebruik van deze tunnels.
De aanleg van tunnels voor dassen is nodig omdat deze diersoort doorgaans zich weinig aantrekt van wegen en auto's. Van de landelijke populatie van circa 3.000 dassen wordt jaarlijks zeker 25 procent doodgereden. Daarnaast zijn enkele amfibieëntunnels noodzakelijk om de trek van deze dieren ongestoord plaats te kunnen laten vinden. Slangen, salamanders en ook padden overwinteren veel op de hoger gelegen hellingen van de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe. Nadat deze dieren uit hun winterslaap zijn ontwaakt, trekken zij naar lager gelegen gebieden, zoals de uiterwaarden. Op weg naar deze gebieden verongelukken veel dieren.
De aanleg van de ecopassages wordt deze maand gestart. De uitvoering is naar verwachting in april afgerond. In een later stadium worden in de Vallei volgens het Reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost ook nog enkele grotere ecoducten en ecotunnels aangelegd. Ook zijn er plannen voor aanleg van meer dan 100 faunapassages voor das, boommarters en tal van andere kleine zoogdieren.
De aanleg van de ecopassages worden uitgevoerd in opdracht van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) in nauwe samenwerking met wegbeheerders en eigenaren van de aangrenzende percelen.




Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei