Nieuwste Intel-platforms en -processors vormen de basis voor digitaal entertainment en draadloze computers

Intel-topman Otellini presenteert nieuwe processors, de Intel Viiv-technologie en samenwerkingsverbanden met entertainmentbedrijven

Kontich, 6 januari 2006 - Volgens Paul Otellini, topman van Intel, is er een ware transformatie gaande van de manier waarop de consument digitaal entertainment ervaart. Hij onthulde op de International Consumer Electronics Show in Las Vegas nieuwe technologie en processors, waaronder Intel® Viiv(tm)-technologie en de krachtige, energiezuinige Intel® Core® Duo processor. Ook werden enkele samenwerkingsverbanden met de entertainmentindustrie aangekondigd. De platforms en verbintenissen vormen de nieuwe fundering onder Intels inspanningen op het gebied van digitaal entertainment en draadloze computers.

Het nieuwe Intel-platform voor digitaal thuisvermaak heet Viiv (spreek uit als 'vaiv') en vereenvoudigt het downloaden, opslaan, afspelen, beheren en delen van alle mogelijke soorten informatie en digitaal entertainment. De gebruiker heeft de keuze: bekijk ik het op de PC, de televisie, de laptop of toch de handheld?

De Viiv-technologie bevat een uitgebreid pakket software en hardware, wat in combinatie met Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 garant staat voor een opwindende digitale belevenis. De systemen zijn uitgerust met diverse verwerkingseenheden, zoals de krachtige Intel® Pentium® D, de Pentium Extreme Edition en dualcoreprocessors genaamd Core. De stijlvolle ontwerpen variëren van PC's in boekformaat tot 'all-in-one' hybride-tv's, in verschillende prijsklassen en met uiteenlopende mogelijkheden.

De op Viiv gebaseerde PC's beschikken over een grote hoeveelheid functies die het digitale vermaak verlevendigen, waaronder minimaal 5.1 surround sound, high-definition video, de mogelijkheid om met één druk op de knop het systeem direct aan en uit te zetten en het gebruik van een afstandsbediening. Ook de Intel® 945/955/975 Express Chipsetfamilie zal deel uitmaken van Viiv, evenals de Intel PRO/1000 PM en PRO/100 VE/VM netwerkverbindingen. In de loop van het jaar zullen er bovendien nieuwe mogelijkheden aan het platform worden toegevoegd, die de set-up van een thuisnetwerk vereenvoudigt, net als de mogelijkheid om data van de PC naar andere Viiv-compatibele apparaten - zoals tv's en dvd-spelers - te sturen.

Nu nog draadlozer, sneller en zuiniger
"Met onze nieuwe platforms brengen we niet alleen mobiel computergebruik op een hoger plan, maar brengen we ook geavanceerd digitaal entertainment makkelijk voor de gebruiker," zegt Otellini. "Net zoals we een aantrekkelijke nieuwe standaard hebben gecreëerd met draadloze breedbandlaptops, werken we nu samen met entertainmentbedrijven en producenten van consumentenelektronica om entertainment thuis makkelijker te maken. Onze unieke processors, platformmogelijkheden voor maatwerk en het werk dat we samen met deze bedrijven doen, illustreren onze inspanningen om het op aanvraag afleveren van films, tv, muziek, games en foto's in elk huis en op vrijwel ieder scherm mogelijk te maken."

De nieuwe Intel® Centrino® Duo mobiele technologie verbetert de prestaties en zorgt ervoor dat de batterij langer meegaat voor het snelgroeiende draadloze laptopsegment. Otelline kondigde ook de baanbrekende Intel® Core(tm) Duo processor aan, een krachtige dual core chip die de Intel Centrino Duo en diverse Intel Viiv-technologiemodellen ondersteunt. De processor is bijzonder krachtig maar tegelijkertijd heel zuinig en is bijzonder geschikt voor toepassing in gestroomlijnde entertainment-PC's, notebooks en veelzijdige consumentenelektronica. De Core is niet de enige nieuwe Intel-processor: deze maand zullen er naar verwachting meer dan twintig nieuwe processors, chipsets en andere producten worden geïntroduceerd. De productnummers lopen uiteen van 661 tot T2600 en op www.intc.com/pricelist staat meer over de prijzen.

Meer dan 200 hardwarefabrikanten zijn van plan dit jaar te komen met meer dan honderden unieke PC- en laptopmodellen op basis van de nieuwe producten en platforms. Intel verwacht in 2006 tientallen miljoenen platforms en processors te verkopen. Intels toonaangevende 65 nanometer en 300 millimeter productiemethode stelt Intel in staat energiezuinige en betaalbare producten op de markt te brengen.

Tv-kijken wordt PC-kijken
In het licht van de nieuwe Viiv-technologie, kondigde Otellini ook de samenwerking met entertainmentbedrijven van over de hele wereld aan. Het doel: een oneindig aanbod van films, radio- en televisieprogramma's, games en media-evenementen, rechtstreeks op de Viiv-PC. In 2006 zullen dat er al miljoenen zijn. De belangrijkste allianties op een rijtje:

Het Amerikaanse AOL zal vanaf deze maand verschillende diensten beschikbaar stellen: AOL Music On Demand, AOL Radio - met onder andere XM Satellite Radio - en AOL Pictures. Later dit jaar zal de Viiv-gebruiker het aanbod van AOL Video - waartoe ook In2TV behoort - kunnen bekijken. Intels samenwerking met de filmproductiemaatschappij Revelations Entertainment van acteur Morgan Freeman heeft enkele maanden geleden geresulteerd in een nieuw entertainmentbedrijf: ClickStar. De eerste productie van ClickStar, de film 10 Items Or Less, zal enkele weken na de bioscooppremière al via internet te zien zijn.

Alle programma's van DIRECTV - met meer dan 225 kanalen 's werelds grootste televisiezender - zullen niet alleen op de televisie, maar ook op PC's, laptops en mediaspelers kunnen worden bekeken. DIRECTV's eigen set-top box - een digitale satellietontvanger en HDTV-tuner, gemaakt door Toshiba - zal bovendien het Viiv-keurmerk gaan dragen.
* De Amerikaanse sportzender ESPN komt, exclusief op espn.com, met Motion en Full Court: hoogtepunten en complete sportwedstrijden in high-definition.
* Eros is de grootste internationale distributeur van "Bollywood"-films, producten van de bloeiende Indiase filmindustrie. Haar digitale portal en videodiensten zullen op aanvraag beschikbaar worden.
* Game Tap, het unieke breedband entertainmentnetwerk van Time Warnerdochter Turner Broadcasting, zal haar honderden video's en games op het PC-beeldscherm brengen.
* Grupo Televisa is de naam van het grootste mediabedrijf in het Spaanse taalgebied. Ze zal een ruime keuze aan soaps, sportevenementen, nieuws en muziek bereikbaar maken voor de Viiv-gebruiker.
* Televisiezender NBC zal bezitters van PC's met Viiv-technologie de belangrijkste momenten van de Olympische Winterspelen in Turijn laten zien. In de nabije toekomst zullen we nog meer horen van de samenwerking met Intel.
* Shanghai Media Group, het belangrijkste mediabedrijf van China, zal haar digitale films, dramaproducties, exclusieve interactieve programma's en rechtstreekse evenementen op het PC-scherm brengen.

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.



Ingezonden persbericht