Intel helpt digitale lifestyle thuis en op het werk een stap vooruit

Nieuwe Intel-merken voor thuisentertainment en mobiliteit.

Kontich, 6 januari 2006 - Vandaag onthult Intel twee platforms - Intel® Viiv(tm)-technologie (spreek uit als 'vaiv') en Intel® Centrino® Duo mobiele technologie - voor een nieuwe generatie thuis-PC's en laptops. De platforms zijn gericht op het verbeteren van de opkomende digitale lifestyle, thuis, op het werk en onderweg.

De merken dragen bij aan nieuwe manieren voor het gebruik van persoonlijk entertainment en zakelijke informatie, waar, wanneer en op welk type beeldscherm men maar wil. Entertainment-PC's met Viiv-technologie1 maken het thuis bekijken, beheren en delen van digitaal vermaak een stuk eenvoudiger. Intel Centrino Duo mobiele technologie maakt datzelfde digitale vermaak ook onderweg beschikbaar en vergroot de ontvankelijkheid en efficiëntie van mobiele zakenmensen.

"Intel concentreert zich op het creëren van innovatieve computerplatforms die ons een nieuw tijdperk van werken, spelen en leven binnenleiden," zegt Roger Benson, algemeen directeur van Intel Benelux. "De Viiv- en Centrino Duo-technologieën betekenen een sprong voorwaarts voor werk en ontspanning. Met het samenbrengen van verschillende bedrijfstakken, biedt Intel de garantie dat er content, software en apparatuur is om deze gebruiksbeleving mogelijk te maken."

De dualcoreprocessors, vervaardigd met Intels toonaangevende 65nm verwerkingstechnologie, vormen het kloppende hart van de platforms. De Intel® Core(tm) Duoprocessor, voorheen bekend onder codenaam Yonah, bevat twee processors in een behuizing die niet veel groter is dan een postzegel en koppelt een ongekend prestatieniveau aan baanbrekende energiezuinigheid. De Core Duo is een inspiratie voor innovatieve laptop- en PC-ontwerpen, waaronder die met Centrino Duo- en Viiv-technologie.

Intel introduceert tevens de Pentium® D (codenaam Presler), een dualcoreprocessor voor desktops die veel modellen met Viiv-technologie zal aandrijven. De Pentium D levert meer multitaskingkracht voor meerdere gebruikers tegelijkertijd, met name bij entertainmenttoepassingen, zoals het downloaden van muziek, het bewerken van foto en video en het coderen van audio.

Intelplatforms, thuis en onderweg
Met Intel Viiv bedient de hele familie de PC op dezelfde manier als de tv: met een enkele afstandsbediening2. Het platform wordt bestuurd door Microsoft Windows* XP Media Center Edition 2005 en bevat mediasoftware waarmee films kunnen worden bekeken en games gespeeld, terwijl tegelijkertijd de nieuwste muziek kan worden gedownload. Allemaal op één en hetzelfde systeem.

Het Viiv-platform biedt een ruime keuze aan ontwerpen, waaronder alles-in-één hybride PC's die eruitzien als een televisie, modellen in boekformaat, ultradunne consumentenelektronica-achtige apparaten en towerdesktops. PC-fabrikanten over de hele wereld zullen, vanaf vandaag, in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan tachtig systemen met Viiv-technologie op de markt brengen.

Dankzij Intels uitgebreide samenwerking met de entertainmentindustrie zal iedereen met een Viiv-PC de beschikking hebben over een enorme hoeveelheid online entertainmentdiensten en applicaties op aanvraag. Tot nu toe werkt Intel samen met ruim vijftig vooraanstaande bedrijven bij het testen en Viiv-waarmerken van online contentdiensten en applicaties, variërend van films, muziek en tv-programma's tot sport, games en familiefoto's. Elke goedgekeurde dienst en applicatie zal, duidelijk zichtbaar, de volgende boodschap dragen: "Enjoy with Intel Viiv technology". Hetzelfde geldt voor goed bevonden PC's en randapparatuur.

Het platform ondersteunt surround sound van 5.1 tot en met 7.1 voor geluid met thuisbioscoopkwaliteit. Ook ondersteunt het high-definition video en de mogelijkheid om de PC direct aan en uit te zetten, nadat het besturingssysteem volledig is opgestart. Met de optionele tv-tuner kunnen er televisieprogramma's worden bekeken, opgenomen, gepauzeerd en teruggedraaid. Later dit jaar komt Intel met additionele software die het opzetten van een thuisnetwerk vereenvoudigt en het moeiteloos verplaatsen van entertainmentbestanden naar andere netwerkapparaten - waaronder digitale tv's, dvd-spelers, set-top boxen en draadloze routers - mogelijk maakt.

Het Viiv-platform biedt de keuze uit verschillende krachtige dualcoreprocessors, zoals de Pentium D, Pentium Processor Extreme Edition en Core Duo. Ook zijn er verschillende chipsetfamilies - Intel® 945, 955 en 975 Express - en netwerkverbindingen - Intel® PRO/1000 PM en PRO/100 VE/VM - beschikbaar.

Of het nu gaat om video, muziek en games voor op vakantie of belangrijke informatie tijdens een zakenreis: Intel Centrino Duo mobiele technologie biedt, vergeleken met de vorige generatie, spectaculaire prestatieverbeteringen - soms meer dan 70 procent3 - en tegelijkertijd een energieverbruik dat bijna 30 procent3 lager ligt. Het resultaat: een gevarieerd aanbod sneller reagerende en langer zonder netstroom werkende innovatieve laptops.

Centrino Duo maakt van een gewone laptop het ultieme all-in-one entertainmentapparaat voor onderweg, met verbeterde driedimensionale grafische weergave en de mogelijkheid tot HDTV. Indien uitgerust met Intel® High Definition Audio, beschikt het systeem over surround sound tot 7.1 met ondersteuning van Dolby* Digital. Met een op Centrino Duo-technologie gebaseerde laptop gaat men volledig op in zijn muziek, games en high-definition televisie, of het nu in de auto is, in het koffiehuis of in het vliegtuig. Bedrijven kunnen sneller en productiever reageren dankzij de kracht van Centrino Duo: betere multitasking- en samenwerkingsmogelijkheden, spraak en video over IP en duurzamere accu's. Het platform ondersteunt Active Management en Virtualization, innovatieve Intel-technologieën voor betere beheersbaarheid en versterkte beveiliging. De geringe omvang van de platformcomponenten van Centrino Duo mobiele technologie maakt een breed scala aan laptopformaten en innovatieve ontwerpen mogelijk. De componenten zorgen ook voor een gemiddelde energiebesparing van 1,2 watt ten opzichte van voorgaande generaties.

Het Centrino Duo-platform bevat de Intel Core Duo-processor en de mobiele Intel 945 Express chipsetfamilie. Daarnaast beschikt het platform over PRO/Wireless 3945ABG, de nieuwe draadloze netwerkverbinding van Intel die de WLAN-prestaties van standaard WiFi-netwerken verbetert. Ook ondersteunt het functies die ervoor zorgen dat applicaties bewuster, sneller en makelijker te koppelen zijn, wat uiteindelijk resulteert in een verbeterde mobiele gebruikerservaring.

Prijzen platformcomponenten
De Intel Core Duoprocessors T2300, T2400, T2500 en T2600 kosten respectievelijk $241, $294, $423 en $637, afgenomen per duizend stuks. De Intel Pentium D-processors 920, 930, 940 en 950, in snelheid variërend van 2,8 GHz tot 3,4 GHz, kosten respectievelijk $241, $316, $423 and $637, afgenomen per duizend stuks. De Intel Pentium Processor Extreme Edition 955 kost $999, afgenomen per duizend stuks. Meer informatie over prijzen en verkrijgbaarheid van componenten is te vinden op www.intel.com/intel/finance/pricelist/.

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.

Voor meer informatie:
Intel Benelux, Ann Lambrechts, Communicatie Manager, telefoon +32 (0)3 450 08 11, e-mail: ann.lambrechts@intel.com, of Monogram Communication Strategies (MCS) BV, Perlita Fränkel, telefoon +31 (0)23 562 82 08, e-mail: perlitaf@monogram.nl

Intel, Centrino, Intel Core, Pentium en Intel Viiv zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen.
*Andere namen en merken kunnen geclaimd worden als het eigendom van anderen.


1) Thuisnetwerkmogelijkheden en veel op Intel® Viiv(tm)-technologie gebaseerde gebruiksmodellen vereisen aanvullende hardware, software of services. De functionaliteit van voor Intel Viiv technologie gewaarmerkte apparaten kan variëren; zie de productdetails voor de gewenste mogelijkheden. Prestaties en functionaliteit van het systeem en de component zal afhangen van de specifieke hardware- en softwareconfiguraties.
2) Afstandsbediening moet mogelijk afzonderlijk worden afgeschaft.
3) Meer dan 70% prestatiewinst, zoals gemeten door SPECint*_rate_base2000; 28% gemiddelde energiebesparing zoals gemeten door MobileMark* 2005 for Processor, Chipset and Wireless components.



Ingezonden persbericht