Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T
Driebergen, 6 januari 2006

Recreanten de dupe van onbehoorlijk bestuur gemeente Lochem

Recreanten worden de dupe van het onbehoorlijke bestuur van de gemeente Lochem, nu die gemeente heeft besloten om met terugwerkende kracht vanaf 2002 forensenbelasting te innen. Veel eigenaren van stacaravans moeten daardoor onverwachts circa 1600 euro betalen. Campings in Lochem voorzien een leegloop door caravaneigenaren die elders een goedkopere staanplaats zoeken. De gemeente Lochem heeft honderden eigenaren van stacaravans met een vaste staanplaats eind december verrast met een aanslag Forensenbelasting over het jaar 2002. Ook over de jaren daarna is een naheffing te verwachten. De rechter oordeelde dat er sprake was van rechtsongelijkheid binnen de gemeente op basis van de verordening Forensenbelasting en gaf de gemeente de opdracht om hier een oplossing voor te zoeken. "De gemeente had in dit geval beter kunnen kiezen om voor alle recreanten de lagere toeristenbelasting te rekenen. Nu worden recreanten de dupe van een fout van de gemeente en krijgen ze letterlijk de rekening gepresenteerd", aldus RECRON, de brancheorganisatie van recreatieondernemers. De Lochemse recreatieondernemers hebben zich vanaf het begin fel uitgesproken tegen de naheffing.
RECRON vindt de actie van de gemeente Lochem getuigen van onbehoorlijk bestuur. Zeker omdat de gemeente over de genoemde jaren al toeristenbelasting heeft geïnd bij de betrokken recreanten. De verordening Toeristenbelasting geeft aan dat de recreant dan geen forensenbelasting hoeft te betalen. Achteraf blijken de caravanbezitters niet te kunnen vertrouwen op deze informatie van de gemeente.
De brancheorganisatie vindt het ook niet gepast dat de gemeente Lochem de zwarte piet bij de ondernemers van de campings legt. Het is immers de gemeente die de belastingen vaststelt en oplegt aan de recreanten; de ondernemers zijn indirect betrokken omdat het de gasten op hun terreinen betreft. De ondernemers zijn de dupe van de actie van de gemeente, nu caravaneigenaren al hebben aangegeven op zoek te gaan naar een goedkopere standplaats buiten Lochem. Zo dreigt er een leegloop van de campingterreinen en moeten de ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven. RECRON helpt de ondernemers bij het geven van voorlichting aan hun gasten en heeft een standaard bezwaarschrift opgesteld voor de recreanten. Verder voert RECRON overleg met onder andere de ANWB over de mogelijkheid van gezamenlijke acties. RECRON is dé brancheorganisatie voor de sector en heeft 1.800 recreatieondernemers als lid.