Provincie Noord-Brabant




Provincie co-financiert vijf projecten:

1,3 miljoen euro voor versterking toptechnologie ZO-Nederland

De provincie Noord-Brabant trekt ruim1,3 miljoen euro uit voor de co-financiering van een vijftal projecten die de technologische toppositie van Zuidoost-Nederland versterken. De projecten zijn een uitwerking van de innovatieagenda die is opgesteld voor ZO-Nederland in het kader van de Rijksnota "Pieken in de Delta". Ze passen perfect in het provinciale Actieprogramma Innovatie. De provinciale bijdrage maakt deel uit van een gezamenlijke overheidsbijdrage van 7,2 miljoen euro (waarvan de helft van het ministerie van Economische Zaken). Ook de provincie Limburg en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) betalen mee.

Het gaat om de volgende projecten:

1. Automotive Technology Centre (ATC)
Door kennis naar de markt te brengen versterkt het ATC het innovatievermogen van de automotive industrie in Nederland. Het ATC is in 2002 opgericht en adviseert o.a. over research- en opleidingsprogramma's, beheert een kennisdatabank en doet aan promotie. Totale projectkosten zijn
E 1.910.000,- voor 2006 en 2007. De provinciale bijdrage is maximaal
E 215.000.

2. Open Innovation Campus Design & Technology
Het gaat hierbij om het opzetten van een materialenbibliotheek (platform voor onder andere ontwerpers en vormgevers). Centraal staat het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid op het snijvlak van design en technologie. Totale projectkosten zijn E 1 miljoen. De provincie draagt
E 250.000 bij. Daarnaast wordt door andere overheden een bijdrage geleverd aan een project om startende designondernemers te ondersteunen, in aansluiting op een subsidie van de Provincie Noord-Brabant vanuit het fonds Innovatieve Acties Brabant.

3. MKB: van kennis via kunde naar kassa in High Tech Systems, Food Interconnection en Human Health
Dit project behelst het versterken van de concurrentiekracht van het MKB in de marktsegmenten high tech systemen, voeding en gezondheid. LIOF, BOM, Syntens en NV Rede werken hierbij samen. Dit moet leiden tot nieuwe bedrijvigheid in deze markten. De totale kosten zijn E 4,5 miljoen. De provincie draagt E 473.500 bij.

4. Centre for Moleculaire Medicine (CMM)
Diverse partijen (Philips, TU Eindhoven, Universiteit en Academisch Ziekenhuis Maastricht) verrichten baanbrekend medisch onderzoek naar molecular imaging (beeldverwerkende technieken), diagnoses en therapieën. Het gaat om de opstartfase van het CMM via een aantal verschillende onderzoeksprojecten, waarbij ook het midden- en kleinbedrijf betrokken zal zijn. Het CMM moet de voorloperspositie van Zuidoost-Nederland op het gebied van biomedische research garanderen. GS willen maximaal E 342.000 bijdragen van de totale kosten die op ruim 4 miljoen euro worden begroot.

et gaa5. Dutch Manufacturing Institute (DMI)
Dit instituut moet zich gaan richten op de verdere ontwikkeling van de maakindustie in ZO-Nederland, via kennisontwikkeling en kennisverspreiding, zodat verplaatsing van industriële bedrijvigheid naar het buitenland voorkomen kan worden. Vooral het MKB moet hiervan profiteren.
De middelen zijn bestemd voor een haalbaarheidsonderzoek voor het DMI.
De geraamde totale projectkosten zijn E 250.000, waarvan de provincie Noord-Brabant ruim E 40.000 voor haar rekening neemt.




Provincie Noord-Brabant