Socialistische Partij
Donner moet illegale belspelletjes aanpakken

06-01-2006 * Minister Donner zou het Openbaar Ministerie vragen op te treden tegen tv-belspelletjes als die na 1 januari 2006 zouden doorgaan met hun dubieuze praktijken. Dit zegde hij de Tweede Kamer vlak voor kerst toe in antwoord op vragen van de SP. Nu blijkt dat de commerciële zenders inderdaad ongegeneerd doorgaan met de dubieuze spelletjes heeft SP-Kamerlid Jan de Wit de minister gevraagd de daad bij het woord te voegen.

Jan de Wit Het zag er vóór Kerstmis nog naar uit dat de belspelletjes op de tv tot het verleden zouden gaan behoren nu per 1 januari 2006 alleen nog zogeheten promotionele kansspelen op de tv vertoond mogen worden, waarbij een voorwerp of dienst wordt gepromoot. Jan de Wit: "Ik heb de afgelopen dagen regelmatig naar de belspelletjes gekeken, maar ik kan geen enkele verandering ontdekken ten opzichte van de situatie vóór 1 januari."

De justitiewoordvoerder van de SP heeft de minister inmiddels gevraagd op te treden tegen RTL en SBS nu de wet wordt overtreden. Voor de betreffende spelletjes hebben RTL en SBS een vergunning nodig op grond van de Wet op de Kansspelen, maar die hebben ze niet. Ondertussen worden nog steeds bakken met geld verdiend aan wat in feite illegale praktijken zijn. De Wit wil dat Donner het OM vraagt een opsporingsonderzoek in te stellen.