Time : 4:45:51 PM
Date : Friday, January 06, 2006
Sender Name: Nuon

De Nuna 3, de zonnewagen de World Solar Challenge in Australië voor de derde keer op rij won, is te zien op het Autosalon Vilvoorde, 6 januari '06

Van 12 tot en met 22 januari 2006 wordt in Brussel het 84ste Auto- en Motorsalon georganiseerd. Onder de blikvangers hoort een tentoonstelling en stand over biobrandstoffen. Energieleverancier Nuon Belgium vindt het dan ook een uitstekend idee om de Nuna 3, de zonnewagen die afgelopen zomer de World Solar Challenge in Australië voor de derde keer op rij won, tentoon te stellen op het autosalon.

De Nuna 3 is te bezichtigen op de Nuon-stand in hal 1, Brussels Expo (Heizel) in aanwezigheid van de verschillende teamleden, onder wie de twee Belgische meisjes Anne-Marie Rasschaert en Véronique Duponselle.

Nuon nodigt u uit op de persvoorstelling van de Nuna 3 op dinsdag 10 januari '06, om 11u, 14u en 16u30. Nadien biedt Nuon u een Australische wijndegustatie aan.

Nuna 3: 180 kg spitstechnologie, 9 m² zonnecellen en topsnelheden tot 170 km/u. De bolide werd door 11 studenten van de TU Delft uit Nederland ontwikkeld en gebouwd. Het opmerkelijke aan deze futuristische racewagen is dat ze haar energie louter uit zonlicht haalt. Er komt dus geen druppel diesel of benzine aan te pas! Met een lengte van 5 meter en een breedte van 1,80 meter lijkt Nuna 3 een indrukwekkend gevaarte. Niettemin is de wagen met haar 180 kg een echt lichtgewicht. De Gallium-Arsenide Triple Junction zonnecellen op Nuna 3 horen met hun 26% efficiëntie tot de beste ter wereld. Ook de zijkant van Nuna 3 bevat krachtige zonnecellen zodat zelfs bij een lage zonnestand geen energie verloren gaat.

De wedstrijd
Het Nuon Solar Team heeft met hun zonnewagen Nuna 3 alle records gebroken tijdens deze editie van de World Solar Challenge. Het team legde de afstand van 3021 kilometer van Darwin naar Adelaide af in 29 uur en 11 minuten. Hiermee heeft Nuna 3 een gemiddelde recordsnelheid gereden van 102,75 kilometer per uur. De hoogste
gemiddelde snelheid en drie maal wereldkampioen op rij. De studenten verbeterden hun eigen afstandsrecord door in een dag 858 kilometer af te leggen. Bij de vorige editie van de World Solar Challenge behaalde Nuna 2 een gemiddelde snelheid van 97,02 kilometer per uur.

Het Nuon Solar Team wil met dit project de interesse in duurzame energie, technologie en wetenschap stimuleren. Jongeren zijn de voornaamste doelgroep. Hiermee willen zij aantonen dat jongeren met ambitie veel kunnen bereiken en een substantiële bijdrage kunnen leveren aan technologische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Nuon sponsort dit omdat het aansluit op het standpunt van Nuon dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de beste manier van ondernemen is. Een toekomst zonder energie is ondenkbaar. Een sterk veranderend klimaat en het opraken van de fossiele brandstoffen gaat echter gepaard met een groeiende en wereldwijde behoefte aan energie. Nuon wil daarom duurzaam ondernemen ziet zonne-energie als een belangrijke alternatieve energiebron. Het Nuon Solar Team laat zien dat duurzame energie en techniek een winnende combinatie is.

Over Nuon
Nuon Belgium is de grootste nieuwkomer op de Belgische energiemarkt met meer dan 400.000 elektriciteits- en aardgasaansluitingen. Om zijn marktaandeel in de toekomst op een structurele wijze te kunnen vergroten, investeert Nuon Belgium ook in eigen productiecapaciteit in België. Nuon Belgium telt 150 medewerkers en zal in 2005 een netto omzet van om en bij de 0,4 miljard euro realiseren. Nuon Belgium maakt deel uit van de internationale Nuon groep, die met elektriciteit, aardgas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie.