Gemeente Zwolle
Snelle reacties op Burgerpanel en verkiezingsenquête

Datum uitgave: 01/06/2006

Inwoners van de gemeente Zwolle kunnen goed uit de voeten met de aanmelding voor het Burgerpanel en de deelname aan de verkiezingsenquête. Tussen donderdag 5 januari 10.00 uur (toen de eerste brieven bij 87.000 inwoners op de mat vielen) en vrijdagochtend 6 januari 9.30 uur werden ruim 1.700 enquêtes via Internet ingevuld. Ook vroegen ongeveer 300 personen een schriftelijke enquête aan. Van alle invullers werden 1.100 personen ook gelijk lid van het Zwolse Burgerpanel.
2De gemeente is blij met de snelle deelname aan de enquête en hoopt dat de komende weken zoveel mogelijk mensen zich óók aanmelden voor het Burgerpanel. De gemeente Zwolle wil met het Burgerpanel een grote groep mensen verzamelen, die een paar keer per jaar meewerkt aan een (korte) enquête over een actueel Zwols onderwerp. Het Zwolse Burgerpanel is een vervolg op het succesvolle Jongeren Internet Panel.

Het eerste onderzoek gaat over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. Op de breed verspreide brief staat een unieke code waarmee Zwollenaren kunnen inloggen op de vragenlijst. Het is een beknopte vragenlijst die in gemiddeld acht minuten wordt ingevuld.

Met dezelfde code kunnen mensen zich aanmelden voor het Burgerpanel. Dan ontvangen zij in de toekomst zo'n drie keer per jaar een vragenlijst, waarmee ze hun mening kunnen geven over allerlei actualiteiten. De uitkomsten worden onder meer gebruikt door de gemeente Zwolle om dienstverlening te verbeteren, beleid te toetsen en algemene informatie over de stad te vergaren. Deelnemers worden op de hoogte gehouden van de uitkomsten van de enquêtes en wat er met de resultaten wordt gedaan.

Mensen zonder Internetaansluiting kunnen zich ook schriftelijk aanmelden voor het Burgerpanel en schriftelijk deelnemen aan de verkiezingsenquête. De gemeente Zwolle heeft het bedrijf ADV Market Research uit Zeist in de arm genomen voor de technische ondersteuning van het Zwolse Burgerpanel. Dat bedrijf is bereikbaar voor technische vragen en het aanvragen van de schriftelijke vragenlijsten. Bureau ADV kan gebeld worden op nummer (030) 691 09 43, op werkdagen van 9.00 tot 19.00 uur en tijdens de enquêteperiode ook in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur.

De gemeente Zwolle en ADV houden zich natuurlijk aan alle regels die voortkomen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De panelleden worden alleen benaderd voor enquêtes van de gemeente Zwolle en niet voor andere doeleinden. Bovendien worden de resultaten altijd anoniem gerapporteerd.

Meer informatie over het Burgerpanel is te vinden op www.e-onderzoekzwolle.nl.
Externe instanties:
E-onderzoek Zwolle site

Bron: Afdeling Communicatie

Datum van 06-01-2006 tot 12-01-2006