Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Lezingen en debatten


*

Maandag 9 januari, 20.00 uur

Compositie Monumentum van Jan van Vlijmen opnieuw te horen

Plaats: Scheltema (collegezaal), Marktsteeg 1

De Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden organiseert in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium maandelijks de zogenaamde componistenavonden in Scheltema. Op deze avonden spreken een componist en een Leids wetenschapper over muziek en een aanverwant wetenschapsgebied, dat bij het specifieke onderwerp van de avond aansluit.

Op maandag 9 januari is componist Diderik Wagenaar uitgenodigd om een lezing te houden. Wagenaar is sinds 1990 docent muziektheorie en analyse van twintigste-eeuwse muziek, later ook docent orkestratie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De titel van zijn lezing is Resonantie en contrast. Hij houdt de lezing met voorbeelden uit de compositie Monumentum van Jan van Vlijmen. Deze compositie is op 9 januari ook te horen.

Gezien het onderwerp waarover Wagenaar spreekt, is dr. Derk Pik, docent Mathematical Structures of Music bij de Faculteit der Kunsten en post-doc aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden, uitgenodigd. Hij gaat op een wiskundige manier nader op de compositie in. Verder doet hij het publiek wat meer uit de doeken over bekende en nieuwe verbanden tussen wiskunde en muziek.

Toegang gratis.