FNV Horeca informeert bezoekers Horecava over slechte CAO

Fnv horecabond

FNV Horeca informeert bezoekers HORECAVA over slechte horeca CAO

Tijdens de HORECAVA in Amsterdam RAI (9 t/m 12 januari 2006) vraagt FNV Horeca aandacht voor de slechte CAO die op dit moment van kracht is voor het horecapersoneel. De bond wil opnieuw met werkgevers om de onderhandelingstafel om een fatsoenlijke horeca CAO af te sluiten. De bond heeft op de HORECAVA een grote stand ingericht waar bezoekers allerlei informatie krijgen over hun huidige slechte arbeidsvoorwaarden. Mochten bezoekers om welke reden dan ook niet langs de stand komen, toch kunnen zij niet om de boodschap van FNV Horeca heen. Zij zullen zowel binnen als buiten het RAI-gebouw aan hun slechte CAO herinnerd worden, zoals op de toiletten als ook op de ABRI.s rondom het RAI-gebouw.

FNV Horeca is onlangs de campagne .www.fatsoenlijkehorecaCAO.nl. gestart om per 1 juli 2006 te komen tot een nieuwe, fatsoenlijke horeca CAO. De CAO die op dit moment, sinds 1 juli 2005, van kracht is, is volgens FNV Horeca echt onder de maat. Werknemers zijn er in de huidige CAO op meer dan 25 punten op achteruitgegaan en daarom hebben zowel de FNV Horeca als de CNV deze CAO niet ondertekend. De Unie, een werknemersorganisatie van slechts een paar honderd leden, heeft dit wel gedaan en heeft er daardoor voor gezorgd dat de ruim 300.000 werknemers in de horeca een financieel onzekere toekomst tegemoet gaan. Werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland is er daarentegen trots op dat zij een CAO hebben afgesloten waarin maximale flexibiliteit is geregeld en de rechten van werknemers tot het minimum worden beperkt. Zo hebben zij door de Flexwet te omzeilen .geen werk, geen loon. ingevoerd en proberen ze onder onbepaalde tijd contracten uit te komen door zes bepaalde tijd contracten achter elkaar te hanteren waardoor werknemers nooit een vaste baan krijgen met alle rechten die daarbij horen.

FNV Horeca wil opnieuw met de werkgevers om de tafel, maar die blijken daar niet bereid toe, zodat de bond zich genoodzaakt ziet tot acties. Zo worden er gedurende de komende maanden samen met de landelijke studentenvakbond LSVB stedentrips gehouden om het horecapersoneel te informeren over hun huidige slechte arbeidsvoorwaarden zodat men zich kan organiseren en er zoveel druk op de werkgevers komt dat men weer open staat om te onderhandelen over een fatsoenlijke horeca CAO. Tevens zullen diverse horecaconcerns die de huidige onfatsoenlijke horeca CAO hanteren, bezocht worden. Maar er is ook tijd en ruimte voor ludieke acties. De FNV Horeca zal de komende tijd nog van zich laten horen.

De HORECAVA in de RAI in Amsterdam is een uitgelezen moment om mensen werkzaam in de horeca stil te laten staan bij de huidige slechte arbeidsvoorwaarden in de horeca. De FNV Horeca is te vinden in de Deltahal, standnummer 10.404.
---


Noot voor de redactie (

FNV