Gemeente Roermond

Eeuwoude mammoetboom op Munsterplein wordt gerooid

De mammoetboom op het Munsterplein Maandagochtend 9 januari aanstaande om 9.00 uur wordt met groot materieel de uit 1890 stammende mammoetboom op het Munsterplein gerooid. De boom is bijna 30 meter hoog en zal met behulp van een hoogwerker en een hijskraan (met een hoogte van ruim 40 meter) worden gerooid. De werkomgeving wordt met rood-wit lint afgezet. Rond half twaalf, dus ruim vóór de opening van de winkels, hoopt men met de klus klaar te zijn. Op het Munsterplein wordt op dezelfde plek geen nieuwe boom geplant. Elders in de gemeente wordt nog gezocht naar een geschikte plek voor groencompensatie.

De mammoetboom moet wijken omdat de boom is aangetast door wortelrot. Dat heeft onderzoek door de Nationale Bomenbank uitgewezen. De wortelrot is ontstaan door een schimmel. Ook stedelijke factoren zoals de lage grondwaterstand (die de boom afhankelijk maakt van het regenwater), het warmere klimaat in de binnenstad en de voedselconcurrentie met de steeds groter wordende lindes in de nabije omgeving, zijn er de oorzaak van dat de boom nu dood is.

De stam wordt in twee stukken gezaagd. Naderhand wordt het hout geveild door Bosgroep Zuid. Dit is een organisatie die onder andere de belangen van boseigenaren behartigt en adviseert over alle zaken die met het beheer van bos en natuur te maken hebben. De eventuele opbrengst van het hout komt ten gunste van de gemeente Roermond.

Publicatiedatum: 06.01.2006 Bijgewerkt: 06.01.2006