Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

55-plusser lunchwandelt heus

9 januari 2006

Toegegeven: 55-plussers bewegen te weinig. Maar er gebeurt veel om ze aan de wandel en op de fiets krijgen. En met succes.

De huidige generatie 55-plussers leeft ongezonder dan tien jaar geleden, blijkt uit het onderzoek van de Vrije Universiteit (Trouw, 4 januari). De groep blijkt aanzienlijk dikker, drankzuchtiger en minder beweeglijk dan begin jaren negentig, concluderen de onderzoekers.

Bij de vergelijking van de jaren 2002 en 2003 met tien jaar geleden gaan de onderzoekers echter voorbij aan de kentering in het beweeggedrag. Cijfers vanaf 2000 laten namelijk zien dat 55-plussers meer zijn gaan bewegen en sporten. Het aantal 55-plussers dat de beweegnorm haalt (minimaal vijf dagen per week een halfuur flink bewegen) is in vier jaar tijd met 6 procent gestegen naar 50 procent in 2004. Ook het aantal 50-plussers dat regelmatig sport stijgt in diezelfde periode met 7 procent, blijkt uit het doorlopende onderzoek 'Bewegen in Nederland' van TNO.

Deze positieve trend is niet in de laatste plaats te danken aan de gezamenlijke inspanningen van de Taskforce Sport en Bewegen 50+, waar onder meer diverse sportorganisaties, ouderenorganisaties en lagere overheden sinds 2003 de handen ineen hebben geslagen om te werken aan vermindering van het aantal inactieve 50-plussers. Ook binnen de ouderenbonden en bij de vrouwenorganisaties worden in 2006 beweegactiviteiten opgezet voor de eigen achterban. Heel belangrijk zijn de talrijke lokale initiatieven van gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties die 50-plussers aansporen tot een actieve leefstijl.

De onderzoeker suggereert dat 55- tot 64-jarigen vaker zittend werk doen, en daarom minder bewegen. Belangrijke aanvulling daarbij is dat de noodzaak tot bewegen in het dagelijks leven verdwijnt. Dat geldt voor iedereen. Als we niet zelf voor lichaamsbeweging kiezen, hoeven we ons nauwelijks in te spannen om de dag door te komen. De auto, de computer, liften, huishoudelijke apparaten doen al het werk voor ons. De campagne FLASH! die het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in opdracht van het ministerie van VWS uitvoert, pleit er dan ook voor om bewust die dagelijkse beweging in het dagpatroon terug te laten keren. Lunchwandelen, fietsen naar school, werk of supermarkt zijn hierbij goede gewoonten. De landelijke campagne richt zich voor een belangrijk deel op de 50-plussers.

Het goede nieuws is dus dat dankzij de inspanningen van veel partijen 50-plussers toch meer bewegen. Het is jammer dat deze positieve trend niet naar voren komt in het onderzoek van de VU, waardoor de 50-plussers zonder enige nuance worden afgeschilderd als een steeds ongezondere groep in onze samenleving.

Dé 50-plusser bestaat overigens niet. Uit onderzoek van de Taskforce blijkt dat inactiviteit het meeste voorkomt onder 50-plussers met een laag inkomen, mensen met een lage opleiding en alleenstaanden. Feit blijft dat in totaal de helft van de 50-plussers te weinig beweegt om gezond door het leven te blijven gaan. Niet voor niets is gezondheidswinst door sport en bewegen de komende jaren een speerpunt in het sportbeleid van de overheid.

Nanette Hagedoorn is werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).