Gemeente Oss


9/1/2006 - Overtredingen en sancties

Om de gemeente Oss voor iedereen leefbaar en veilig te houden, gelden er regels voor alle burgers en bedrijven. De gemeente handhaaft deze regels allereerst door toezicht te houden. Als de regels niet worden nageleefd, dan kunnen er sancties (straffen) worden opgelegd. Soms krijgt de gemeente vragen over wanneer bepaalde sancties worden gebruikt. Daarom volgt hier een korte uitleg over de sanctiestrategie van de gemeente Oss.

Beleidsterreinen
Net als alle andere gemeenten in Noord-Brabant heeft de gemeente Oss een strategie opgesteld voor het handhaven van de regels. Hieronder valt ook de sanctiestrategie, waarin precies beschreven staat in welke situatie een bepaalde sanctie wordt opgelegd. De sanctiestrategie is van toepassing op een aantal beleidsterreinen:
* Milieuwetgeving

* Bouwen, ruimtelijke ordening en brandveiligheid van gebouwen
* Bescherming van natuur en landschap

* Handhaven van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
* Bijzondere wetten, zoals de Drank- en Horecawet en de Wet op de kansspelen.

Soorten sancties
Welke sanctie de gemeente precies oplegt, hangt af van de soort overtreding. Over het algemeen kan de gemeente optreden door een waarschuwing te geven, actie af te dwingen of straffen op te leggen. Daarbij hanteert zij een categorie-indeling, oplopend in zwaarte van categorie III naar categorie I. Een overtreding in categorie I is een zware overtreding, waarbij de gemeente direct handhavend optreedt. Hieronder staat aan de hand van voorbeeldsituaties, beschreven welke acties de gemeente onderneemt in verschillende situaties.

Categorie III - Overtreding waarbij geen sprake is van directe spoedeisende schade of gevaar, grove nalatigheid, opzet of recidive (herhaaldelijk dezelfde overtreding begaan). Voorbeeld: De gemeente heeft een bouwvergunning afgegeven voor het bouwen van een dakkapel. Bij inspectie blijkt dat er twee dakkapellen gebouwd zijn in plaats van één. De tweede dakkapel kan niet worden gelegaliseerd.

In dit geval onderneemt de gemeente de volgende stappen:
1. Het sturen van een toezichtbrief, waarin staat vermeld dat er een overtreding is begaan. Ook staat beschreven binnen welke termijn de overtreding moet worden verholpen, of bezwaar kan worden gemaakt.

2. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven, wordt een bestuurlijke waarschuwingsbrief gestuurd. Hierin wordt precies beschreven welke maatregelen er worden genomen als de overtreding niet wordt verholpen. De politie wordt verzocht om een proces-verbaal op te maken.

3. Mocht er hierna nog steeds sprake zijn van een overtreding, dan kan er een dwangsom (boete) worden opgelegd. Ook kan er bestuursdwang worden uitgevoerd. Dat houdt in dat de gemeente de overtreder tot onmiddellijke actie kan dwingen. Als er niets gebeurt, onderneemt de gemeente zelf actie om de overtreding op te heffen, en wordt de rekening hiervoor naar de overtreder gestuurd. De sanctie wordt ook algemeen bekend gemaakt via de gemeentelijke pagina Oss Actueel. De overtreder kan dan ook een proces-verbaal van de politie verwachten.

Categorie II - Overtreding waarbij geen sprake is van directe spoedeisende schade of gevaar, maar wél van grove nalatigheid, opzet of recidive (herhaaldelijk dezelfde overtreding begaan). Voorbeeld: Ondanks herhaaldelijk waarschuwen blijft een bedrijf de bomen kappen die rondom hun terrein staan, om plaats te maken voor parkeerplaatsen.

Bij dit soort overtredingen gaat de gemeente als volgt te werk:
1. De gemeente stuurt meteen een bestuurlijke waarschuwingsbrief. Hierin wordt beschreven dat er een overtreding is geconstateerd, en ook welke maatregelen er worden genomen als de overtreding niet wordt verholpen. Er staat ook in voor welke datum de overtreding moet worden opgeheven of bezwaar kan worden gemaakt. Ook wordt door de politie direct proces-verbaal opgemaakt.
2. Als de overtreding niet wordt opgelost, dan kan de gemeente een dwangsom (boete) opleggen. Ook kan ze de overtreder tot onmiddellijke actie dwingen. Als de overtreding dan nog steeds niet wordt opgeheven, onderneemt de gemeente zelf actie om de situatie op te lossen. De kosten hiervoor moeten door de overtreder worden betaald. De sanctie wordt ook algemeen bekend gemaakt via de gemeentelijke pagina Oss Actueel.

Categorie I - Overtreding met directe spoedeisende schade of onmiddellijk dreigend gevaar. Voorbeeld: Een grote pijpleiding van een bedrijf is gescheurd, waardoor er chemisch vervuild water in een rivier dreigt te stromen.

In dit geval moet er snel actie worden ondernomen. De gemeente legt de overtreder direct een dwangsom (boete) op, of dwingt de overtreder tot onmiddellijke actie. Als de overtreder geen actie onderneemt, lost de gemeente het probleem zelf direct op. De kosten hiervoor worden bij de overtreder in rekening gebracht. Ook maakt de politie proces-verbaal op. De sancties worden gepubliceerd in Oss Actueel.

Beoordeling per overtreding De gemeente bepaalt per geval hoeveel tijd de overtreder krijgt om de overtreding op te lossen. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe schadelijk de gevolgen van een overtreding kunnen zijn voor de omgeving. Ook wordt rekening gehouden met hoe lang een overtreder redelijkerwijs nodig heeft om de overtreding ongedaan te maken. Door deze strategie kan het handhavingproces versneld worden.
Op dezelfde manier wordt de hoogte van de dwangsom bepaald; binnen de grenzen van de wet bekijkt de gemeente per overtreding hoe hoog de boete moet zijn.

Heeft u nog vragen over de sanctiestrategie? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Handhaving, via de dienst Publiekszaken: 629 030.