Bijna helft Nederlanders vindt sterilisatie een optie

Kodyo

Zorgen over groeiend aantal spijtoptanten

Sterilisatie is nog altijd een geliefde vorm van anticonceptie voor mannen en vrouwen boven de 30 jaar: 44% van de Nederlanders tussen de 30 en 45 jaar vindt sterilisatie een optie. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO vorige maand onder ruim 1000 respondenten. Meestal wordt gekozen voor sterilisatie van de man. Maar het aantal spijtoptanten is groot.

Spijtoptant
Sterilisatie werd in de jaren '70 een populair alternatief voor dagelijkse anticonceptie, vooral als er geen kinderwens meer was. Nog altijd is éen van de partners van bijna 40% van de stellen boven de 40 gesteriliseerd. Met name doordat het aantal tweede huwelijken toeneemt, groeit het aantal spijtoptanten. Een hersteloperatie is echter niet zonder risico's en naar schatting in 25- 50% van de gevallen niet succesvol.

Sterilisatietest
Artsen pleiten voor een zeer serieuze overweging van alternatieven alvorens tot een sterilisatie over te gaan. 'Een sterilisatie moet echt gezien worden als een definitieve ingreep. Een hersteloperatie is ingrijpend en vaak niet succesvol,'aldus Stichting Anticonceptie Nederland. 'De website www.sterilisatietest.nl is een manier om je anoniem en rustig voor te bereiden op een gesprek met je arts. Alle voor-en nadelen, en de alternatieven van sterilisatie komen in de test voorbij.'De voorlichting is mede tot stand gekomen met de inzet van Stichting Anticonceptie Nederland.

Alternatieven
Belangrijk alternatief voor sterilisatie is de zogenaamde lange-termijn anticonceptie. Het meest bekende en populaire alternatief is de Mirena(r). Deze hormoonspiraal is bijna 10 jaar geleden (1996) op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De hormoonspiraal geeft 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. en na een zwangerschap vaak last krijgen van zwaardere menstruaties.