Programmabureau Advies Overheid.nl
Gemeente Amsterdam breidt digitale dienstverlening uit

Amsterdammers kunnen vanaf heden de status van hun digitale aanvraag volgen via de website Amsterdam.nl. Een bezoeker van de site die bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister heeft aangevraagd en hiervoor on line heeft betaald, kan bekijken of deze aanvraag in behandeling is genomen en of de betaling is binnengekomen.

Op het moment dat een bezoeker van Amsterdam.nl een digitale aanvraag doet, wordt deze bezoeker de keuze geboden om de status van de aanvraag te volgen. Uiteraard kan de bezoeker alleen de eigen gegevens bekijken. De burger gebruikt hiervoor zijn persoonlijke DigiD. DigiD (spreek uit Diegiedee) staat voor Digitale Identificatie. Het is een gemeenschappelijk systeem voor de overheid, waarmee ze de identiteit van haar burgers kan verifiëren op internet. Op aanvraag ontvangt de gebruiker van de landelijke DigiD-organisatie een gebruikersnaam met wachtwoord.

On line aanvragen gemeenteproducten
In de Burgermonitor 2005 geeft 54% van de Amsterdammers aan dat ze behoefte heeft aan meer digitale dienstverlening van hun gemeente. De gemeente Amsterdam wil hieraan graag tegemoet komen. Op dit moment biedt www.amsterdam.nl (externe site) informatie over meer dan 600 gemeentelijke diensten en producten. Daarnaast zijn nu ongeveer dertig producten, bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister, digitaal aan te vragen en on line te betalen. Dit aantal wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid. En sinds deze maand kan ook de voortgang van een digitale aanvraag on line worden gevolgd.

De wethouder ICT, Laetitia Griffith: "De gemeente Amsterdam hoort bij de koplopers van grote gemeenten in Nederland die is aangesloten op DigiD. We voldoen hiermee aan een belangrijke randvoorwaarde om onze digitale dienstverlening uit te breiden." In de toekomst kunnen burgers met hun DigiD-gebruikersnaam met wachtwoord bij steeds meer overheidsinstellingen terecht. Naast een groeiend aantal gemeenten zijn op dit moment de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) ook bij DigiD aangesloten.

DigiD is een initiatief van de overheid om haar elektronische dienstverlening te verbeteren en te vereenvoudigen. DigiD wordt uitgevoerd door de stichting ICTU en de Belastingdienst in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.