Ingezonden persbericht


Onderzoek Voedingscentrum: weinig steun familie en vrienden bij letten op gewicht

Nooit op dieet met de Balansdag

9 januari 2006

Nooit op dieet en toch een gezond gewicht houden; het kan met de Balansdag. Deze week presenteert het Voedingscentrum dit nieuwe wapen om overgewicht te voorkomen.

Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna negentig procent van de Nederlandse bevolking het belangrijk vindt om niet zwaarder te worden. Toch wegen heel veel mensen elk jaar weer een beetje meer. In hetzelfde onderzoek geeft meer dan de helft aan weinig steun van de directe omgeving te ondervinden bij het letten op het gewicht. Meer dan tachtig procent zegt wel eens te veel te eten, met name op feestjes en verjaardagen. Om beter weerstand te kunnen bieden aan de sociale druk om 'gezellig' mee te doen, komt het Voedingscentrum nu met de Balansdag. Zo worden mensen aan de start van het nieuwe jaar met goede voornemens, geholpen om zonder dieet op gewicht te blijven.

Gewicht in balans
Een Balansdag is een dagje 'minder' na een dagje 'meer'. Als je gisteren iets te veel gegeten hebt, compenseer je dat door de dag erna extra goed te letten op wat je eet of door meer te bewegen: je neemt een Balansdag. Het gevolg is dat je gemiddeld genomen niet te veel hebt gegeten of gedronken hebt en op gewicht blijft. Bij de Balansdag gaat het om zelf 'leren compenseren'. Dus het compenseren van momenten van iets te veel eten met minder calorierijk eten en extra bewegen. Zo blijft het gewicht in balans. De Balansdag moet mensen bovendien een handvat geven om weerstand te bieden aan de sociale druk, bij voorbeeld trakteren op het werk. Ook uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat heel veel mensen dat een groot probleem vinden. De Balansdag moet uitgroeien tot een algemeen aanvaard argument om 'nee' te kunnen zeggen bij moeilijke momenten: 'nee dank je, ik heb een Balansdag'. Net zoals je niks meer uit hoeft te leggen, als je op een feestje zegt dat je 'de BOB' bent.

Breed ingezet
De introductie van de Balansdag zal plaatsvinden door middel van een breed scala aan massamediale uitingen: tv- en radiospots, informatie op www.voedingscentrum.nl, een Balansdag-brochure, een e-mail nieuwsbrief etc. Door middel van een grote hoeveelheid praktische informatie wordt uitgelegd hoe mensen de Balansdag in de praktijk kunnen toepassen. Het concept Balansdag maakt deel uit van de campagne 'Maak je niet dik!' en zal in 2006 en de jaren daarna verder ontwikkeld en ingevuld worden.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/