Ingezonden persbericht


Nieuwe arbeidsmarktmonitor bij 5 jaar Bureau Bob

34% MEER VACATURES VOOR PLANOLOGEN EN GEOGRAFEN

Ten opzichte van 2004 waren in 2005 34% meer vacatures voor planologen en geografen. Waren er in 2004 nog 246 vacatures, in 2005 ging het om 329 vacatures. De grootste stijging deed zich voor in de eerste helft van 2005 (+45%). Dit blijkt uit de nieuwe arbeidsmarkt- monitor van Bureau Bob, detacheringbureau op planologisch en ruimtelijk-economisch terrein.

Vooral woningcorporaties en adviesbureaus lieten een enorme toename in vacatures voor planologen en economisch geografen zien: +160%, respectievelijk +70%. De belangrijkste reden voor de vacatures bij woningcorporaties is een toenemende woningbouwopgave. Bij adviesbureaus ontstonden vacatures door het feit dat na drie jaar van krimp zich bij een groot deel van de bureaus weer een toename van opdrachten voordoet. De grootste afname van vacatures is bij provincies (-35%). De belangrijkste reden hiervan is de grote reorganisatie- en bezuinigingsgolf in 2005. Het marktaandeel van gemeenten blijft met 74% overigens veruit het grootst.

Grootste stijging op werkterrein vastgoed/planeconomie en economische zaken

Op alle werkterreinen zijn meer vacatures in 2005. Op het gebied van vastgoed/planeconomie en economische zaken is de toename het grootst: respectievelijk +214% en +184%. Ondanks een lichte daling in het marktaandeel, blijft ruimtelijke ordening het meeste vacatures (57%) houden, zo blijkt uit de arbeidsmarktmonitor van Bureau Bob. In het zuiden van Nederland zijn er relatief meer vacatures bijgekomen (+4%), ten opzichte van het noorden (-4%) van Nederland. De Randstad en midden Nederland behielden hun sterke positie in de regionale spreiding.

Verwachtingen voor 2006 zijn positief

Voor 2006 verwacht Bureau Bob ook een stijging van het aantal vacatures. Het aantal aanvragen dat bij Bureau Bob wordt neergelegd, vertoont namelijk net als het aantal vacatures een opwaartse lijn. Het aantal aangekondigde vacaturestops bij overheden en intermediairs stabiliseert en bovendien meldt een groot deel van de adviesbureaus en vastgoedmarktpartijen meer opdrachten vanuit de markt waardoor het aantal vacatures toeneemt.

Bureau Bob bestaat 5 jaar
Vijf jaar geleden is Bureau Bob gestart als gespecialiseerd detacheringbureau voor planologen en geografen. De afgelopen jaren is Bureau Bob uitgegroeid tot een gezond bedrijf en ook het afgelopen jaar bedroeg de groei ruim 25%. Bureau Bob is een landelijk opererend bedrijf met klanten als de gemeenten Almere en Amsterdam, de provincies Gelderland en Utrecht, woningcorporaties Woonmaatschappij Maasland en Portaal, vastgoedmarktpartijen als NS Vastgoed en FGH Bank en adviesbureaus als Royal Haskoning en Locatus. Bureau Bob detacheert zowel senioren als junioren. De vier werkvelden zijn: ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economische zaken en planeconomie/vastgoed.

/ / /

Informatie voor de pers

U kunt met uw vragen contact opnemen met Marleen van Beek-Hermkens, manager van Bureau Bob: telefoon (024) 373 58 11.


---- --