Gemeente Boekel


Bouwvergunningen ´klaar-terwijl-u-wacht´: de baliebouwvergunning

De gemeente Boekel start op 2 januari 2006 met de uitgifte van bouwvergunningen aan de balie. Als eerste gemeente in Nederland voeren we een vergaande vereenvoudiging door van de procedure voor deze vergunningen. Waarom is dit en wat betekent dit concreet?

Waarom?
De gemeente is er voor haar inwoners, de inwoners niet voor hun gemeente. Wat de inwoners willen moet de gemeente in beginsel uitvoeren of aangeven waarom dat niet kan.

Hoe meer verantwoordelijkheid bij de inwoners wordt gelegd en hoe meer de inwoners hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, des te meer is die inwoner bij zijn of haar eigen leefomstandigheden betrokken en des te groter is daarom de leefbaarheid.

De overheid is voor deregulering, ofwel het afschaffen van regels, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht. De gemeente Boekel heeft daarom de uitdaging opgepakt om zelf tot vermindering van regelgeving over te gaan voor zover dat uiteraard mogelijk is zonder in strijd met de wet te handelen. Zo is vorig jaar het welstandstoezicht al afgeschaft en wordt het systeem van kapvergunningen fors vereenvoudigd. Het volgende project in dit kader is de vereenvoudiging van de bouwvergunningverlening.

Wat betekent dit?
Doel is om te komen tot afgifte door de gemeente van een vergunning aan de balie, direct nadat de aanvraag is ingediend. De aanvraag wordt dan dus niet meer tevoren door de gemeente getoetst aan bestemmingsplan, Bouwbesluit en Bouwverordening. Echter, een bouwaanvraag moet aan de genoemde eisen wel voldoen. De verantwoordelijkheid voor die toetsing wordt neergelegd bij de gecertificeerde architect van de aanvrager. Een gecertificeerde architect is een architect, die aan bepaalde eisen voldoet, namelijk zijn of haar hoofdberoep moet architect zijn en hij of zij moet naar het oordeel van de gemeente hebben aangetoond kwalitatief hoogwaardige bouwtekeningen te kunnen maken. Deze architect dient bij de aanvraag schriftelijk te verklaren, dat de toetsing van de bouwaanvraag aan de wettelijke eisen heeft plaatsgevonden en dat de aanvraag daarmee in overeenstemming is.

De aanvrager blijft verantwoordelijk voor het gehele bouwproces en verklaart dit ook schriftelijk alvorens de bouwvergunning aan de balie wordt afgegeven. Er kan dan ´direct´ met de bouw worden begonnen; uiteraard blijft wel de bezwarentermijn van 6 weken gelden, binnen welke eventuele bouw voor eigen risico plaatsvindt. Besloten is om dit systeem gefaseerd in te voeren. Op dit moment gaat het gelden voor kleine bouwwerken en verbouwingen (die vallen onder de lichte bouwvergunning) en voor individuele bouwplannen voor een woning. Het systeem gaat dus (nog) niet gelden voor overige bouwwerken zoals bedrijfsgebouwen en projectmatig gebouwde woningen.

Voordelen
Voordeel van deze balievergunning voor de burger is, dat zeer snel een bouwvergunning kan worden verkregen. Een ander voordeel is dat de gemeente voor een dergelijke balievergunning aanzienlijk minder leges (kosten) in rekening brengt. Voor degene, die mogelijk bezwaar zou kunnen hebben tegen de bouwvergunning, blijft de mogelijkheid bestaan om bezwaar te maken. Ook de balievergunning wordt immers op de gemeentelijke informatiepagina's in de plaatselijke bladen bekend gemaakt. Voor diegene ontstaat dus geen nadeel.

Voordeel voor de gemeente is, dat de toetsing vooraf van de bouwplannen niet meer door de gemeente gebeurt, maar dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de architect en de aanvrager wordt gelegd. Daarmee hoeft de gemeente minder werk te doen. Omdat een architect wordt ingeschakeld voor het bouwplan, verwacht de gemeente hier en daar ook tot kwaliteitsverhoging van de bouwplannen te kunnen komen.

Hoe werkt dit concreet?
Architecten, die aan de eisen voldoen, kunnen zich aanmelden bij de gemeente om op de lijst voor balievergunning-architecten geplaatst te worden. Naast de genoemde eisen worden geen verdere eisen gesteld. Het is niet de bedoeling bepaalde architecten uit te sluiten van dit systeem.

Een aanvrager, die snel over een bouwvergunning wil beschikken, kiest een architect, die al op de lijst staat of daarop geplaatst kan worden, en vraagt hem om het bouwplan te ontwerpen en de aanvraag om bouwvergunning daarvoor in te dienen. Naast de aanvraag moet de architect dan een checklist invullen en ondertekenen, waarmee hij verklaart, dat de bouwaanvraag compleet is, dat hij het bouwplan aan de wettelijke eisen heeft getoetst en dat dit daaraan voldoet. De aanvrager moet een overeenkomst met de gemeente sluiten, waarbij hij verklaart verantwoordelijk te zijn voor een goede uitvoering van het bouwplan. Met deze stukken kan de aanvrager naar de balie van het gemeentehuis, waar hij direct een bouwvergunning kan krijgen. De rekening voor de kosten van de aanvraag (de leges) krijgt u enige tijd later thuis gestuurd. De gemeente zorgt voor publicatie van de verleende bouwvergunning. Hierbij geldt een bezwarentermijn van 6 weken. Start van de bouw binnen deze termijn is voor eigen risico.