Reclame Code Commissie

Klacht over commercial Inventum Pizzamaker afgewezen De Reclame Code Commissie heeft de klacht over een radiocommercial, waarin een Inventum Pizzamaker wordt aangeprezen, afgewezen.

In de radiocommercial wordt gezegd dat men met de nieuwe Inventum Pizzamaker in een handomdraai zelf pizzas kan bakken. Komt men na aankoop een boze pizzabakker tegen, dan hoeft men niet te vrezen, aangezien men tijdelijk een vlijmscherp pizzames erbij krijgt, aldus de commercial.
Klager is van mening dat de uiting in strijd is met de artikelen 2 en/of 3,4 en 6 van de Nederlandse Reclame Code. In een tijd waarin getracht wordt wapenbezit en het gebruik van wapens tegen te gaan, moeten geen quasi grappige opmerkingen over worden gemaakt.

Naar het oordeel van de Commissie is de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. Voor een ieder is direct duidelijk dat de uiting humoristisch is bedoeld en er kan niet worden geoordeeld dat de uiting mensen ertoe aanzet om het pizzames voor een ander doel te gebruiken dan om daarmee pizzas te snijden.
d.d. 9 januari 2006