Ingezonden persbericht


Nederlandse ondernemers positief over economie

§ Optimisme balans in Nederland meer dan verdubbeld

§ Flinke daling van vertrouwen bij ondernemers in VS en UK

§ Sterke stijging optimisme bij voormalige grootmachten Japan en Duitsland

Alphen aan den Rijn, 9 januari 2006 - Nederlandse ondernemers zijn voor het tweede jaar op rij flink optimistischer over de vooruitzichten van de Nederlandse economie dan het jaar ervoor. In een onderzoek dat accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton jaarlijks onder bedrijfseigenaren in meer dan 30 landen uitvoert, stijgt de optimisme/pessimisme balans* voor Nederland dit jaar met maar liefst 32%, van +31% naar +63%. Ons land scoort hiermee ver boven het gemiddelde.

Uit de eerste resultaten van het International Business Owners Survey (IBOS) 2006 blijkt ook dat er, in vergelijking met vorig jaar, grote veranderingen zijn in het optimisme dat ondernemers in verschillende landen tonen ten aanzien van de economie. Er is een verschuiving zichtbaar waarbij het optimisme bij de grootmachten van de afgelopen jaren, zoals Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, sterk daalt. Het vertrouwen in de economie bij bedrijfseigenaren in de Verenigde Staten is met bijna de helft gedaald van een optimisme/ pessimisme balans van +62% naar +32% in één jaar. In het Verenigd Koninkrijk is de daling nog groter, met een afname van +46% naar slechts +8%.

Tegelijkertijd vertonen de economische grootmachten uit de jaren '60, '70 en '80, Japan en Duitsland, duidelijke tekens van economisch vertrouwen. De balans voor Duitsland is dit jaar +41% in vergelijking met +16%, -6% en -37% in de voorgaande jaren. Japan, hoewel nog steeds negatief op -14%, staat mogelijk op de drempel van een serieuze comeback, nu het zich herstelt van balanscijfers van -27%, -46% en -71% in de afgelopen drie jaar.

Over de hele linie laat het onderzoek zien dat bedrijven in 26 van de 30 landen optimistisch zijn over de prestatie van hun economie. In 13 landen is het optimisme zelfs toegenomen in het afgelopen jaar. Ondernemers in het grootste deel van de G8 landen, inclusief de VS, Canada, UK, Frankrijk en Italië, hebben op dit moment duidelijk minder vertrouwen in de economie. Vier van de grootste dalers in het onderzoek zijn G8 landen.

Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton, licht toe: "In Nederland is sprake van groot optimisme onder bedrijfseigenaren. Ondernemers zien het komende jaar duidelijk met veel vertrouwen tegemoet. Opvallend is dat de verwachtingen wereldwijd sterk uiteenlopen. Zo daalt het vertrouwen juist voor een aantal grote economieën na een onzeker jaar. Hoewel de harde economische groei-indicatoren nog steeds positief blijven, is er een toenemende toestand van pessimisme die het vertrouwen schaadt. Of dit nu komt door de aanhoudende spanningen bij het conflict rondom Irak in de VS en de UK, orkanen in de VS of spanningen en onrust in Frankrijk, sociale en politieke gebeurtenissen lijken zeker invloed te hebben op de stemming in het bedrijfsleven. Enkele voormalige grootmachten uit de jaren '60, '70 en '80, zoals Japan en Duitsland, lijken echter aanzienlijk meer vertrouwen te hebben in de vooruitzichten. De grote winnaars van de afgelopen jaren - de nieuwe economische machten van de opkomende wereld, China en India, blijven blaken van economisch zelfvertrouwen".

De meest optimistische bedrijfseigenaren, vinden we voor het derde achtereenvolgende jaar in India, met een optimisme/pessimisme balans van +93% (+88%, +83% en +25% in de voorgaande drie onderzoeken). Ook in China, waar bedrijfseigenaren voor het eerst deelnamen aan het onderzoek, werd er qua vertrouwen goed gescoord met een balans van +77%. Andere zeer hoge scores komen van Ierland (van +79% naar +84%) en Zuid Afrika (een score van +80%, iets minder dan de +84% vorig jaar).

Vishesh Chandiok, internationaal partner van Grant Thornton in India vertelt: "Bedrijfseigenaren in India zijn nog steeds erg optimistisch. Er zijn geen signalen te zien voor een vertraging in de economie. Het groeiende vertrouwen in de private sector en de liberalisering van de handel blijkt - net als in China - een vruchtbare bodem voor middelgrote bedrijven die hier volop voordeel van hebben."


* Dit percentage geeft de verhouding aan tussen respondenten die positief zijn over het komende jaar en degenen die negatief zijn.

Over het onderzoek

Het International Business Owners Survey (IBOS) van Arenthals Grant Thornton is in de herfst van 2005 uitgevoerd onder meer dan 7.000 eigenaren van middelgrote bedrijven in 30 landen. Het IBOS werd voor het eerst uitgevoerd in 2002 en is een vervolg op het European Business Survey (EBS), dat werd uitgevoerd tussen 1993 en 2001. Het onderzoek is uitgevoerd door Experian Business Strategies Limited en Harris Interactive.

Over Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 111 landen en beschikt over een netwerk van circa 600 kantoren.


Noot voor de redactie/