Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Atos Consulting verricht onderzoek onder ruim 300 managers naar innovatiekracht bedrijven en overheidsorganisaties

Innovatief vermogen nederlands bedrijfsleven en overheid komt onvoldoende tot zijn recht door risicomijdend gedrag

Utrecht, 9 januari 2006 - Het innovatieve vermogen van Nederlandse bedrijven en overheidsorganisaties komt onvoldoende uit de verf. Hoewel bestuur en management het belang van innovatie onderschrijven, staat het thema niet of nauwelijks op de bestuursagenda. Vernieuwing is niet alleen onvoldoende verankerd in processen en bedrijfscultuur, de rol van informatietechnologie tijdens vernieuwingsprocessen blijft daarnaast sterk onderbelicht. Dat is een van opmerkelijke resultaten uit een onderzoek dat Atos Consulting heeft verricht onder ruim driehonderd CIO's, bedrijfs- en IT-managers naar de innovatiekracht van Nederlandse ondernemingen en overheidsorganisaties. Opmerkelijk, omdat ruim driekwart van de ondervraagden zichzelf als een innovator beschouwt en stelt dat innovatie te managen is.

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties in de private en de publieke sector zichzelf wel degelijk in hoge mate of bovengemiddeld innovatief beschouwen, terwijl ze aan branchegenoten slechts een matig rapportcijfer toekennen. Het oordeel over de innovatiekracht van Nederland als geheel is nog kritischer en wordt als beneden gemiddeld ervaren. Als een van de belangrijkste oorzaken wijzen de respondenten op het risicomijdende gedrag dat Nederlandse organisaties en bedrijven van oudsher zou kenmerken. Hoewel zeventig procent van de ondervraagden het belang van innovatie onderschrijft en bijna de helft zichzelf als vernieuwend omschrijft (46 procent), deinzen veel organisaties terug voor mogelijke afbreukrisico's in hun markt en onder klanten. Innovatie is noodzakelijk, maar dient op gecontroleerde wijze plaats te vinden, luidt het adagium.

Daarnaast staat het thema nog te weinig ter discussie tijdens bestuursvergaderingen. Een overgrote meerderheid beoordeelt daarnaast de borging van innovatie in processen, cultuur en afrekenmechanismen als ontoereikend. Daarnaast wordt het belang van IT als smeerolie en enabler van veranderprocessen wel erkend, maar wordt het in de praktijk nog te weinig ingezet. Bij 72 procent van de organisaties speelt informatietechnologie nauwelijks of geen rol bij innovatie. De IT-afdeling wordt dan ook zelden beschouwd als een aanjager van vernieuwingen.

"De grondhouding die in dit onderzoek naar voren komt, werkt door in de wijze waarop organisaties over het algemeen met innovaties omgaan. Om vernieuwingsprocessen te laten slagen, is allereerst een gedegen analyse noodzakelijk van bestaande bouwstenen, producten en ervaringen. Vervolgens komt het erop aan deze op een intelligente wijze te combineren met nieuwe inzichten, concepten en technologieën. Een goede en heldere structurering is een van de belangrijkste fundamenten voor het innovatieve vermogen van een organisatie", aldus Han van der Zee, partner van Atos Consulting.

Over Atos Consulting
Atos Consulting is een toonaangevende, internationale business- en IT-consultancy met wereldwijd meer dan 2500 gedreven professionals, van wie er circa 950 in Nederland werken. Atos Consulting is de partner voor klanten die zoeken naar effectieve oplossingen op het gebied van rendement, organisatie, processen en control. Zij biedt diepgaande kennis van branchespecifieke, primaire processen én van ondersteunende processen, zoals Finance, HRM en IT. Indien nodig biedt Atos Consulting ook interim management of neemt zij processen over. Daarbij neemt Atos Consulting een onafhankelijke positie in, adviseert zij deskundig en werkt nauw samen - voor en mét klanten.

Atos Consulting is een zelfstandig onderdeel van Atos Origin, de grootste beursgenoteerde Europese IT-dienstverlener (omzet ruim 5 miljard euro), waar circa 46.000 mensen werken, van wie circa 9000 in Nederland. Atos Origin stelt haar klanten - top 500-ondernemingen - in staat hun visie om te zetten in resultaten door strategische advisering, systeemintegratie en managed operations. Bezoek voor meer informatie over onze werkwijze, klanten en resultaten: www.atosconsulting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht