Gemeente Rotterdam

Nr. 2
9 januari 2006

Integratie-estafette trekt belangstelling

Al honderd bijeenkomsten Rotterdam Mee

In het kader van de integratie-estafette van de gemeente Rotterdam is de honderdste bijeenkomst georganiseerd. De honderdste aangemelde activiteit is een bijeenkomst van het Intercultureel Vrouwen Centrum in Spangen. Ruim twintig vrouwen van uiteenlopende herkomst praten op 27 januari over wat er nodig is om in de Rotterdamse samenleving te kunnen integreren. Onder het motto "Samen werken aan een wereldstad. Rotterdam mee!" denken Rotterdammers deze maanden mee over integratie. Het gaat er vooral om wat mensen zélf kunnen doen.

Iedereen is verantwoordelijk voor integratie
De gemeente Rotterdam wil zoveel mogelijk burgers betrekken bij het integratiebeleid en nodigt de Rotterdammers uit met ideeën te komen die bij kunnen dragen aan integratie. De uitkomsten van het interactieve traject worden gebruikt als bouwstenen voor de kadernota integratie die dit jaar verschijnt.

De integratie-estafette is vooral gericht op actie. Organisaties die activiteiten organiseren waarbij integratie centraal staat, worden ondersteund met subsidie. Er zijn al talloze organisaties die aan de oproep van de gemeente gehoor hebben gegeven. Verspreid over de stad zijn honderden mensen in beweging gekomen voor integratie. Dat zijn niet alleen gewone 'plenaire' bijeenkomsten, maar ook het houden van een modeshow of het schrijven van een rap door jonge moeders. Van elke activiteit volgt een verslag waarin punten van discussie, suggesties, ideeën en plannen terug te vinden zijn. Inmiddels is de honderdste activiteit aangemeld én aanmelding is nog steeds mogelijk. Op de website www.rotterdammee.nl staat alles te lezen over de actie en kunnen organisaties hun activiteiten aanmelden en subsidie aanvragen. De actie loopt tot en met 31 januari 2006.

Debatmobiel en focusgroepen
Momenteel trekt een team van enquêteurs door Rotterdam. Zij vragen mensen op straat naar hun mening over Rotterdam, waar mensen met 160 nationaliteiten met elkaar leven. Ook wethouder Geluk van Onderwijs en Integratie reist met regelmaat mee met deze enquêteursploeg in de zogenaamde 'debatmobiel'. Daarnaast komen groepen burgers - een dwarsdoorsnede van de Rotterdamse bevolking - bij elkaar om van gedachten te wisselen over integratie. Alle bevindingen, plannen en suggesties komen samen op 3 februari tijdens een slotbijeenkomst. Over het tijdstip, locatie en programma van deze bijeenkomst wordt binnenkort meer bekend gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdammee.nl.

noot voor de redactie/