Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (09/01)

OOSTERHOUT NB, 9 januari 2006

Politie pakt telefooncel krakers

OOSTERHOUT: Een politieagent zag in zijn vrije tijd hoe twee mannen een telefooncel probeerden te kraken in winkelcentrum Zuiderhout. Dat gebeurde op zondagavond 8 januari 2006, omstreeks 20.15 uur. Hij waarschuwde meteen zijn dienstdoende collegas. Omdat de identiteit van het duo bekend was, konden ze vrij snel in hun woonomgeving worden ingerekend. Een van hen had het gereedschap nog in zijn jaszak zitten. De twee zijn goede bekenden van politie in Justitie. Het duo komt uit Oosterhout en de mannen zijn 36 en 26 jaar oud. Ze zijn allebei, in het belang van het onderzoek, in verzekering gesteld en ingesloten. Eén van hen heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.
Het ging om een publieke telefooncel naast de supermarkt C1000. Onder het toestel was een groene beschermingskap opengebroken, vermoedelijk om zodoende bij het muntgeld te kunnen komen. Dit is echter niet gelukt. De politie heeft de storingsdienst van PTT Telecom gewaarschuwd om de telefooncel te repareren en om aangifte te doen.

Fietser zwaar gewond bij verkeersongeval

SPRANG-CAPELLE: Rond de klok van 09.50 uur is maandagochtend 9 januari een 81-jarige Waalwijker zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval. De man reed op zijn fiets over de Torenstraat en werd aangereden door de bestuurder van een personenauto. Die was net daarvoor vanuit de Hendrikus Chabotstraat de Torenstraat ingedraaid. Het slachtoffer kwam onder de auto terecht. In eerste instantie rukte personeel de brandweer en de traumahelikopter uit om het slachtoffer van onder de auto te bevrijden. Dit bleek na aankomst van de ambulance echter niet noodzakelijk. Het slachtoffer was buiten bewustzijn en is zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is vastgesteld dat hij een gebroken kaak, rib, heup en bekken had opgelopen bij het ongeval. Specialisten van de verkeersongevallendienst van de politie Midden en West Brabant stelden een uitgebreid onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Ook worden er getuigen verhoord.

Beginnend bestuurder raakt rijbewijs kwijt

WERKENDAM: Een zogenaamde Beginnende Bestuurder raakte op 9 januari om 00.30 zijn rijbewijs kwijt. Agenten zagen hem rijden op De Richter in Werkendam. Bij de controle die volgde bleek de verdachte onder invloed van alcohol te zijn. Hij moest daarom mee naar het politiebureau. De ademanalyse gaf een uitslag van 390 ug/l, wat overeenkomt met een bloedalcoholgehalte van circa 0,85 . De 20-jarige inwoner van Zaandam moest meteen zijn rijbewijs inleveren. Verdachte was, naar eigen zeggen ook licht onder invloed van softdrugs.
Vanaf 1 januari 2006 gelden strengere regels voor alcohol in het verkeer. Voor iedereen die z'n rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002, of het nog gaat halen, geldt de nieuwe alcohollimiet van 0,2. Deze limiet geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. De strengere alcohollimiet geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist díe groep een hoge kans heeft op een ongeluk. Van de 250 doden en 3500 zwaargewonden per jaar door alcohol in het verkeer, is ongeveer een kwart jonger dan 24 jaar.

Onderzoek naar inbraken

OOSTERHOUT: Lederen jassen zijn gestolen bij een inbraak in een winkelpand aan de Arendstraat. De inbrekers hadden met een steen de ruit van de toegangsdeur vernield en waren door het ontstane gat naar binnen gekropen. Vanuit de winkel werd de nieuwe collectie lederen jassen meegenomen. De eigenaar ontdekte de inbraak op zondagavond 8 januari, nadat rond 21.10 uur het alarm in werking was getreden.

HOOGE ZWALUWE: Er is ingebroken in een woning aan De Wetering in Hooge Zwaluwe. De inbraak vond plaats tussen zondagavond 8 januari 2006 23.50 uur en maandagochtend 9 januari 2006 06:30 uur. De nog onbekende daders maakten een gat naast het slot van de garagedeur. Door het ontstane gat kon men het slot aan de binnenzijde bedienen en de deur open. Uit de garage zijn een bromfiets en een buitenboordmotor gestolen en uit de bijkeuken een strijkijzer.

De politie nam in beide gevallen een aangifte op. Het is een vaste procedure dat ook een buurtonderzoek wordt verricht en een technisch sporen onderzoek wordt ingesteld door de technische recherche.

Twee arrestaties na bedreiging

OOSTERHOUT: Twee inwoners van Oosterhout zijn door de politie opgepakt op verdenking van bedreiging. De eerste arrestatie vond plaats op zondagavond 8 januari om 17.30 uur. Het gaat om een 21-jarige man. De twee aanhouding volgde maandagochtend 9 januari om 09.50 uur toen een 44-jarige man werd opgepakt. De politie ziet hem als hoofdverdachte van een bedreiging, waarbij de ex-vrouw van de 44-jarige man door het tweetal werd bedreigd.
De 41-jarige vrouw meldde dat zondagmiddagmiddag bedreigd was door haar ex-man. De politie nam de zaak uiterst serieus om dat de vrouw in het verleden is neergeschoten, waarbij haar ex-man als verdachte gezien werd. Het is toen echter niet tot een veroordeling gekomen. Beide mannen zijn ingesloten en in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Kettingbotsinkje

RIJEN: Op de Oude Rijksweg ontstond maandagochtend 9 januari rond 08.20 uur een verkeersongeval. De politie werd erbij geroepen. Het bleek te gaan om een kettingbotsinkje, waarbij drie voertuigen betrokken waren.
De achterste auto, bestuurd door een 37-jarige Tilburger botste op de middelste auto. Achter het stuur van deze middelste auto zat een 25-jarige vrouw uit Tilburg. De voorste auto werd bestuurd door een door een 47-jarige uit Tilburg. Alle voertuigen liepen blikschade op. De respectievelijke bestuurders kwamen met de schrik vrij. De politie maakte proces-verbaal op en regelde het verkeer.

Boetes bij verlichtingscontrole

DISTRICT OOSTERHOUT: Op maandagochtend 9 januari 2006 hield de politie op diverse locaties verlichtingscontroles. De politie let deze week weer streng op het voeren van verlichting door fietsers. De overige weggebruikers hebben er belang bij dat fietsers goed zichtbaar aan het verkeer deelnemen. Hierdoor kunnen verkeersongevallen voorkomen worden.

KAATSHEUVEL: Op de Sprangsestraat en de Vaartstraat gingen in totaal 10 fietsers op de bon. Hun boete bedraagt 20,-

MADE: De politie het voeren van fietsverlichting op de Godfried Schalckenstraat, de Lignestraat en op de Kanaalweg-west. Zestien overtreders zijn daarbij geverbaliseerd.

WAALWIJK: De Waalwijkse politie telde 25 overtreders op het Halve Zolenpad. Zij kregen allemaal een bekeuring van 20,- Daar ging ook een bromfietser op de bon omdat hij zijn helm niet droeg. Deze overtreding kost tegenwoordig 50,-
Vanaf 1 januari 2006 gelden nieuwe tarieven voor
verkeersovertredingen. Hierbij geldt het principe: hoe gevaarlijker, hoe duurder.
Bijvoorbeeld: wie door rood rijdt, riskeert niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van een ander. Dus is die boete verhoogd van 90,- naar 130,- De boetebedragen van lichtere vergrijpen zijn lager geworden. Een snelheidsovertreding op de autosnelweg van 4 km/u kostte de overtreder vorig jaar nog 30,- Deze bekeuring is verlaagd naar 14,-

OOSTERHOUT: De politie in Oosterhout schreef 27 processen-verbaal uit, verdeeld over de gehele gemeente Oosterhout. En passant kregen drie fietser en een bromfietser een bekeuring omdat zij over een voetpad reden. Twee weggebruikers die, onder het oog van de agenten, door rood licht rijden gingen ook op de bon.

RIJEN: Drie politieagenten hielden de verlichtingscontrole op de Oosterhoutseweg in Rijen. Daar passerenden 16 fietsers waarvan de verlichting niet werkte of niet in werking was gesteld. Alle overtreders kregen een boete. Voor een groot aantal fietsers dat hun verlichting wel in orde had, was er een kleine attentie, in de vorm van een fluorescerend polsbandje.

Auteur: Jeroen Steenmeijer