Partij van de Arbeid


Den Haag, 09 januari 2006


Vragen van de leden Arib, Heemskerk en Dijsselbloem (allen PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Vreemdelingenzaken en Integratie


over de gevolgen van de nieuwe Zorgverzekeringswet voor Marokkaanse remigranten


1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in het NRC-Handelsblad over Marokkanen die terugkeer eisen in verband met de nieuwe zorgverzekeringswet? 1)


2.

Deelt u de angst en de onzekerheid waarin op dit moment Marokkaanse remigranten verkeren als gevolg van de zorgverzekeringswet?


3.

Vindt u het acceptabel dat remigranten vanaf deze maand meer dan de helft van hun uitkering moeten inleveren voor de zorgpremies en dat soms de premies meer bedragen dan de uitkering? Deelt u de mening dat het voor remigranten onmogelijk is gemaakt financieel rond te komen? Zo ja, wat gaat u hieraan doen en binnen welke termijn?


4.

Bent u op de hoogte van het feit dat deze groep mensen een veel lager inkomen heeft en dat slechts in uitzonderlijke gevallen remigranten een pensioen hebben? Zo ja, wat gaat u doen om inkomensachteruitgang bij deze groep te voorkomen?


5.

Bent u op de hoogte van het feit dat de meeste remigranten bij terugkeer naar landen van herkomst het recht op verblijf in Nederland hebben verloren en dus niet kunnen terugkomen om voor hun rechten op te komen? Zo ja, vindt u dit humaan?


6.

Deelt u de mening dat deze situatie voor de migranten die mogelijke plannen hadden te remigreren, niet bevorderlijk is? Deelt u de mening dat hierdoor de
betrouwbaarheid van de overheid in het geding is, omdat migranten niet van te voren op mogelijke consequenties van remigratie zijn gewezen?


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl