Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Herinrichting speelplekken voortaan op aanvraag

BARENDRECHT (09 januari 2006) ­ De gemeente Barendrecht gaat de herinrichting van bestaande speelplaatsen anders aanpakken. Tot nu toe kwam iedere speelplek ongeveer één keer per tien jaar in aanmerking voor een nieuwe inrichting. Maar vanaf nu kunnen kinderen en bewoners zelf contact opnemen met de gemeente als een speelplek niet meer aan de eisen van de wijk voldoet. De gemeen- te Barendrecht verwacht dat ze per jaar 10 tot 15 speelplaatsen op verzoek kan herinrichten. Uitaard hanteert de gemeente hiervoor specifieke spelregels.

De gemeente Barendrecht vindt spelen belangrijk. Spelen is goed voor de persoonlijke en emotionele ont- wikkeling van kinderen. Ieder kind heeft dan ook het recht op een `eigen' plek in zijn of haar wijk. Daarbij hoort een passend speelbeleid. Tot nu toe kwam iedere speelplek ongeveer één keer in de tien jaar in aan- merking voor herinrichting. Dit had tot gevolg dat veranderde wensen door bijvoorbeeld een andere samen- stelling van de wijk maar eens in de tien jaar gehonoreerd konden worden. Daar komt nu verandering in. Kinderen en bewoners krijgen nog meer invloed op het spelen in hun wijk. Om hieraan gestalte te geven is één van de belangrijkste selectiecriteria voor herinrichting van een speelplek in het nieuwe beleid de inzet van (buurt)bewoners. In het Barendrechtse speelbeleid bepaalt niet de gemeente, maar bepalen de kinderen en buurtbewoners hoe de speelplek ingericht wordt. Uiteraard begeleidt de gemeente bewoners hierbij. Be- langrijke criteria bij de inrichting van speelplekken zijn veiligheid, duurzaamheid, budget en voldoende varia- tie in spelaanbod in de wijk.

Omdat spelen belangrijk is, houdt de gemeente zelf ook een oogje in het zeil. Als de gemeente vindt dat er in Barendrecht plekken zijn met te weinig speelmogelijkheden, neemt zij zelf het initiatief. Alle betrokken bewoners in het betreffende gebied worden dan per brief uitgenodigd om deel te nemen aan een herinrich- tingsproces.

Herinrichtingsproces
Het herinrichtingsproces bestaat uit vier stappen. Bewoners kunnen hun wensen indienen bij de gemeente. Vervolgens krijgen twee buurtvertegenwoordigers een vragenlijst toegestuurd over het functioneren van de speelplaats en de wensen die er zijn. De gemeente toetst aan de hand van deze informatie de urgentie voor herinrichting. Vervolgens bepaalt de gemeente of de speelplek in aanmerking komt voor herinrichting. Zo ja, dan krijgen de vertegenwoordigers een aantal informatiepakketten mee met onder andere een plattegrond van de speelplaats, een catalogus met speeltoestellen waaruit de buurt kan kiezen en het beschikbare bud- get. In het pakket zit ook een enquêteformulier. Nadat de vertegenwoordigers een plan hebben opgesteld, gaan zij in hun buurt toetsen of hier voldoende draagvlak voor bestaat. Als dat zo is, sturen zij het voorstel naar de gemeente. Daarna vindt overleg plaats met de buurt en gemeente. De gemeente verwerkt de voor- stellen van bewoners en kinderen in een plattegrond. Zij toetst vervolgens of het voorstel voldoet aan eisen van veiligheid en of het voorstel binnen het budget blijft. De gemeente stuurt het uitgewerkte voorstel naar de buurtvertegenwoordigers. De buurtvertegenwoordigers gaan hiermee naar hun achterban. Als iedereen akkoord is, werkt de gemeente het plan definitief uit en zorgt vervolgens voor de aanleg.

pagina 1 van 2

Interesse?
Kinderen en bewoners die wensen hebben ten aanzien van de inrichting van speelplekken in de wijk kunnen een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente Barendrecht, t.a.v. afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 501, 2990 EA Barendrecht. Voor meer informatie over de herinrichting van speelplekken kan men contact opnemen met het gemeentelijk Servicecentrum op (0180) 698 398 en vragen naar dhr. M.C.M. Box speelvoorzieningen.
.

Noot voor de pers,