PERSBERICHT - 2006-01-09

Dagelijks bijna 1500 verschillende activiteiten op evenementenkalender

Berlijn gezelligste cultuurhoofdstad van Europa

De Berlijnse evenementenkalender biedt dagelijks zowat 1500 items, een aantal. dat zijn gelijke niet kent. Maar liefst 175 musea, drie operahuizen, acht professionele, grote symfonieorkesten en ongeveer 130 theaters en ensembles vormen de culturele voedingsbodem van de stad, die nooit slaapt en niet voor niets wereldwijd steeds meer faam geniet als de gezelligste cultuurhoofdstad van Europa.

Onderweg in Berlijn: WelcomeCard 2006 met talloze kortingen De Berlin WelcomeCard is een van de populairste producten van Berlin Tourismus Marketing GmbH (BTM). U mag gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Berlijn en Potsdam en geniet van talloze kortingen van tot 50 procent op stadsrondritten, in musea en culturele instellingen, in restaurants, winkels, en sinds dit jaar ook in sportcentra. Bij deze aanbiedingen zijn 121 organisaties betrokken.

Er bestaan twee versies van de WelcomeCard, het ideale Berlin Ticket voor de FIFA wereldkampioenschappen voetbal 2006: met een geldigheidsduur van 72 uren of van 48 uren. Het product is bij de drie BERLIN infostores van BTM (Brandenburger poort, Europa-Center en Alexanderplatz / Televisietoren), online bij
www.berlin-tourist-information.de en onder andere in veel Berlijnse hotels verkrijgbaar.

De verkoopprijs bedraagt afhankelijk van de geldigheidsduur 16 euro (voor 48 uren) resp. 22 euro (voor 72 uren). De Berlin WelcomeCard eveneens is eveneens te koop bij de Air Berlin Ticketsbalie op luchthaven Amsterdam Schiphol, hal 3.

Berlijn Wereldfeest van de voetbalcultuur: het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2006
De fascinatie voor "Voetbal" zal in 2006 ook ruime kringen gaan trekken door het cultuurlandschap: fotografie, beeldende kunsten, film, en literatuur en theater zullen elkaar de bal toespelen. In het totaal werden er 48 projecten in het kunst- en cultuurprogramma opgenomen. Alleen al 20 projecten van het officiële FIFA-cultuurprogramma gaan door in Berlijn.

Sport en politiek
Vanaf het voorjaar van 2006 is er een tentoonstelling, die speciaal aanzet tot nadenken en op deze historische plaats ingaat op de geschiedenis van het misbruik van sport voor politieke doeleinden. Samen met het begin van de FIFA WK werd de zogenaamde "Langemarckhalle" met de klokkentoren aan het Maifeld van het Olympiastadion gerestaureerd en in samenwerking met het Duits Historisch Museum uitgebouwd tot een informatieruimte. De door de Nationaalsocialisten aan de voet van de klokkentoren gebouwde "Langemarckhalle" gold in de NS-tijd als cultusoord en werd destijds een mythe.

Literatuur over voetbal
Lang voor de eerste match op gang wordt gefloten, ontmoeten internationaal belangrijke auteurs elkaar op de "Top van de Wereldliteratuur", om daar hun teksten en gedichten rond het thema voetbal voor te stellen. Het Deutsche Historische Museum opent in april een grote tentoonstelling met als titel "Das Spiel", en in het Filmmuseum loopt de speciale show "Tor! Fußball und Fernsehen". Het Friedrichstadtpalast bereidt een grote voetbalrevue voor, de Staatsopera presenteert "Soccersongs", een voetbalstuk van Robert Wilson, en de Neuköllner Oper voert een voetbal-musical op met als titel "Halbfinale".

Popfestival
In het Treptower Park gaat parallel met het wereldkampioenschap een groot popfestival door, met de naam "popKick.06", waar internationaal bekende bands uit de 32 landen die aan de eindronde deelnemen gaan optreden. Op het festivalterrein en op vele andere plaatsen in de stad worden grote projectieschermen opgesteld, waarop de fans, die geen tickets meer konden bemachtigen, de matchen op de voet kunnen volgen. "Berlin - Story of Football" grote affiches worden in de stad opgehangen op die plaatsen, die een historische band met het voetbal hebben. In het Huis van de Wereldculturen zal het Braziliaanse Ministerie van Cultuur een doorsnede van de Braziliaanse cultuur voorstellen onder het motto "Copa da Cultura - Brasilien in Deutschland".
Meer over het randprogramma bij het WK:
www.berlin-tourist-information.de/fifawm2006/

Het nieuwe jaar begint met internationale festivals Tot 10 februari zorgt de Deutsche Oper Berlin met het Puccini-festival voor een eerste hoogtepunt van het festivalprogramma 2006. Maar liefst zes (van de in totaal tien) operas van Giacomo Puccini staan in januari en februari 2006 op het programma. Ze bieden een overzicht over de creaties van een de meest bekende protagonisten van de Italiaanse opera bij de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw. Puccini Festival, 08.1 tot 10.2.2006, Deutsche Oper, www.deutscheoperberlin.de

Filmhoofdstad
Elf dagen lang, van 9 tot 19 februari, wordt de metropool aan de Spree de hoofdstad van de film: de 56ste Internationale Filmfestspiele Berlin (Berlinale) brengen sterren en sterretjes van de internationale filmindustrie, kunst en glamour naar de stad, terwijl filmfanaten de bioscoop tot het middelpunt van hun leven maken. Met ongeveer 350 films in het openbare programma de meeste daarvan wereld- of Europese premières en meer dan 150.000 verkochte tickets is de Berlinale niet alleen een van s wereld belangrijkste filmfestivals maar ook het belangrijkste publieksfestival ter wereld.

Droomvrouwen
De retrospectieve speelt zich ditmaal af rond droomvrouwen: de heldinnen van het doek uit de jaren vijftig. In het brandpunt staat de enscenering van de vrouwelijkheid in de internationale film vlak na de oorlog. 45 films presenteren 30 actrices uit de VS, Europa en Japan. Het filmmuseum van Berlijn richt begeleidende voordrachten en discussies in. Daar is verder ook een tentoonstelling gewijd aan een droomvrouw: "Hildegard Knef. Eine Künstlerin aus Deutschland" loopt nog tot 17 april 2006.
56. Internationale Filmfestspiele Berlin, 9 tot 19.2.2006, www.berlinale.de

Staatsopera
De feestdagen dit jaar van de Staatsopera van 8 tot 16 april wijden hun operaprogramma bij het tienjarige jubileum net als tijdens het eerste jaar aan het werk van Richard Wagner: met "Parsifal" en "Tristan und Isolde" staan twee centrale werken van deze componisten op het programma, het eerste in een regie van de filmproducent Bernd Eichinger, het tweede in een nieuwe enscenering van de gerenommeerde toneelregisseur Stefan Bachmann. Het contrastrijke concertprogramma belooft met werk van Gustav Mahler, Arnold Schönberg en Felix Mendelssohn, en met Bartholdy en Daniel Barenboim als vertolkers van beide boeken van het "Wohltemperierten Klaviers" van Johann Sebastian Bach top-uren in de Philharmonie.
Festtage 2006, 8.4 tot 16.4.2006, Staatsopera,
www.staatsoper-berlin.org

Nieuwe musea
Van de Germanen in de Romeinse Tijd tot de hereniging, van Byzantium tot Max Liebermann: openingen van musea in het centrum en aan de Wannsee Nadat in de laatste tien jaren 25 musea in Berlijn nieuw of opnieuw werden geopend, waaronder de Gemäldegalerie, het Joodse Museum of het Filmmuseum, brengt ook het jaar 2006 voor het museumlandschap prominente nieuwe openingen: de opening resp. de heropening van de gerestaureerde Max Liebermann-villa aan de Wannsee, het eveneens volledig gerestaureerde Zeughaus, waarin de permanente tentoonstelling van het Duitse Historische Museum met een overzicht over 2000 jaar Duitse geschiedenis zal te zien zijn, en de heropening van het Bode-museum op het museumeiland.

Museumeiland
Het Berlijnse museumeiland, Europas grootste culturele investeringsproject en werelderfgoed van de UNESCO, zal in 2006 een volgend etappedoel bereiken in de realisatie van het door de stichtingsraad in 1999 opgezette masterplan, nadat sinds de heropening van de Oude Nationale galerij in 2001 de eerste van vijf tempelachtige museumgebouwen opnieuw herrezen is.

Bodemuseum
Sinds 1997 werd het Bodemuseum volledig gesaneerd, en nu wordt het in juli 2006 heropend als onderdak voor de collectie beeldhouwwerk en het museum voor laat-antiek en Byzantijnse kunst. Sinds oktober 2004 is in de sokkelverdieping terug het muntkabinet toegankelijk. De collectie beeldhouwwerk is een van de grootste verzamelingen aan ouder plastiek in Duitsland. Na decennia van deling kon de verzameling in het Bode-museum terug worden samengebracht. Het museum voor Byzantijnse kunst bezit een collectie van eerste rang laat-antiek en Byzantijnse kunst, en is uniek in zijn soort in Duitsland. Er wordt vroeg-godsdienstige, Byzantijnse en post-Byzantijnse kunst getoond uit de periode van de 3de tot de 19de eeuw.
Bodemuseum, opening juli 2006, www.smb.museum

Tentoonstellingshoogtepunten: melancholie en Vaticaanse barok De reeks tentoonstellingshoogtepunten wordt geopend met een grote thematentoonstelling: in de Neue Nationalgalerie loopt van 7 februari tot 17 mei "Melancholie - Genie und Wahnsinn in der Kunst", een samenwerkingsproject tussen de Staatlichen Museen zu Berlin en de Réunion des Musées Nationaux de France. Melancholie als drijvende kracht van de creatieve, artistieke geest deze voorstelling doorloopt twee eeuwen Europese kunstgeschiedenis, zoals de tentoonstelling aan de hand van belangrijke meesterwerken van de Klassieke Oudheid tot op vandaag aantoont.

Meesterwerken
Vanuit internationale musea en collecties werden talrijke meesterwerken uit de schilderkunst, de grafische kunst en beeldhouwwerken, kostbare manuscripten en documenten en alchemistische en wetenschappelijke instrumenten samengebracht. Zo ontstaat een breed panorama rond het thema "Genie und Wahnsinn in der Kunst", waarin voorstellingen uit de Oudheid van de Griekse held Ajax voorkomen naast portretten en zelfportretten van belangrijke kunstenaars, waaronder Albrecht Dürer, Johann Heinrich Füssli, Philipp Otto Runge, Arnold Böcklin en Pablo Picasso, met het gelaat van de in zichzelf gekeerde melancholicus.

Daarnaast vormen voorstellingen van de mens in een als overmachtig ervaren natuur het zwaartepunt van de tentoonstelling zoals bijvoorbeeld Caspar David Friedrichs "Der Mönch am Meer" of Edvard Munchs "Melancholie". "Melancholie - Genie und Wahnsinn in der Kunst", van 7.2 tot 17.5.2006, Neue Nationalgalerie, www.smb.museum

Vatikaan
Ook het Martin Gropius-gebouw worden dit jaar spectaculaire tentoonstellingen voorgesteld. Van 12 april tot 10 juli is daar unieke voorstelling Barock im Vatikan Kunst und Kultur im Rom der Päpste te zien.

Berlin - UNESCO design-stad
De UNESCO nam Berlijn op als eerste Duitse stad in het wereldwijde creatieve steden-netwerk "Creative Cities Network". De UN-organisatie voor vorming, wetenschap, cultuur en communicatie verleent de stad in januari 2006 de titel "Stadt des Designs". Berlijn is als doorsnede en ontmoetingspunt van verschillende culturen, uiteenlopende levensstijlen en tradities ook een aantrekkingspool voor creatieve mensen en een bakermat voor creatieve ideeën. De UNESCO-erkenning als "Stadt des Design" is een blijk van waardering voor de prestaties van de ontwerpers, de modemakers, de fotografen, architecten en beeldende kunstenaars uit heel de wereld, die in Berlijn wonen.

Wereldnetwerk
Tot het wereldnetwerk van creatieve steden behoren naast Berlijn ook Buenos Aires als Stad van het Design, Edinburgh als Stad van de Literatuur, Santa Fé en Assuan als Steden van de Volkskunst en Popayan in Columbia als Stad van de Gastronomie. Berlijn is op vele vlakken van het design een vooruitstrevende stad. Bijna 11.700 Berlijners en Berlijnsen werken in de modebranche, in het product- en het meubeldesign, in de architectuur, de fotografie en de beeldende kunst.

Mode- en shopping-metropool Berlijn
Een bijzondere reden voor bezoekers uit heel de wereld zijn in elk seizoen van het jaar de themas mode en shopping. Juist in dit segment is de Duitse hoofdstad traditioneel trendbepalend. Al in de Pruisische periode stond de Berliner Chic er voor bekend, ondeugender en geëxalteerder te zijn dan de Parijse couture. In de Golden Twenties was Berlijn zelfs de leidende modemetropool van Europa. Vandaag is de pulserende stad, waarin de zeven modescholen de komende creatieve generatie vormen, een bron van inspiratie voor fashion designers en trendscouts.

Creatief milieu
Van dit creatieve milieu genieten natuurlijk niet alleen de specialisten uit de branche, maar ook de bezoekers aan Berlijn. Meer dan 30 000 winkels, stores, boetieks en designer-shops trachten elkaar met hun aanbod te overtroeven. Bovendien zijn er meer dan 30 vlooien- en rommelmarkten, en ongeveer 135 weekmarkten met de meest diverse waren en verse specialiteiten uit de regio.

Koopcentra
Traditionele koopcentra zijn de glamoureuze Kurfürstendamm met zijn talloze modezaken en exclusieve internationale design-boetieks, het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) het grootste warenhuis van het Europese vasteland , de Friedrichstraße met haar mondaine winkels en het nieuwe stadscentrum aan de Potsdamer Platz. Alle bekende modeontwerpers zijn met één of meer filialen vertegenwoordigd aan de Spree: van Chanel over Cerruti 1881 en Escada tot Kenzo, Prada en Yves Saint Laurent. Maar ook Berliner Fashion Design, Second Hand, Schrilles en Kurioses zijn te koop. De zaken zijn in de regel open van maandag tot zondagavond 20u.

Nieuwe tempel van verheven amusement: de Roaring Twenties terug in Berlijn
De lichte muze beleeft dezer dagen in Berlijn een renaissance, die aansluit bij de grote traditie van de Berlijnse "Roaring Twenties". Al op 1 december 2005 opende "Goya" zijn deuren. Deze nieuwe club zorgt in de voormalige metropool aan de Nollendorfplatz terug voor (nacht)-leven. De "Goya", wat moet worden begrepen als "amusementskathedraal", verwent de nachtvlinders van donderdag tot zondag met een buitengewoon aanbod.

Vrouwelijke portiers
De glamoureuze clubervaring richt zich tot de doelgroep van de 30 tot 50-jarigen. Speciaal en uitzonderlijk in de Berlijnse nachtclubscene zijn de uitsluitend vrouwelijke portiers. De voormalige Metropol, een historisch Berlijns theater werd door de gerenommeerde architect Hans Kollhoff volledig omgebouwd: een danszaal, twee balkonniveaus, drie lounges, drie cocktailbars, een podium, restaurant en een café staan ter beschikking van de gasten. Goya, sinds 1.12.2005, www.goya-berlin.de

Admiralspalast
Einde april 2006 wordt het overvloedige aanbod aan nightlife- en amusementslocaties in Berlijn met een nieuw oud instituut uitgebreid: een van de verplichte ontspanningsadressen uit het Berlijn van de twintiger en dertiger jaren wordt opnieuw geopend en stelt een bont aanbod voor met theater, shows, concerten, cabaret en club. Ook een grand café en een lounge horen daar bij. En, net als vroeger, een stoombad in een originele Jugendstil-omgeving. De "Admiralspalast" in de Friedrichstraße, die in de "golden twenties" met ijsrevues, varieté en showtheater haar stempel drukte op die periode en tot voor kort een schijnbestaan leidde, wordt opnieuw tot leven gebracht. Admiralspalast, opening eind april 2006, www.arena-berlin.de

Sensualiteit en gastronomie
Subtiele sensualiteit en verheven gastronomie nodigen u vanaf begin mei uit voor een rendez-vous met alle zintuigen: "Belle et Fou - Das Spiel mit der Lust". Hier troffen drie entertainment-professionals mekaar voor een nieuw project: gastronomie-grootmeester Hans-Peter Wodarz ("Pomp Duck and Circumstance"), regisseur Arthur Castro en Günter Münstermann van de speelbank Berlin Entertainment Gesellschaft bouwen samen aan een hoogmodern en intiem "Theater der Sinne" met 300 zitplaatsen aan de Berlijnse Marlene Dietrich-Platz.

Spel van de lust
"Belle et Fou - Das Spiel mit der Lust" is de naam van het programma, dat dans, muziek en theater koppelt met subtiele sensualiteit en topgastronomie. Een moderne Moulin Rouge maar zonder revue, maar met een eerste klasse en volkomen nieuwe enscenering. Het theater vertelt sensuele verhalen en verleidt met een aansprekende choreografie. Als "culinair voorspel" serveert Hans-Peter Wodarz een hoogstaand voorgerecht, dat past bij de zinneprikkels van de nieuwe show. Belle et fou, opening mei 2006, www.belle-et-fou.de

Klassiek, carnaval der culturen, volksmuziek en CSD: Berlin open-air Ook de cultuur trekt in de Berlijnse zomer traditioneel naar buiten: van de talloze openluchtconcerten onder de vrije hemel in bos en heide, van concerten in achtertuinen en slotparken over het Classic Open Air op de Berlijnse Gendarmenmarkt (6 tot 10 juli) tot het Gauklerfest (4 tot 13 augustus) en de grote parades.

Volksmuziekfestival
Het volksmuziekfestival vond de laatste jaren een nieuwe plaats op het Berlijnse cultuurforum. Hier klinkt van 9 juni tot 9 juli, synchroon met het FIFA Voetbal-wereldkampioenschap stedelijke volksmuziek, met dit en het volgende jaar het thema voetbal in het middelpunt. In 2006 is het motto met het oog op het volgende voetbal- en gastheercontinent van de FIFA WK 2010 "Africa Cup" vooral om de geluiden van de Afrikaanse voetballanden. Tijdens het festival worden de FIFA WK-wedstrijden op het cultuurforum in het hart van de Berlijnse "WK-wijk" live geprojecteerd op grote beeldschermen.

Classic Open Air, 6.7 tot 10.7.2006, Gendarmenmarkt, www.classicopenair.de
Gauklerfest, 4.8 tot 13.8.2006, Am Kronprinzenpalais, www.gauklerfest.de
Heimatklänge, 9.6 tot 9.7.2006, Kulturforum, www.piranha.de

Philharmoniker
Een traditioneel hoogtepunt is het openluchtconcert van de Berliner Philharmoniker op het bospodium (18 juni), dat in 2006 volledig in het teken staat van klanken uit Hollywood.

Multicultureel
Multicultureel is er tot Pinksteren het Carnaval der Culturen (2 tot 5 juni), zwoel-lesbisch bij de CSD (22 juli), de intussen traditionele Berlijnse Christopher Street Day. Door muziek geboeide mensen treffen elkaar in augustus 2006 ook op de Gendarmenmarkt: hier vindt van 4 tot 20 augustus na het grote succes van de vorige jaren nu al voor de zevende maal het festival "young.euro.classic - Musik Sommer Berlin" plaats. Internationale jeugd-symfonieorkesten uit heel Europa met haast 2.000 jonge musici betwisten een ambitieus concertprogramma van twee weken, waarbij telkens ook de wereldpremière van een hedendaagse componist uit het thuisland van het orkest op het programma staat.

Openlucht concert van de Berliner Philharmoniker, 18.6.2006, Waldbühne, www.berliner-philharmoniker.de
Karneval der Kulturen, 2.6 tot 5.6.2006, www.werkstatt-der-kulturen.de

Christopher Street Day (CSD), 22.7.2006, www.csd-berlin.de "Young.euro.classic - Musik Sommer Berlin", 4.8 tot 20.8.2006, Gendarmenmarkt, www.young-euro-classic.de

IFA 2006 - Internationale Funkausstellung en ILA Van 16 tot 21 mei is Berlijn het toneel voor vliegtuigenthousiasten uit heel de wereld: dan is er op het zuid-terrein van de luchthaven Berlin-Schönefeld de Internationale Lucht- en
Ruimtevaarttentoonstelling ILA 2006, een van de grootste en belangrijkste luchtvaartbeurzen.
ILA 2006, van 16.5 tot 21.5.2006, luchthaven Berlin-Schönefeld, www.ila-berlin.de
Van 1 tot 6 september 2006 gaat de grootste beurs voor consumentenelektronica - de Internationale Funkausstellung door op het Messegelände van Berlijn. De IFA 2005 eindigde met een recorddeelname van 1202 deelnemers uit 40 landen.
Internationale Funkausstellung IFA, Messegelände, 1.9 tot 6.9.2006, www.ifa-berlin.de

Herfst vol muziek en kunst
Internationale toporkesten geven het beste van zichzelf op het Musikfest Berlin 06 van 1 tot 17 september in Berlijn. Ondermeer het Cleveland Orchestra zal er optreden, onder leiding van de sinds kort aangetrokken chef-dirigent Franz Welser-Möst, naast het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Daniel Harding, en ook dit jaar weer het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. Musikfest Berlin 06, van 1.9 tot 17.9.2006, www.berliner-festspiele.de

Art Forum Berlin
Het ART FORUM BERLIN zorgt er met zijn omvangrijke programma aan begeleidende evenementen en tentoonstellingen voor, dat de Berlijnse herfst ook dit jaar weer in het brandpunt staat van de internationale kunst-scène. ART FORUM BERLIN, 4.10 tot 8.10, www.messe-berlin.de

JazzFest Berlin
De Berliner Festivalreigen sluit traditioneel het JazzFest Berlin af, dat voor de 42ste keer doorgaat van 2 tot 5 november. JazzFest Berlin, 2.11 tot 5.11.2006, www.berliner-festspiele.de

Kalender dagelijks actueel
De Berlijnse evenementenkalender wordt dagelijks bijgewerkt en kan worden geraadpleegd via het internet op
http://www.berlin-tourist-information.de/nederlands.

Zie ook: www.berlin-tourism.de
www.winter-magic-berlin.com

Berlin Tourismus Marketing
Am Karlsbad 11
10785 Berlin
Germany

Fax: +49 (0) 30 - 26 47 48 - 983